12 ianuarie 2025

MONUMENTE ISTORICE: Biserica Precista din Bacau

Monument de arhitectura din epoca Stefaniana, Biserica Precista din Bacau este de departe cel mai vechi locas de închinaciune, fiind ctitoria lui Alexandru Voievod, fiul lui Stefan cel Mare si Sfânt. Pe teritoriul actual al judetului Bacau se mai afla un monumente din aceeasi epoca, Biserica de la Borzesti, locul legendar al copilariei marelui voievod al Moldovei.

Cu o înfatisare svelta si bine proportionata, constructia solida si rezistenta din piatra si caramida vegheaza de peste 5 veacuri la scurgerea istorie pe aceste locuri udate de Bistrita, fiind un reper permanent pentru cei care scriu istoria, cât si pentru cei care studiaza si o cerceteaza. Rezistenta constructiei este data de zidurile groase din piatra învrâstata cu caramida, groase de 1,20 m si de cele doua contraforturi exterioare, laterale, de mari proportii. Rolul acestora este de a opune rezistenta fortei si greutatii peretilor masivi.



Constructia de tip treflat în plan, cu turla pe pronaos, se compune din încaperile tipice greco-bizantine: pronaos, naos cu abside laterale si altar. Pronaosul largit, de forma patrata în plan, are bolta de calota sferica, sprijinita pe 4 pandantivi si tot atâtea arce. Naosul are absidele laterale curbate în interior si pentagonale în exterior, ceea ce reprezinta o noutate în planimetriea locasului. Turla de deasupra naosului este cilindrica în interior, iar în exterior este prevazuta cu un numar de 8 fatete. Ea este asezata pe o prima baza în sectiune patrata, din zidarie de piatra. Cea de a doua baza, suprapusa peste prima, este de forma stelara, cu 12 vârfuri de caramida.

Altarul are forma de absida semicirculara în interior si cu 9 laturi în exterior, unde dezvolta o elevatie pe tot atâtea fatete.

Vreme de aproape 150 de ani biserica a fost folosita fara a i se face reparatii importante. În anul 1641 biserica Precista din Bacau a fost reparata de catre domnitorul Moldovei, Vasile Lupu, salvând astfel monumental de la ruina. Cu aceasta ocazie i s-a refacut catapeteasma, usile împaratesti si cele diaconesti. Cele trei registre ale catapetesmei, proorocii, apostolii si icoanele praznicale iau fost repictate în ulei pe lemn, în maniera realista a umanismului.

Catapeteasma bisericii Precista din Bacau întruneste calitatile unei adevarate opera de arta, mostenita din secolul al XVII-lea. Aceasta se încadreaza si se armonizeaza stilului architectonic specific sfârsitului de secol XV al epocii Stefaniene.

Initial, întreaga suprafata a pardoselii bisericii a fost acoperita de caramida smaltuita. De-a lungul timpului care s-a scurs, bisericii s-au facut mai multe reparatii. Astfel, în anul 1871 au fost executate unele lucrari de reparatii conduse de catre arhitectul Iosif Cosma. Atunci au fost suflate cu aur si crucile din vârful turlei. În anul 1931 s-a aprobat curatirea picturii cu miez de pâine, sub directa supraveghere a pictorului Ion Mihail si arhitectului Gh. Sterian. Între timp, specialistii au constatat starea de degradare avansata a picturii parietale din biserica si au hotarât repictarea acesteia. Pictura a fost executata în tehnica “al fresco” în anul 1979 de catre artistul C. Apostol din Bucuresti.

La data de 1 iulie 1907, datorita prestantei si aspectului erhitectonic, Biserica “Precista” din Bacau, cu hramul “Adormirea Maicii Domnului, a fost declarata monument istoric, situatie în care se afla si astazi. În Lista monumentelor istorice din anii 2004 si 2010 se afla trecută în grupa valorică “A”, de importanta nationala si universala.

Pentru bacauani, biserica Precista reprezinta o mândrie si merita un respect deosebit fata de înaintasii care au ctitorit si pastrat un asemenea monument istoric de arhitectura bisericeasca de importanta mondiala.

Prof. dr. Dorinel Ichim, cercetator



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img