29 noiembrie 2024

Mult mai mult verde decat rosu

Cea de a treizeci si una saptamana ce s-a scurs de la inceputul lunii martie 2009, moment de la care bursele mondiale s-au inscris pe un trend ascendent, s-a adaugat sirului majoritar de saptamani cu evolutii bursiere crescatoare. Astfel, daca vom urmari reprezentarea grafica tip candlestick pentru indicele american S&ampP500, vom constata in perioada amintita doar 9 lumanari rosii, in timp ce culoarea verde a caracterizat celelalte 22 de saptamani. Daca luam in considerare si amplitudinea cresterilor vom constata pentru saptamana precedenta o evolutie ce a fost anticipata de mine in articolul precedent: la BVB optimismul investitorilor s-a mai diminuat, cel mai plauzibil motiv fiind criza politica de la Bucuresti. Aceasta situatie a fost chiar mai evidenta in cazul indicelui BETFI, care abia daca a reusit sa se pastreze pe crestere.
Dupa cum am sustinut in numeroase articole anterioare, sunt in continuare un adept al corelarii burselor mondiale, BVB ne facand exceptie de la aceasta regula. Relativa decorelare de acum este doar un caz izolat, ce va fi cu siguranta limitat in timp. Asteptarile mele sunt ca odata ce elementele specifice care influenteaza comportamentul usor diferit de la BVB vor trece, corelarea stransa se va relua. Din aceasta perspectiva cred ca este util sa continuam sa acordam atentie burselor europene si mai ales celor din SUA, precum si opiniilor unor reputati specialisti sau persoane cu rol major de decizie.
Un astfel de exemplu este laureatul premiului Nobel, binecunoscutul economist american Joseph Stieglitz. Acesta a declarat saptamana precedenta in cadrul unui interviu pentru Blooomberg ca somajul din SUA va continua sa creasca, acest lucru trebuind sa-i preocupe mai mult pe oficiali. Domnul Stiglitz a continuat: aexista inca multe riscuri si ne vom lovi de multe piedici … Exista un risc important ca pietele sa fi dat dovada de o exuberanta irationala.” aEste destul de clar ca situatia va continua sa se inrautateasca”, a mai adaugat Stiglitz.
O explicatie plauzibila pentru aceasta aexuberanta irationala” a pietelor consta in sumele imense ce au fost oferite pentru asalvarea” bancilor. Iata ce spunea, in luna martie a anului curent, Secretarul Trezoreriei americane, Timothy Geithner: aAnumite banci vor avea nevoie de asistenta financiara de anvergura”. Deosebit de relevant din perspectiva explicatiei cresterilor bursiere din ultima perioada este urmatorul fragment din articolul publicat in ZF pe 31 martie: aIn urma alocarii a 80% din ajutorul de 700 miliarde dolari destinat sectorului financiar, oficialii din administratia prezidentiala americana doresc sa mentina deschisa optiunea de a obtine noi surse de finantare.”
Dupa ce am incercat sa explic de ce, incepand din martie, S&ampP a fost verde in 22 de saptamani si rosu doar in 9, in conditiile in care reputati specialisti sustin ca situatia nu este chiar asa roz (alucrurile se vor inrautati” – Stiglitz), iata si un posibil motiv de continuare a acestei aexuberante irationale”: acelasi Timothy Geithner a declarat nu in martie, ci saptamana trecuta, ca aEconomia americana are destula putere pentru a permite schimbarea strategiei de la salvare la crestere”, conform Reuters.
[ad#stire] Desigur ca ar fi de dorit ca declaratiile Secretarului Trezoreriei americane sa fie transpuse cat mai rapid in practica. Din fericire respectivele declaratii sunt mult mai credibile decat promisiunea domnului Berceanu referitoare la nenumaratii kilometri de autostrada ce se vor realiza in Romania … asta pentru a nu da decat un exemplu de adevarata masura anticriza si totodata obiectiv stategic important, recunoscut si asumat declarativ ca atare, dar mult prea departe de a fi transpus in practica.
Autorul poate fi contactat pe email: alexandru.finaru@intercapital.ro, sau la tel 0748-54.82.67





spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014