8 noiembrie 2024

Muma pentru bisnitari, ciuma pentru firmele legale

Autoritatile se dau neputincioase in fata contrabandei cu tigari

„Tigari, tigari”. Cine nu a auzit aceste cuvinte in Piata Centrala? Rostite soptit sau in gura mare, dar mereu pe un ton conspirativ, sunt o reclama la comertul de contrabanda. Vadul este bun, asa ca afacerea merge struna. In plus, nimeni nu-i deranjeaza pe bisnitari. Autoritatile ridica din umeri si se declara neputincioase in fata acestui fenomen. In schimb, sar prompt si cu indârjire pe comerciantii care vând marfa cu acte in regula.



Comertul cu tigari de contrabanda se desfasoara nestingherit in Piata Centrala. Aproape la fiecare colt de cladire pot fi vazuti bisnitarii. Acestia ii acosteaza pe trecatori si le propun tigari la pret redus. Nu se feresc de politistii locali care patruleaza prin piata si nici de camerele video de supraveghere. De altfel, de la directorul pietelor si pâna la ultimul angajat, toti sunt la curent cu acest comert ilegal. Este o activitate ilicita, desfasurata pe domeniul public, sub ochii autoritatilor care se declara victime ale unei legislatii deficitare. „Competenta mea de serviciu nu este comercializarea tigarilor sau a telefoanelor in perimetrul sau in jurul Pietei Centrale, ne-a declarat Vasilica Busuioc, directorul Administratiei Pietelor. Cu sau fara voia noastra, a Administratiei Pietelor sau a primariei, acestia isi mai fac aparitia prin zona pietei. Au fost actiuni facute cu Politia Locala si cu Sectia 2 si s-au confiscat telefoane si tigari.” Directorul Administratiei Pietelor spune ca a incercat personal sa-i alunge pe bisnitari, dar „am avut repercusiuni: mi-au zgâriat masina de vreo trei ori si am fost amenintat.” Vasilica Busuioc declara ca a facut plângere atât la Politia Locala, cât si la Inspectoratul de Politie Judetean.

„Aplica alte strategii”

De cealalta parte, politistii locali, cei care au in supraveghere piata, sustin ca desi ii vad in fiecare zi la treaba pe vânzatorii ambulanti, nu pot face nimic. Acestia si-au adaptat strategia de vânzare astfel incât sa scape de sanctiuni. „In momentul de fata capturile nu mai sunt asa spectaculoase cum erau in anii precedenti intrucât comerciantii apeleaza la diverse stratageme. Nu mai detin asupra lor pachetele de tigari. In momentul in care ii perchezitionam, invoca faptul ca au mai multe pachete pentru consum propriu. De foarte multe ori i-am luat pe toti odata si am avut aceleasi rezultate. In plus, au tigarile depozitate si in alte locatii din jurul pietei, iar noi de ocupam doar de ceea ce este in perimetrul Pietei Centrale”, declara Florin Podoleanu, purtator de cuvânt al Politiei Locale.

Insuficient, pe cât e fenomenul de extins

De la inceputul anului, agentii locali au confiscat 400 de pachete de tigari si au aplicat amenzi in valoare de 28.000 de lei. De cealalta parte si de la Politie vin informatii ca „numai in ultimele trei saptamâni s-au confiscat 115 pachete, iar masurile sanctionatorii au fost date de inspectorii de la Autoritatea Vamala. In fiecare zi politistii de la Sectia 2 patruleaza in zona Pietei Centrale, iar saptamânal se organizeaza si actiuni de amploare”, dupa cum ne confirma agent Raluca Ciobanu, de la Inspectoratul de Politie Judetean Bacau. Un simplu calcul arata ca agentii locali confisca 45 de pachete/luna, adica 1 si jumatate/zi, in timp ce politistii – 5 si jumatate/zi. Prea putin in comparatie cu amploarea afacerii contrabandistilor.

Comerciantii legali, victime colaterale

In tot acest timp, comerciantii legali de tigari, in special cei mici, sunt „loviti” din mai multe parti. O data de cei care vând pe sub mâna aceste produse la preturi sub cele ale pietei, a doua oara de mult prea multele supermarketuri, iar a treia oara de infractorii care s-au specializat in furtul de tigari din magazine si chioscuri. Rapiditatea cu care actioneaza infractorii si cresterea numarului acestora, lipsa unor sisteme de supraveghere video in aceste spatii si refuzul cetatenilor de a oferi informatii sunt cauzele care intârzie identificarea si prinderea spargatorilor. Numai in interval de o luna – 20 septembrie – 20 octombrie – politistii au inregistrat 6 cazuri de spargeri la spatii comerciale finalizate cu furtul tigarilor. (Doina Mincu & Roxana Neagu)

Mai putine tigari confiscate au avut si cei de la Vama. In prima jumatate a anului au confiscat in jur de 17.000 de pachete de tigari, provenite din Republica Moldova sau Ucraina distribuite in pietele din intreg judetul.

Tigari furate, de vânzare in Piata Centrala

De la inceputul acestui an, in municipiul Bacau s-au inmultit alarmant spargerile de chioscuri si magazine in timpul noptii. Tinta hotilor este, in majoritatea absoluta a cazurilor, o marfa usor de transportat si de valorificat: tigarile. Invitati in emisiunea DESTEPTAREA DE SEARA la TV Bacau in luna septembrie, comandantul Politiei municipiului si cei doi sefi ai sectilor au recunoscut ca spargatorii sunt cu un pas inainaintea fortelor de ordine, având in primul rând de partea lor rapiditatea. Semne de intrebare au fost ridicate si in ceea ce priveste comercializarea tigarilor sustrase, politistii fiind de parere ca exista magazine in care acestea sunt repuse in vânzare, insa nu au prezentat vreo proba in acest sens. Un telespectator al TV Bacau a intervenit in direct si a dezvaluit ca in Piata Centrala se vând tigari care, foarte probabil, provin din spargerile repetate, ele având timbre folosite in România, si nu in Republica Moldova sau Ucraina. Pâna in acest moment, Politia din Bacau nu a prezentat public nici vreo reusita in anihilarea grupurilor de spargatori si niciun raport despre comertul cu tigari – de contrabanda sau nu – din Piata Centrala. (Nelu B.)




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014