Scandalurile si incalcarea frecventa a regulilor de circulatie se platesc cu ore de munca in folosul comunitatii.
Cel putin asa se intâmpla cu bacauanii care ajung in fata instantei si trebuie sa puna in aplicare decizia judecatorului. Guvernul a modificat prin ordonanta legea care prevedea regimul muncii in folosul comunitatii, iar contravenientul care nu achita amenda in 30 de zile poate fi trimis in instanta, iar judecatorii decid câte zile trebuie sa faca.
Inainte de a fi luata o astfel de decizie, persoana care a comis o contraventie este verificata daca are bunuri care pot fi executate pentru ca amenda sa poata fi platita. Surprinzator este faptul ca la oras nu se prea aude de astfel de cazuri, insa, Primaria Dofteana se confrunta deja cu 2 – 3 cazuri pe luna.
„Cei care ajung sa munceasca in folosul comunitatii fie incalca reguli de circulatie, fie provoaca scandaluri si se cearta cu vecinii. Cazurile ajung in instanta, iar pedepsele aferente faptei se cuantifica in ore de munca in folosul comunitatii. Majoritatea celor in cauza se prezinta la noi, primesc sector, iar politia ii verifica prin sondaj.
Cei care nu vin, le dam dosarele inapoi la Judecatorie”, declara Dana Camara, viceprimarul comunei Dofteana. Persoanele care au de efectuat munca in folosul comunitatii lucreaza de regula la ecologizarea localitatii. Instantele pe raza carora se afla domiciliul sunt cele care decid cine face munca in folosul comunitatii si cât timp.
Pedeapsa nu poate depasi 300 de ore de munca in folosul comunitatii. Cei care nu isi platesc amenzile pot ajunge sa deszapezeasca strazile, sa strânga gunoaiele din localitate si sa curete aleile.