Când vine vorba de China, ONG-urile care se ocupa de drepturile omului reproseaza mereu guvernului de la Beijing faptul ca se foloseste de munca detinutilor si ca face bani buni fortându-i sa munceasca gratis, in vreme ce produsele fabricate de condamnati sunt exportate pe valuta forte.
Unele guverne occidentale s-au raliat acestei pozitii si, atunci când interesele o cer, aduc problema in discutie.
Doar ca si in acest caz pozitia este ipocrita pentru ca acelasi lucru se face, de exemplu, si in Anglia, fara ca Guvernul Majestatii Sale sa fie tulburat de acest aspect.
Un raport plublicat de The Guardian arata ca numai in luna mai a aacestui an, detinutii din inchisorile administrate de firme private au muncit 45.000 de ore, primind doar o lira pe ora pentru munca prestata.
Daca ar fi platit salariul minim pe economie, costul muncii ar fi trebuit sa fie de 280.000 de lire sterline, in loc de 45.500.
Se estimeaza ca, pe durata unui an de zile, câstigul obtinut in urma exploatarii muncii detinutilor din inchisorile private din Marea Britanie se ridica la 2,8 milioane de lire.
Guvernul se apara si spune ca nu-i forteaza pe detinuti sa munceasca, ceea ce este corect, insa, de exemplu, cei din centrele de detentie pentru imigranti trebuie sa plateasca pentru bunurile esentriale cum ar fi produsele de toaleta. Deci, trebuie sa munceasca.
Situatia este considerata “ipocrita” de detinuti, care spun ca, pe de o parte, Guvernul nu-i lasa sa munceasca pentru a-si intretine familia deoarece sunt imigranti ilegali, iar, pe de alta parte, munca lor este buna atunci când contractorii privati ii platesc cu o lira pe ora.
Guardian aminteste ca firmele care administreaza inchisori au raportat profituri imense anul trecut. Astfel, G4S ar fi anuntat un profit brut de 122 de milioane de lire, Serco – 106 milioane iar GEO Group Inc., 184 de milioane de lire sterline.