Amplasat in centrul istoric al municipiului Bacau, pe strada Iernii la nr. 7, monumentul de arhitectura are fatada principala spre Bulevardul Marasesti si cea posterioara spre strada paralela. Aceasta cladire monumentala a fost construita intre anii1927-1929, dupa planul arhitectului Ionescu Berechet.
Constructia a apartinut societatii „Ocrotirea tinerelor fete”, purtând numele de Palatul Marasti, ce cuprindea o sala de teatru si cinematograf, impreuna cu hotelul de prim rang. Acest nume i-a fost conferit in memoria luptelor victorioase ale Armatei Române din Primul Razboi Mondial de la Marasti, de pe teritoriul Judetului Vrancea. Inaugurat la 27 martie 1926, evenimentul s-a bucurat de prezenta MS Regina Maria.
Primul administrator al fostului Palatul Marasti a fost Ioan Nicolescu. Acesta a trait pâna in contemporanietate, fiind o distinsa figura de bacauan care a purtat pâna la stingerea lui din viata costumul popular format din itari, camasa alba si chimir. Am avut placerea de a-l cunoaste, fiind colectionar de carte rara, bun cunoscator sl orasului Bacau, stiutor de latina si greaca.
Structura constructiei este pe temelie de beton armat, soclul din aceeasi material, dar cu rezistenta mai mare, iar peretii din zidarie portanta de caramida. Cladirea este compusa din trei etaje si subsol, parterul fiind placat initial cu piatra naturala.
Hotelul are trei nivele cu 40 de camere. La exterior, acesta este flancat de doua turnuri, iar la primul etaj este prevazut cu un mic balcon. La interior, pe ancadramentul stâlpilor de sustinere ai fiecarui etaj, se afla mai multe miniaturi pictate, datând din anul ridicarii constructiei.
Facem precizarea conform careia acestea s-au pastrat pâna la evenimentele din anul 1989, dupa care fiind cumparat si reparat de proprietar, nu am putut verifica ce s-a mai pastrat din decoratia interioara.
In anul 1950 hotelul a fost nationalizat, fiindu-i schimbat numele in Hotelul Central. Decoratia fatadei principale a hotelului si teatrului a fost realizata in stil eclectic, având elemente ce apartin diferitelor stiluri europene la moda de atunci.
La registrul superior se intâlnesc in decoratie si elemente românesti. Sala de spectacole a teatrului este bogat decorata, dar nu am avut posibilitatea sa constat daca mai pastreaza cât de cât elementa decorative de la inceputurile ei, dupa aproape 80 de ani de existenta.
Intre timp, cladirea teatrului s-a extins cu inca doua corpuri noi de constructii, anexate lateral stânga si lateral dreapta la fatada posterioara, ceea ce i-a modificat structura ansamblului. Teatrul Bacovia si hotelul Central sunt cladiri cu o arhitectura deosebita, definind astfel stilul eclectic, dar si cu elemente românesti.
Acesta este si motivul pentru care specialistii de la Oficiul Judetean al Patrimoniului Cultural, analizând criteriile de evaluare globala au inclus acest dublu monument pe lista monumentelor istorice din anii 2004 si 2010 in grupa valorica „B”, de importata locala si zonala. Consideram ca aceasta minunata cladire sa se bucure de prestanta unei arhitecturi de epoca, sa fie eliberata de improvizatiile amplasate la fatada principala care-i stirbesc imaginea de monument.
Prof. dr. Dorinel Ichim, cercetator