18 octombrie 2024
ActualitateMotanul Felix il ia de gat pe Romica / Voiculescu cere falimentul...

Motanul Felix il ia de gat pe Romica / Voiculescu cere falimentul CET

Situatia economica a CET Bacau devine din ce in ce mai incurcata. La acest moment, trei firme cer falimentul CET si nu sunt de acord sa participe la reorganizarea debitoarei CET. Printre ele se numara si firma magnatului Dan Voiculescu, fostul sef pe linie doctrinara al primarului Bacaului.

Trei dosare de deschidere a procedurii de faliment a CET Bacau asteapta sa fie solutionate de catre Tribunalul Bacau. General Versatil, Gevco si nu in ultimul rand Grupul Industrial Voiculescu si Compania (Grivco) SA cer instantelor bacauane sa declare falimentul CET. Una dintre societatile care au cerut falimentul este Gevco din Cluj Napoca. Interesant este faptul ca, printr-o adresa din data de 23 octombrie 2006, CET recunoaste si isi asuma creditul. La aproape doua luni dupa ce Gevco emite factura, CET o suceste si cere firmei din Cluj sa o pasuiasca pe motiv ca asituatia financiara este extrem de dificila” si solicita totodata reducerea cuantumului penalitatilor. Firma la care printre actionari se numara si fiicele lui Dan Voiculescu, fosta Grivco, este extrem de vehementa in ceea ce priveste distribuitorul bacauan de utilitati. In cererea introductiva, se cere adeschiderea procedurii de faliment”, precizandu-se totodata ca anu este de acord sa participe la reorganizarea debitoarei CET”. Demersul celor de la Grivco are si ceva conotatii politice. In momentul in care primarul Bacaului a trecut in barca PNL, presedintele de atunci al Partidului Conservator a declarat ca s-a simtit tradat de fostul sau subaltern pe linie doctrinara. Prin urmare, bacauanii ar putea sa plateasca oalele sparte ale primarului, din simplul motiv ca acesta una i-a promis lui Voiculescu si alta a facut.



Stau la coada sa-si ia banii

O alta societate comerciala care a cerut deschiderea procedurii de insolventa impotriva SC CET SA Bacau este SC General Versatil SRL (fosta General Flex), cu sediul in Bacau. Aceasta a motivat actiunea aratand ca a prestat furnizorului bacauan de agent termic serviciul de transport carbune, pentru care detine o creanta certa lichida si exigibila de 320.156,23 RON. Reclamantul a prezentat in instanta o situatie a evolutiei financiare a CET in ultimii ani, din care reiese o stare evidenta de insolvabilitate. Astfel, in anul 2005, pierderile SC CET SA au crescut de aproape trei ori fata de anul precedent, ajungand la 12.721.205 lei. In 2006, pierderile societatii au fost de 18.773.559 lei. Prin urmare, s-a solicitat deschiderea procedurii de insolventa impotriva debitoarei SC CET SA si desemnarea administratorului judiciar. La momentul actual, pe masa instantelor bacauane se afla dosarul numarul 3676/110/2008, depus de General Versatil (fosta General Felix, sic, ca sa citam greseala de pe site-ul instantelor bacauane). La acest dosar se vor conexa si celelalte dosare, printre care si cererea lui Voiculescu. Termenul de judecata va avea loc vineri, 19 septembrie si exista posibilitatea ca incepand cu aceasta data apa calda si caldura sa ramana doar niste amintiri frumoase pentru cei bransati la CET. Conducerea recunosate pe jumatate datoriile catre cere trei firme. „Este adevarat ca s-a cerut declararea falimentului, ne-a declarat Elena Cirnu, purtator de cuvant la CET. Nu este vorba de o datorie, ci de niste penalitati. Noi nu le recunoastem, ei le cer si s-a ajuns in instanta. Termenul este pe 2 octombrie”.

Criza fara sfarsit

In ultimii ani, CET s-a aflat intr-o criza financiara permanenta. Societatea al carei actionar este Consiliul Local Bacau pare prinsa intr-un cerc vicios. Are de recuperat sume imense de la consumatori, bani fara de care nu-si mai poate continua activitatea. Sistarea productiei nu-i impulsioneaza pe rau-platnici. Dimpotriva. Nici macar in ultimele saptamani, cand CET a ramas fara gaze si nu a mai livrat apa calda, incasarile de la asociatiile de proprietari nu au crescut. Prin urmare, CET a pierdut o mare parte din incasarile la care spera. De obicei, vara, locatarii mai reduc din restantele acumulate in iarna. In august si prima parte a lui septembrie nu s-a intamplat deloc asa. Chiar si bacauanii buni-platnici s-au suparat fiindca au ramas fara apa calda cot la cot cu datornicii si l-au pedepsit pe furnizorul de agent termic. Directorul CET, Vasile Dragusanu, a recunoscut ca situatia este dramatica pentru societatea pe care o conduce. aChiar daca prestam un serviciu public, suntem o societate comerciala. Daca nu facem incasari nu ne putem plati furnizorii. Avem la randul nostru datorii. Pe noi nu ne iarta nimeni de penalitati. Ni se calculeaza din prima zi de intarziere”.

Negocieri in impas cu E.ON Gaz

CET este sfasiat din toate partile. Furnizorii de servicii si echipamente isi cer banii. Societatea are datorii la firmele care au efectuat reparatii, dar si la furnizorul de carbune. Din aceasta cauza, nu poate constitui in timp util stocul pentru iarna. Pana acum, ar fi trebuit sa aiba in depozit 250.000 tone de carbune. Nici jumatate din aceasta cantitate nu este asigurata, ceea ce inseamna ca, in sezonul rece care se apropie, caldura pentru apartamentele bacauane sta sub semnul intrebarii. De departe, cel mai mare pericol pandeste din partea furnizorului de gaze. E.On Gaz Romania actioneaza nemteste cand vine vorba de facturi neachitate. Fiecare zi de intarziere se lasa cu penalizari. Asa a ajuns CET sa ramana fara gaze pentru o datorie de 3,2 milioane lei, dar penalitati de trei ori mai mari. Intr-o incercare disperata de a-i determina pe datornici sa achite debitele, CET intentioneaza sa incheie conventii directe cu locatarii, ca act aditional la contractul cu asociatiile de proprietari. Aceasta ar permite societatii sa ii actioneze in instanta pe datornicii din asociatiile de proprietari.

A pierdut jumatate din consumatori

CET Bacau este o societate de interes public. Numarul apartamentelor pe care le deserveste este de 23.946. Aceasta inseamna ca tot atatea familii ar putea ramane fara apa calda si in frig daca nu se gaseste o solutie pentru salvarea societatii bacauane de termoficare. Aceste familii au, cu siguranta, o situatie financiara care nu le permite achizitionarea unei centrale termice individuale. Proprietarii de apartamente care au putut suporta costurile independentei termice s-au debransat deja. aInainte de anul 2005, erau bransate 57.592 de apartamente, ne-a declarat Elena Cirnu. Anul acesta am inregistrat 1859 cereri de debransare”. In ciuda faptului ca societatea a pierdut jumatate din consumatori, la CET se planuiesc mari investitii. Grupului de cogenerare cu turbina cu gaze, care a costat peste 10 milioane de euro, i s-ar putea alatura un al doilea. Cel putin asa se impauneaza administratia locala.
Se mizeaza, de asemenea, pe o finantare europeana de 40 milioane euro, pentru alte investitii, printre care inlocuirea conductelor de termoficare. Aceasta suma acopera jumatate din costul investitiilor planuite, restul fiind in sarcina bugetului local. Intentii laudabile, dar lipsite de realism. Se pare ca administratia locala nu vede padurea din cauza copacilor. In timp ce pregateste un viitor pentru CET, neglijeaza prezentul. Daca bacauanii vor avea parte tot de dusuri reci, CET ar putea deveni cea mai moderna societate de termoficare fara consumatori. Scris de Doina Mincu, Ionut Avram, Emilian Berceanu



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img