În peisajul muntos al Pasului Oituz, o emblemă a curajului și sacrificiului străjuiește memoria celor care și-au dat viața pe câmpul de luptă în timpul Primului Război Mondial: Monumentul Eroilor Cavaleriști de pe dealul Coșna.
Inițiativa de a eterniza memoria călăreților căzuți la Oituz în Primul Război Mondial datează din 1918, când generalul Mihail Schina, comandant al Diviziei 1 Cavalerie, a pus bazele acestui proiect. Cu susținerea succesorului său, generalul Romulus Scărișoreanu, și eforturile ofițerilor diviziei, fonduri au fost strânse sub forma de cotizații, formând astfel Fondul Oituz. Acest fond a facilitat construcția monumentului, iar un concurs de proiecte a consacrat lucrarea sculptorului Vasile Ionescu-Varo.
Comitetul format din conducerea Diviziei I Cavalerie a ales amplasamentul monumentului într-un punct strategic de pe fostul front de luptă al diviziei, pe cota 383 de pe valea Oituzului, locul unde s-au desfășurat cele mai sângeroase lupte. Lucrările au început în 1924 și s-au încheiat în 1925, iar finanțarea a fost completată și cu sprijinul obștesc, prin donații ale familiilor ofițerilor căzuți și prin ajutorul Societății „Cultul Eroilor”.
Inaugurarea monumentului, care era programată pentru 1925, a fost amânată până în 1931, când ansamblul a fost dezvelit în toată splendoarea sa. Monumentul constă într-un obelisc înalt de 5 metri, realizat din piatră și așezat pe un postament din beton și piatră. La baza obeliscului se găsește o sculptură reprezentând un cavalerist în poziție de atac, însoțit de un cal și un scut heraldic cu stema României, iar în partea superioară se află un vultur, toate realizate din bronz.
La inaugurare, monumentul era împodobit cu un medalion din bronz reprezentând chipurile Regelui Ferdinand I și ale Reginei Maria, iar o placă memorială din marmură roză purta înscrisul: „În amintirea eroilor din Divizia 1 Cavalerie și alte unități căzute în timpul războiului pentru întregirea neamului 1916-1918”. O altă placă consemna localitățile unde Divizia 1 Cavalerie a luptat.
În anul 2010, cu ocazia comemorării a 600 de ani de la atestarea documentară a comunei Oituz, monumentul a fost restaurat în totalitate și a fost construită o scară cu 106 trepte pentru a facilita accesul. De asemenea, s-a emis o medalie jubiliară intitulată „Oituz – 600”, care prezintă pe revers imaginea Monumentului Eroilor Cavaleriști.
Astăzi, Monumentul Eroilor Cavaleriști din Pasul Oituz rămâne o mărturie impresionantă a sacrificiului și curajului soldaților români, reamintindu-ne de datoria noastră de a onora și păstra vie memoria celor care s-au jertfit pentru țară. Accesul la acest monument de importanță istorică este posibil, inclusiv cu autovehicule, prin drumul sătesc care urcă pe Dealul Coșna din centrul satului Oituz, dinspre Brașov.
Sursa video: Ovidiu Imbrea
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.