Locuitorii din cartierul CFR, str. Gh. Donici, au plâns ieri, însă de bucurie de data asta. În iulie, apele i-au inundat, iar după retragerea lor, casele din chirpici au început să cadă. Chiar dacă lucrările de construcție au demarat cu mare întârziere, oamenii sunt extrem de fericiți că vor petrece sărbătorile de sfârșit de an la adăpost de frigul iernii.
„Nu credeam că o să mai am casă”, spune Ciupercă Teodorina, 65 de ani, împreunându-și mâinile. În casa ei l-am găsit și pe Traian Breahnă, administratorul firmei de construcții care are contract cu Primăria Bacău pentru reabilitarea și reconstruirea caselor de pe str. Gh. Donici. În miez de toamnă, după ce vremea se răcise bine, sinistrații dormeau tot afară. Firma era aglomerată cu lucrări. Sinistrații au reclamat la Primăria Bacău, dar fără rezultate. Speriați că vine iarna și nimeni nu-i mai bagă în seamă, sinistrații au apelat și la presa locală. O dată, de două ori, până când lucrurile s-au urnit. Acum, oamenii i-au iertat și pe constructori, și pe inspectorii primăriei.
„Să știți că fac lucrări de foarte bună calitate”, susține Teodorina Ciupercă, arătându-ne casa nouă, din BCA. „Încă mai dorm în igrasie, dar eu știu, poate de Crăciun mă mut.” „Va fi gata în două săptămâni”, promite Traian Breahnă, venit să-și verifice muncitorii. El susține că e posibil ca Primăria Bacău să le pună oamenilor și centrale termice. Casa Teodorinei are două camere, o bucătărie și o baie, pare solidă și spațioasă. Ieri se lucra la montarea ferestrelor termopan. Unele dintre noile case vor fi mai bune decât cele vechi, distruse de inundații.
„Mulțumesc din suflet lui Dumnezeu și lui Moș Nicolae că avem parte de case noi. Constructorii și-au făcut treaba serios, dar și noi am muncit”, spune Antita Ghirvu. „Am depus și noi efort, o casă e foarte greu de făcut, să știți. A zis și domnul Breahnă: «Ați munci două femei cât zece bărbați».” Antita și-a cumpărat ipsos, bolțari, rabit și și-a făcut singură sobe de teracotă, care au costat-o 33 de milioane lei.
Unele case nu sunt încă gata, dar constructorul spune că până la Crăciun le va termina. „Sunt foarte fericită”, spune o bătrână, plângând. „Casa este aproape gata. Nu știu dacă voi sta iarna asta în casă, pentru că mai e de lucru, dar la primăvară mă voi muta sigur.”
Scris de Gabriel MIHAI