12 ianuarie 2025

Munca platita in cativa ani

Lichidatorii fac voluntariat

Aproape 3,5 milioane de lei. Aceasta este valoare datoriei pe care o are UNPIR Bacau catre lichidatori. Situatia dureaza de cativa ani. Mai mult decat atat, numarul lichidatorilor numiti de catre ORC si platiti din fondul de lichidare al UNPIR este in crestere vertiginoasa.

Lichidatorii numiti de catre ORC fac munca voluntara. Acestia mai au de recuperat din fondul de lichidare al UNPIR, nu mai putin de 3.340.000 lei. In aceasta situatie s-a ajuns din mai multe cauze. Arieratele foarte mari, prabusirea pietei, dar si onorariile mai mult decat consistente stabilite de catre unele instante au avut drept consecinta acumularea acestei sume uriase. Mai mult decat atat, o cauza specifica Bacaului a fost aceea ca timp de doi ani a fost un singur judecator sindic. Multe dosare au fost amanate iar solutionarea acestora s-a facut cam in aceeasi perioada.

Bacaul, fruntas la datorii

Deficitul creat a fost unul semnificativ. “Bacaul se numara printre primele 7-8 judete din tara la capitolul datorii catre lichidatori. Noi achitam acum restantele din semestrul II, 2007. Nu mai putin de 93% din valoarea datoriilor o reprezinta onorariile catre practicieni pentru procedurile deschise pe Legea 85”, ne-a declarat Florin Dragomir, presedinte UNPIR Bacau. Mai mult de jumatate din aceasta suma, adica 2.500.000 lei sunt restante din anul 2009. Numirea lichidatorilor de catre ORC se face in conformitate cu prevederile Legii 31/1990 privind societatile comerciale, cu modificarile si completarile ulterioare. Conform actului normativ, o terta persoana sau Oficiul National poate sesiza Tribunalul in vederea pronuntarii dizolvarii societatii respective. Aceata masura poate fi luata in cazurile in care societatea nu mai are organe statutate, nu a depus in termen se sase luni bilantul contabil anual, societatea si-a incetat activitatea sau nu mai are sediu social cunoscut, societatea nu si-a completat capitalul social in conditiile prevazute de lege. Astfel, Tribunalul va pronunta dizolvarea, iar in termen de 30 de zile de la data publicarii ei in Monitorul Oficial, orice persoana interesata poate face recurs. In conditiile in care creantele nu sunt acoperite, statul, prin ANAF, solicita numirea unui lichidator. In conformitate cu normativele in vigoare, acesta va fi desemnat de ORC.



O procedura completa, 3.000 lei

Dupa ce procedura a fost finalizata lichidatorul ar trebui sa-si primeasca si onorariul. Lucru care nu se intampla decat in urmatorii ani. Si asta din cauza faptului ca fondul special constituit in acest sens este total insuicient. “Conform Legii 277/2009, printre taxele percepute la ORC se numara si cea denumita «fond de lichidare». Valoarea acesteia este stabilita la 30% din taxele de registru”, ne-a declarat Gheorghe Patrichi, director ORC Bacau. Onorariul unui lichidator poate varia. Initial a fost de 1.000 de lei pentru toata procedura, suma care, dupa spusele lichidatorilor, era total insuficienta. “Pe baza unor metode de calcul, UNPIR a stabilit un onorariu de 3.000 de lei pentru intreaga procedura. Nici acesti bani nu acopera intotdeauna cheltuielile facute de lichidator dar, oricum, este mai bine”, a mai spus Florin Dragomir, presedintele UNPIR Bacau. In general, lichidatorii nu pot refuza astfel de numiri, din mai multe motive: reprezinta o institutie de interes public, se rodeaza in meserie (in cazul celor aflati la inceputul carierei), refuzand sistematic astfel de numiri s-ar putea ca lichidatorul sa nu mai fie desemnat deloc. Asa ca trebuie sa munceasca si pe bani putini.

Numar dublu de numiri

Numarul numirilor facute de catre ORC a crescut spectaculos in acest an. “Daca tot anul 2009 am facut 40 de numiri, acum, in prima jumatate a lui 2010 avem deja peste 80”, a spus directorul ORC, Gheorghe Patrichi. Lichidatorii spera ca in anul 2010 situatia sa se schimbe. Si asta pentru ca din anul 2009, fiecare practician in insolventa, trebuie sa vireze in Fondul de lichidare un procent de 2%. Initial procentul a fost de 1,5%. Masura se aplica numai pentru lichidarea societatilor care au bunuri in patrimoniu.

Alexandra Zaharia


spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img