Primarul comunei Poduri vrea ca totul sa fie facut legal.
Diana Albu, PSD, este profesor, insa in 2012 a intrat in administratie ca viceprimar. La alegerile din 5 iunie 2016, cetatenii au decis ca ea va fi primarul comunei Poduri in urmatorii patru ani. In existenta de câteva secole a localitatii, Diana Albu este prima femeie care indeplineste aceasta functie.
– Ati fost viceprimar patru ani, iar acum sunteti „primareasa”, asa cum va spun unii. Cum a fost trecerea?
– Foarte grea a fost pentru ca m-am trezit cu multe probleme care nu au fost rezolvate. In fine, nu vreau sa fiu critica si sa fac referire la “greaua mostenire” insa problemele sunt multe, iar lumea se asteapta sa fac ceva imediat, poate si datorita scorului cu care am fost aleasa. Lucrurile nu se pot face pâna nu avem baza legala. Daca pâna acum au mai fost facute pe muchia legii, in mandatul meu nu va fi asa. Eu vreau ca totul sa fie facut legal. Daca respecti legea atunci si partenerul de contract este obligat sa faca o lucrare de buna calitate. Astfel, ramâne ceva pe multi ani, nu numai pentru un mandat, ca sa te vada ca ai facut si sa te ridice lumea in slavi, apoi sa se darâme totul in urma ta. Au fost situatii de genul acesta si nu vreau sa le perpetuez. Deocamdata, ma preocupa drumurile, care sunt foarte, foarte proaste. M-am apucat sa fac studii de fezabilitate pentru câteva drumuri comunale importante asa incât, imediat ce vor fi deschise liniile de finantare, sa depunem cereri. Am speranta ca DJ 117 va fi reabilitat pentru ca de multi ani nu a mai beneficiat de reparatii. Totodata, am depus pe PNDL un proiect pentru asfaltarea tronsonului Cernu-Buda. Consiliul Judetean (CJ) Bacau a trimis proiectul la Ministerul Dezvoltarii, unde am fost o data si voi mai merge, chiar daca e drum judetean, pentru ca interesul e mai mare pentru mine.
– Exista un proiect de suflet, pe care vreti sa-l realizati neaparat?
– Un proiect la care tin este cel inceput la scoala. Scoala din Poduri are aproximativ 40 de ani, iar toaletele erau vechi si subrede. Am primit 10 miliarde de lei vechi când eram viceprimar, la rectificarea facuta de Guvernul Ponta. Atunci am avut o disensiune cu câtiva consilieri, dar pâna la urma s-a decis sa fie construite. Ma bucur, pentru ca in scoala asta invata aproape 500 de copii si le era greu, mai ales iarna si mai ales celor mici, sa foloseasca WC-urile din curte. E un lucru foarte bun, de care vor beneficia multe generatii.
– Acesta e proiectul la care tineti, dar oamenii ce va cer?
– Toti vor sa facem drumul. Repet, DJ 117 arata execrabil. Le-am explicat ca voi face toate demersurile pe lânga CJ Bacau ca sa fie reparat pentru ca sunt peste 10 ani de când nu s-a mai pus un covor asfaltic. In plus, daca nu ai drum, nu ai nici investitii. Când deschizi o afacere, tii cont de asta. De la Poduri pâna la intrarea in Bucsesti e foarte stricat. In centru mai este cum mai este, s-a mai plombat pe ici, pe colo, dar in rest e jale. Problema e ca avem o sonda de petrol si masinile de tonaj greu strica si mai tare carosabilul.
– Societatea asta asigura si niste locuri de munca?
– Foarte putine, nu la nivelul la care ma asteptam eu. Din acest motiv, in scurt timp voi face o invitatie pentru a ne aseza impreuna la masa discutiilor. Daca isi desfasoara activitatea in comuna noastra, e normal sa colaboram si sa aiba si comunitatea niste beneficii.
– Ce mai aveti in agenda pentru prima parte a mandatului?
– Trebuie neaparat sa acceleram proiectul privind canalizarea. Eu am vrut sa merg cu proiectul la Ministerul Dezvoltarii, dar suntem prinsi in master planul judetean. Am inteles ca suntem programati pentru 2018, dar un prim pas s-a facut. Proiectantii au venit, am discutat, ne-au spus care sunt documentele necesare si unde vor merge pe teren. Mi-ar fi placut ca acest proiect sa cuprinda toata comuna, nu doar axa centrala. Toata lumea isi doreste canalizare. Asa a fost si la apa, iar acum trebuie sa aprobam mereu extinderi. Mai nou, pentru fiecare extindere trebuie un proiect separat si e multa birocratie pâna când un consumator se poate lega la retea.
– Cum stati cu partea de servicii sociale?
– Stam foarte bine, toti locuitorii care au dreptul la ajutor social il primesc, dar am vrut sa se vada ceva de pe urma acestor ajutoare ca sa nu se mai spuna ca iau banii degeaba. Am inceput cu ei decolmatarea albiilor din Cernu, dupa inundatii, iar din toamna ne vom apuca de facut gabioane. Avem multi meseriasi. Noi vom cumpara materiale, ei le vor confectiona si astfel vom mai economisi niste bani. Lucrurile trebuie facute pas cu pas. Aici, la noi, este nevoie sa o luam de la zero. Va spun cu mâna pe inima, asa simt eu, ca multe lucruri trebuie luate de la zero. Incepând de la actele cu care trebuie sa intram in legalitate pâna la mentalitate.
– Inteleg ca vreti sa schimbati fata comunei. Asta presupune investitii si locuri de munca.
– Locurile de munca sunt putine si majoritatea locuitorilor lucreaza in agricultura. Vom incerca sa mai dezvoltam niste sectoare. De exemplu, in Bucsesti avem un camin cultural pe care va fi foarte greu sa-l terminam. Totusi, vreau sa consultam niste experti ca sa vedem daca putem sa-l transformam in camin pentru batrâni. Asa am putea sa diversificam serviciile sociale si sa mai asiguram niste locuri de munca. Ma gândesc, de asemenea, sa atragem investitori care sa deschida fabricute de procesare a laptelui si carnii. Acum am depus un proiect pe programul destinat “Zonelor marginalizate”. Finantarea poate ajunge la 5 milioane de euro. Satele eligibile, Cernu si Valea Sosii, ar obtine bani pentru alimentarea cu apa, reparatii case, servicii sociale, burse scolare si sprijin pentru 12 afaceri locale, care inseamna 25.000 de euro fiecare. Daca vom fi selectati, chiar vor inflori aceste localitati.
– E adevarat ca ati facut unele schimbari in Primarie?
– Da, dar nu foarte multe. Meseria mea e de profesor. Lumea m-a ales pentru ca a vazut ca am ambitie, dar fara o echipa de buni profesionisti nu poti sa faci absolut nimic. Concret, l-am trecut pe angajatul de la registrul agricol la achizitii publice, pentru ca a mai lucrat in domeniu, iar noi nu aveam om la achizitii. Avem secretar interimar si vom scoate postul la concurs. Nu avem nici jurist. Eu zic ca secretarul, juristul si specialistul in achizitii sunt foarte importanti. Mi-ar placea sa vina tineri. In Poduri sunt foarte multi tineri cu studii superioare. Imi doresc foarte mult ca cei care lucreaza in Primarie sa aiba o alta mentalitate. Am cerut disciplina si angajatii au inceput sa se uite ciudat la mine. Saptamânal avem o sedinta de lucru, in care ne intâlnim si stabilim ce avem de facut. Fara comunicare nu sunt sanse de reusita. Tin si la respectarea stricta a programului. 1. Cetateanul, când vine, sa te gaseasca in birou, nu sa te astepte la usa. 2. Oamenii vin cu probleme la primarie si trebuie primiti cu bunavointa. Noi, toti cei care suntem aici, din contributiile cetatenilor traim. Orice batrâna care vine cu doi lei in batista ca sa-si plateasca impozitul trebuie primita frumos, ca si cum ar fi parintele tau.
– Ce v-ati dori sa spuna, peste patru ani, oamenii din Poduri?
– As vrea ca oamenii sa spuna «Uite, femeia asta a facut ceva, nu am ales-o degeaba!»”
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.