26 noiembrie 2024

Monumentele istorice sunt in suferinta… istorica

Pe net exista un interesant site al Ministerului Culturii si Patrimoniului National, care afiseaza – sub antetul… Ministerul Culturii si Cultelor, Institutul National al Monumentelor Istorice – lista monumentelor istorice. Accesând pentru doar doua localitati, Buhusi si Blagesti, am constatat ca în prima localitate exista monumentele istorice: Biserica de lemn „Sf. Nicolae” Ciolpani, 1729; Biserica „Sf. Îngeri” Runc, 1787; conacul Teodor Buhus, 1800; ansamblul conacului Theodor Buhus, sec. al XIX-lea (în care fiinteaza Muzeul de Istorie); „poarta oras Buhusi, anul 1800” (toate, pe str. Bradului, nr. 14); Hanul de la Gura Orbicului, sfârsitul sec. al XVIII-lea; moara oras Buhusi, sfârsitul sec. al XVII-lea (ambele, pe str. Orbicului, nr. 161). Pentru Blagesti am gasit o scoala construita în 1912 si o „placa memoriala 1907, pe fatada primariei, 1957”. Am pornit în cautarea acestor monumente istorice…
Biserica de lemn „Sf. Nicolae” Ciolpani si Biserica „Sf. Îngeri” Runc dainuiesc, în pofida oprelistilor timpului, ca doua bijuterii arhitectonice, gratie slujitorilor bisericii. Statul, de ieri si de azi, nu are niciun merit. Conacul lui Toader Buhus se afla într-o suferinta veche, pe la subsol durerile fiind cronice. Ansamblul conacului? Or fi fost avute în vedere custile animalelor salbatice din fostul campus zoo, parasite si ele, care înconjoara, ca niste tristeti noi, fostul conac? „Poarta orasului Buhusi”, ca monument istoric, e o mare provocare. Este vorba despre poarta de intrare în fostul conac. Ea a fost însa reabilitata de mai multe ori fara sa se tina seama de statutul sau de monument istoric. Are toate durerile unei prezente kitsch, toate cârpelile posibile si este sprijinita cu o proptea zdravana, cum nu vezi nici la o stâna, ca sa nu se pravale peste curiosi. Dintr-un cap de bour – sculptat, si el, tot în maniera kitsch – a ramas numai într-un corn… Hanul de la Gura Orbicului este o ruina scoasa la vânzare pentru teren. Din moara monument istoric mai exista doar niste fundatii de beton care trebuie depistate printre balarii. Nu apare ca monument istoric, în aceasta lista, Sinagoga, constructie de la mijlocul secolului al XIX-lea. Totusi, Buhusi este recunoscut ca fief al rabinilor…
La Blagesti, alta surpriza… Placa memoriala 1907, „de pe fatada primariei”, „asezata acolo în 1957”, dupa cum rezulta din lista amintita, nu exista pe fatada primariei, ci pe monumentul aflat la vreo suta de metri distanta de institutie. „Singurul monument istoric existent în Blagesti este scoala de la Buda, de pe vremea lui Spiru Haret. Aici este acum o gradinita. Dar cladirea ca atare nu are aer de monument istoric. Nu poti efectua reabilitarea decât cu aprobari speciale, care dureaza, costa, dupa cum si cheltuielile pentru reabilitarea propriu-zisa ar fi importante”, zice primarul Laurentiu Munteanu. Aici ar putea candida la titlul de monument istoric biserica „Sf. Parascheva”, înaltata în 1838 de catre camatarul grec Anghelivali. Ea este un unicat în Moldova, având forma unei nave sustinuta de zece stâlpi. Si bisericuta de lemn din cimitir, mult mai veche, ar putea râvni la acest titlu. Daca o placa memoriala recenta are aceasta onoare, asemenea biserici ar merita-o din plin.
Ion Fercu





spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014