Instanta poate sa decida chiar si inchiderea unitatii
Pe langa amenda sau pedeapsa cu inchisoarea, au fost stabilite si masuri complementare. Angajatorul care practica munca la "negru" risca excluderea de la ajutoare, subventii si fonduri europene. I se va interzice si participarea la atribuirea unui contract de achizitii publice. Instanta poate decide si inchiderea punctului de lucru sau retragerea licentei de desfasurare a activitatii profesionale.
Modificarile Codului Muncii, in vigoare de la 1 mai, au fost suplimentate cu masuri complementare pentru a-i determina pe angajatori sa le respecte. Pe langa inasprirea sanctiunilor contraventionale si introducerea altora noi, inclusiv a pedepsei cu inchisoarea, angajatorii care vor incalca legislatia privind relatiile de munca vor suporta si alte consecinte. Acestea sunt prevazute in cazul in care un angajator refuza in mod repetat sa prezinte documentele solicitate ori sa permita accesul in unitate inspectorilor de munca veniti in control sau foloseste la lucru mai mult de cinci persoane fara a le fi intocmit contract individual. Cele doua fapte constituie infractiuni si se pot pedepsi cu amenda penala ori cu inchisoarea de la sase luni la un an, respectiv de la un an la doi ani.
Interdictii, pe cinci ani
In plus, instanta poate sa dispuna si pierderea totala sau partiala a dreptului angajatorului de a beneficia de prestatii, ajutoare sau subventii publice, inclusiv fonduri europene gestionate de autoritatile romane, pentru o perioada de pana la cinci ani. Cel care inaintea comiterii infractiunii a primit asemenea facilitati, va fi obligat sa restituie integral sau partial sumele de care a beneficiat, pe o perioada de pana la 12 luni. Totodata, instanta are dreptul sa decida interzicerea dreptului angajatorului de a participa la atribuirea unui contract de achizitii publice pentru o perioada de pana la cinci ani. Nu in ultimul rand, instanta are competenta sa dispuna inchiderea temporara sau definitiva a punctului de lucru in care s-a savarsit infractiunea sau retragerea licentei de desfasurare a activitatii profesionale in cauza.
"Vor avea un impact deosebit"
Conducerea Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Bacau este convinsa ca masurile complementare ii vor descuraja total pe angajatorii care pana acum au fost tentati sa practice munca la "negru". "Masurile complementare, eu spun ca vor avea un impact deosebit, ne-a declarat Dan Petrea, inspector sef adjunct al Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Bacau. Nu stiu carui angajator ii va conveni ca prin savarsirea unor astfel de fapte sa i se interzica dreptul de a participa la o achizitie publica, de a i se atribui o lucrare sau de a beneficia de fonduri europene. Eu sunt convins ca nu va risca acest lucru."
Infractiune constituie si daca, in mod repetat, angajatorul stabileste pentru salariatii incadrati cu contract individual de munca salarii sub nivelul celui minim brut pe economie. Aceasta atrage dupa sine sanctionarea angajatorului cu amenda penala ori condamnarea la pedeapsa cu inchisoare de la sase luni la un an. Incadrarea in munca a minorilor cu nerespectarea conditiilor legale de varsta sau a reglementarilor referitoare la regimul lor de munca se pedepseste cu inchisoare pentru o perioada si mai mare, respectiv de la unu la trei ani. Cu inchisoare intre unu si doi ani se pedepseste si primirea la munca a unei persoane care sta ilegal in Romania si angajatorul stie ca este victima a traficului de persoane.
Elena Tintaru