8 noiembrie 2024

Mos Craciun, ultima reduta a inocentei

Mos Craciun este licarul de inocenta care mai palpâie in noi. Uneori, acest palpâit dispare chiar din frageda pruncie. Celebra Shirley Temple spune: ,,Am incetat sa mai cred in Mos Craciun când aveam sase ani. Mama m-a luat sa-l vad intr-un magazin si el mi-a cerut un autograf”. Vraja s-a destramat brusc… Altii, din alte motive decât cele religioase, n-au crezut niciodata in Mos Craciun. Americanul de culoare Richard Claxton ,,Dik” Gregory, artist de comedie, activist social incomod, marturiseste amar: ,,Niciodata nu am crezut in Mos Craciun, deoarece stiam ca niciun tip alb nu ar veni in cartierul meu dupa ce se insereaza“.

Carol Nelson, artist plastic american, mi-a spus cele mai frumoase cuvinte despre Craciun: ,,Craciunul este o perioada când ai dor de casa, chiar daca esti acasa”. Actorul Columbian Rizzo Hernandez Wilmark, fondatorul Academiei de Dansuri Latino-Americane: ,,Am crezut in existenta lui Mos Craciun când eram foarte mic, dar, de fapt, nu am incetat niciodata sa cred ca in noaptea magica a Craciunului. Acest batrânel marinimos face cadouri tuturor celor care au fost cuminti. Cred ca este important sa credem, pentru ca este important sa avem niste repere spirituale pâna ajungem la o vârsta la care sa intelegem lumea”.



The New York Times citeaza opinia unui specialist, Alison Gopnik, profesor de psihologie la Universitatea Berkely din California:,,In pofida a ceea ce stim, chiar si cel mai mic dintre copii poate sa distinga intre imaginatie si realitate. Copiii par confuzi in acest domeniu doar pentru ca sunt niste finte emotionale si pline de viata. Dar psihologii au descoperit ca cei mici stiu ca imaginatia este diferita de realitate, ca nu poti sa scrii cu un stilou imaginar sau sa manânci un sandvis visat si ca nimeni nu poate vedea monstrii sau zânele. Atunci apare intrebarea: de ce-l mai iubesc copiii pe Mos Craciun? (…) Pentru ca le place sa se prefaca, sa se joace. Iar atunci când copiii se prefac, de fapt exerseaza abilitatea umana prin care putem sa gasim cai alternative pentru a vedea lumea. Pentru adulti, aceasta abilitate este centrul capacitatii prin care putem inventa si inova (…) Sfatul meu este ca parintii sa si-l imagineze pe Mos Craciun alaturi de copiii lor, iar atunci când se ajunge la dezvaluirea adevarului sa le explice copiilor ca Mosul este doar o inventie a mintii umane. Intr-un final, Craciunul este despre povesti, speranta, sarbatorire, care sunt toate inventii umane”.

Daca vrei sa sporesti bucuria Craciunului Tau, bucuria alor Tai, aduna-i pe copiii/nepotii/ prietenii care n-au fost inca jefuiti de inocenta si le citeste ,,Povesti de Craciun”(Editura Corint Junior), o carte minunata si fericit ilustrata. Aici, Hans Christian Andersen ne deapana povestea ,,Postalionului cu doisprezece pasageri”, Fratii Grimm ne incânta cu ,,Spiridusii si pantofarul”, Selma Lagerlof ne cucereste cu ,,Sfânta Noapte de Craciun”, Lev Tolstoi ne vorbeste despre ,,Mos Panov si minunile Craciunului”, iar Mark Twain ne citeste o fermecatoare ,,Scrisoare de Craciun”.

Mos Craciun este ultima reduta care apara inocenta noastra. In unii dintre noi, credinta in El este ultima noastra farâma de inocenta. Într-o lume otravita de mercantilismul din noi, de acel vorace homo homini lupus, macar din când în când, prin Mos Craciun ne amintim de rosturile cele profunde ale esentei umane.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014