Licitatia pentru concesionarea serviciului de administrare a noii gropi de gunoi a Bacaului a ajuns la etapa de evaluare a ofertelor dupa ce, o perioada de timp, ea a fost blocata de o contestatie depusa la CNSC de societatea Eco Sud din Bucuresti. 7 consortii de firme se bat pentru a prelua in administrare depozitul de peste 30 de hectare situat la iesirea din Bacau inspre comuna Nicolae Balcescu. Ofertele a doua dintre acestea – Iridex Group Import Export SRL, respectiv Vitalia Servicii de Mediu SA, ambele din Capitala – par sa se fi desprins in cursa pentru adjudecarea contractului estimat de edilii bacauani la 68 de milioane lei fara TVA. In timp ce greii salubrizarii din Romania se intrec pentru contractul generos scos la licitatie de municipalitate, edilii administreaza depozitul cum pot, fara ca Primaria Bacau sa detina licenta pentru un astfel de serviciu public.
La sfarsitul lunii august, licitatia privind atribuirea serviciului de administrare a noii gropi de gunoi era blocata de o firma din Bucuresti. La data respectiva, Eco Sud a contestat procedura de achizitii publice la CNSC, sub pretextul ca aceasta nu s-ar desfasura transparent, iar municipalitatea bacauana ar favoriza anumiti ofertanti in detrimentul altora. Dupa aproximativ doua luni, licitatia a ajuns in etapa evaluarii celor 7 oferte depuse. Intre acestea s-au desprins doua care par a fi agreate de conducerea Primariei Bacau.
Vitalia, servicii pentru mediu
Potrivit documentelor oficiale, oferta cea mai avantajoasa din punct de vedere economic a fost depusa de asocierea de firme Vitalia – Brantner, care a avansat un cost de depozitare de 29,8 lei pe tona de deseuri.
Prima dintre societati – Vitalia – are o istorie deosebita si un actionariat pe masura. Firma e detinuta, in proportie de 99,96 la suta de un SRL cu sediul in sectorul 1 Bucuresti – Optimal Servicii. "Ramasitele" pana la suta la suta se afla in proprietatea unui oarecare Octavian Morariu. Acesta e nimeni altul decat presedintele Comitetului Olimpic Roman (COR). SRL-ul care "patroneaza" firma "Vitalia Servicii pentru Mediu SA" – Optimal Servicii – este administrat de acelasi presedinte al COR, Octavian Morariu. Firma are doi asociati, ambii persoane juridice: Omnium Management SA cu sediul in Luxemburg, respectiv XOR IT Systems SRL, cu sediul in sectorul 6 din Bucuresti. Aceasta din urma detine 43,87 la suta din Optimal Servicii SRL. In fine, XOR IT este detinuta de o persoana fizica romana – Dan Rizea – precum si de doua firme cipriote, ambele cu sediul in Limassol: Olionvest Holdings, care detine 61 la suta din XOR IT Systems, precum si Cardiplan Investments, cu o participatie de 24 la suta in firma amintita.
Presedintele COR, "regele gunoaielor"
Presa centrala a relatat inca din 2007 despre afacerile pe baza de deseuri derulate de presedintele COR. Astfel, potrivit unui articol publicat in iunie 2007 de tabloidul Cancan, Morariu ar fi "regele gunoaielor" din judetul Prahova.
VEZI AICI
Initial, seful COR a intrat in afacerile cu deseuri prin intermediul unei companii franceze – Veolia – una dintre cele mai puternice societati care activeaza in domeniul serviciilor comunitare din Europa. "Lucrez tot cu Veolia, care este numarul unu in lume, si unde sunt partener si actionar. Am preluat pachete de actiuni ale unor firme din Prahova, Iridex si SSB (…) Este o afacere de viitor. Momentan, nu pot sa spun daca aceasta activitate rentabila. Intrebati-ma peste cinci ani, atunci voi sti", afirma presedintele COR.
Intre timp, satula de "mediul de afaceri" autohton, Veolia a renuntat la intentiile de a cuceri piata romaneasca, insa s-a metamorfozat in ceea ce astazi este Vitalia Servicii pentru Mediu SA.
Plecat in Franta inca de pe vremea lui Ceausescu, Morariu a lucrat in anii ’80 pentru grupul de constructii francez Vinci. Activitatea Veolia in Romania, atata cata a fost, a vizat recuperarea deseurilor si protectia mediului.
Iridex: oferta cu "actionar" din PC
A doua oferta luata in calcul de edilii Bacaului a fost formulata de societatea Iridex Group Import Export cu sediul in Capitala. Aceasta a avansat un pret de depozitare de 30,89 lei pe tona. Societatea este controlata de un oarecare Corneliu Pascu, fost senator de Buzau – din partea PC – in legislatura 2004 – 2008. Pascu detine 60 la suta din participatii in societatea amintita. Despre Pascu, presa centrala a scris ca este un apropiat al magnatului Dan Voiculescu, fiind catalogat chiar “om de casa” al mogulului media bucurestean. In august 2007, cotidianul "Romania Libera" relata ca senatorul Corneliu Pascu ar fi imprumutat doua societati din grupul Iridex cu suma totala de 3,62 milioane lei (peste 1,1 milioane de euro, la data respectiva). Mai mult, in mai 2007 o revista centrala arata ca Iridex Group Import Export s-a ales cu un contract din partea Serviciului de Protectie si Paza, vizand demolarea unor imobile in vederea construirii noului sediu al SPP din Capitala.
Iridex s-ar mai fi ocupat, conform unei ample anchete publicate de ziarul "Curentul", de reabilitarea retelei de canalizare a Penitenciarului Jilava contra sumei de 3,74 milioane lei.
Nu dau declaratii
Reprezentantii municipalitatii bacauane nu au dorit sa comenteze pe marginea ofertelor privind concesionarea gropii de gunoi, insa au apreciat ca in cel mult o luna s-ar putea avansa un castigator.
"Nu comentez in niciun fel, pentru ca legea nu-mi permite. Procedura este in desfasurare. Aproximativ o luna va mai continua si, daca nu vor fi contestatii, se va stabili un castigator", a afirmat – evaziv – viceprimarul Dragos Luchian.
Depozitul, administrat ilegal de Primarie
In timp ce greii salubrizarii din Romania se bat pe concesionarea depozitului de gunoi Bacau, edilii se ocupa de administrarea temporara a acestuia, fara ca municipalitatea sa detina o licenta in acest sens. Potrivit legislatiei ce reglementeaza organizarea si functionarea serviciilor comunitare, acestea trebuie prestate – in mod obligatoriu – de firme cu licenta (n.r. – astfel de societati sunt, in Bacau, SOMA – salubrizare, Transport Public – transport de persoane etc.). Din cauza problemelor aparute la organizarea licitatiei, precum si a intarzierii privind darea in functiune a depozitului, acesta nu este administrat de un operator licentiat. In plus, conform Memorandumului in baza caruia municipalitatea bacauana a obtinut finantarea ISPA pentru construirea depozitului, obiectivul trebuia incredintat spre operare unei companii specializate in managementul deseurilor.
"Primaria nu a depus la ANRSC documentatia pentru a scoate licenta de administrare a depozitului pentru ca administrarea, conform Memorandumului ISPA, trebuie concesionata. Serviciul trebuia scos la licitatie si – in acest sens – n-am cerut licenta pentru ca stiam ca nu noi o vom face (n.r. – administrarea). Faptul ca s-a amanat atat, vizavi de stabilirea unui operator prin licitatie, cineva trebuia sa faca operarea. O facem tot noi, pentru ca avem o legatura cu salubrizarea", a recunoscut Viorica Marcu, sefa Directiei Servicii Publice din Primaria Bacau.
De cealalta parte, edilii sustin ca au dreptul de a administra depozitul, intrucat detin o licenta in acest sens. "Sigur ca avem licenta pentru groapa de gunoi pentru ca altfel nu putem functiona", a afirmat viceprimarul Luchian. El a dat ca exemplu fosta groapa de gunoi, administrata de Primarie – a sustinut el – tot in baza unei licente.
Banii europeni, asteptati ca painea calda
Contractul ce vizeaza administrarea gropii de gunoi a fost evaluat de Primaria Bacau la 68 de milioane de lei (fara TVA). Depozitul se intinde pe mai mult de 30 de hectare. In prezent, gunoiul din tot judetul se depoziteaza in rampa din municipiul Bacau. Aceasta va avea o durata de viata de 55 de luni, aproximativ 5 ani, timp in care Consiliul Judetean se va ocupa de construirea unui al doilea depozit, in conformitate cu Masterplanul privind managementul deseurilor in judetul Bacau.
In luna mai, edilii au incercat sa promoveze un proiect de hotarare privind cresterea pretului de depozitare a gunoiului in rampa. Sefii Primariei au motivat demersul prin faptul ca darea in functiune a depozitului ar antrena costuri colaterale pe care municipalitatea bacauana nu le-ar fi putut suporta. In acest sens, edilii bacauani au propus cresterea pretului pe tona de deseuri de la 5,7 lei la 24 lei (fara TVA). Legalitatea hotararii a fost contestata in instanta de Prefectura, astfel incat pretul a ramas la valoarea initiala, de 5,7 lei/tona. La acel moment, Leonard Padureanu – administratorul public al municipiului – recunostea ca pretul administrarii deseurilor va fi destul de piperat. “Un depozit conform are foarte multe instalatii, costuri de operare. In niciun caz depozitul conform nu inseamna costuri mai mici. Ne-am inscris in costuri astfel incat taxa de salubritate din municipiul Bacau sa nu mai fie majorata. Depozitul s-a receptionat, constructorul a plecat astfel incat costurile cu noul operator le preia municipalitatea bacauana. Avand in vedere ca deseurile vin din tot judetul, costurile efective trebuiau acoperite”, aprecia in luna mai Padureanu.
Lucian Bogdanel