Peste 800 de familii au declarat ca au venituri mai mici, pentru a obtine ajutor de incalzire. Alte câteva sute au ascuns ca una sau mai multe persoane din familie sunt decedate. Toate trebuie sa restituie aproape 60.000 lei, in total. Noua legislatie prevede masuri mult mai dure fata de cei care dau declaratii false.
Peste 1.000 de familii care s-au dat drept sarace au fost depistate ca au beneficiat necuvenit de ajutor de incalzire a locuintei in iarna 2012-2013. Ele au primit aceasta prestatie sociala in baza declaratiei pe propria raspundere privind numarul membrilor de familie, veniturile realizate si bunurile detinute de ei.
Numai ca, in urma verificarilor intreprinse, inspectorii Agentiei Judetene de Plati si Inspectie Sociala (AJPIS) Bacau au constatat ca familiile in cauza au mai putini membri componenti ori obtin venituri mai mari sau au mai multe bunuri fata de câte au mentionat in declaratie.
Din 61.232 familii care au primit iarna trecuta ajutor de incalzire, 1.318 au fost prinse cu „mâta-n sac”. Cele mai multe, respectiv 832, aveau venituri mai mari decât au declarat iar 273 au ascuns faptul ca unul sau mai multi membri ai familiei au decedat.
Asadar, veniturile fiind impartite la un numar mai mare de membri de familie, a rezultat o suma mai mica pe fiecare din acestia decât era in realitate, rezultat in virtutea caruia au beneficiat de ajutor. Dar nu au lipsit nici cazurile in care s-a solicitat doua tipuri de ajutoare de incalzire ori titularii au cerut si au obtinut aceasta prestatie din doua judete. Toti cei depistati ca au luat ilegal acest ajutor vor trebui sa dea banii inapoi.
Ancheta sociala, obligatorie
In iarna care vine, numarul beneficiarilor de ajutor de incalzire va fi, cu certitudine, mai mare, pentru ca din acest an au dreptul la el si familiile care isi asigura confortul termic in locuinta, exclusiv, pe baza energiei electrice. Pentru a fi eliminata orice posibilitate de fraudare, noua legislatie prevede ca primariile vor face ancheta sociala la toate familiile care folosesc curentul electric pentru incalzire si cer ajutor. Dar regulile de acordare a acestuia au fost inasprite si pentru ceilalti titulari de drept. Ei trebuie sa dovedeasca prin acte ceea ce mentioneaza in declaratia-cerere.
Daca in urma verificarilor, se va constata ca ajutorul a fost acordat necuvenit, suma platita astfel va fi returnata in maximum 3 luni. In cazul in care cele declarate de solicitant nu corespund realitatii si se apreciaza ca sunt indicii cu privire la savârsirea unei infractiuni, atunci vor fi sesizate organele de urmarire penala. In plus, inspectorii sociali si primarii pot aplica amenzi cuprinse intre 200-1.000 lei.