Autoritatile promit sa rezolve problema deseurilor menajere din zonele rurale ale judetului. Oficial, vechile gropi de gunoi de la tara au fost inchise in 2010, insa, altele noi nu prea au fost facute iar locuitorii din zona rurala au scapat de deseuri cum au putut: le-au aruncat in albia râurilor, le-au dat foc sau le-au ingropat.
Localitatile judetului vor straluci de curatenie peste câteva luni, spera Bogdan Seto, directorul Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara pentru Salubrizare (ADIS) Bacau, ca urmare a faptului ca foarte curând va fi semnat contractul cu Romprest Service, in cadrul proiectului Sistem integrat de management al deseurilor.
“ADIS va semna in numele si pe seama celor 65 de unitati administrativ-teritoriale contractul cu firma care a câstigat licitatia pentru colectarea si transportul deseurilor”, arata Bogdan Seto. Dintre cele 65 de localitati, pentru 52 contractul va fi semnat in anul 2015, iar pentru celelalte, in anii urmatori, mai exact, in momentul in care va inceta contractul pe care il au, in prezent, cu alte firme.
Nu toate primariile au beneficiat, insa, de un operator de colectare si transportare a deseurilor. Vechile gropi de gunoi au fost inchise, la cererea UE, in iulie 2010. Sau asa ar fi trebuit. Cum insa unele comune, aflate la mare distanta de Bacau, nu au reusit sa convinga un operator sa preia serviciul, primarii s-au descurcat cum au putut.
Cu gunoaiele la marginea padurii…
Solutiile nu au fost dintre cele mai ortodoxe, au recunoscut edilii. Unii au povestit ca au strâns deseurile cu caruta sau tractorul si le-au dus la vechea groapa: “Dadeam pamântul deoparte, rasturnam gunoiul, apoi inchideam groapa la loc.” Alti primari au infiintat depozite noi, mai departe de zonele locuite, desi era interzis.
“Am avut un operator din Vrancea, dar a renuntat, arata Ioan Zabrautanu, primarul din Huruiesti. Am facut iarasi licitatie dar nu s-a prezentat nimeni. Am avut patru gropi adânci de 30 de metri, in care duceam gunoaiele si le dadeam foc. Credeti ca numai o data ne-au amendat cei de la Mediu?” Si edilii care au incheiat contract cu o firma au avut probleme:
“Aveam puncte de colectare fixe, dar nu era in regula deoarece oamenii nu aduceau doar deseuri menajere. Carau acolo tot felul de resturi, si gunoi de grajd, si materiale de constructii, e o lista lunga! Noua solutie e foarte buna deoarece transforma colectarea din puncte fixe in colectare individuala, care presupunere raspundere”, arata Ionica Câda, primarul comunei Magiresti.
ADIS, “detergentul universal”, si mentalitatea!
Deocamdata, alesii au aprobat concesionarea pubelelor si containerelor achizitionate de judet prin proiectul “Sistem integrat de management al deseurilor solide” catre operatorul Romprest Service. Urmatoarele 3 luni de la semnarea contractului vor reprezenta perioada de mobilizare, “dupa care operatorul se apuca de treaba, instalat complet in teritoriu”, arata Bogdan Seto.
Pasul 3 va presupune finalizarea actiunii de dare in folosinta a tuturor instalatiilor de sortare si transfer. “De aceste servicii vor beneficia toate UAT-urile si toti cetatenii judetului”, mai precizeaza el. Acesta va fi momentul zero, din care cetatenii nu vor mai putea arunca gunoiul la intâmplare.
Deseurile din teritoriu vor trece prin statii de sortare, compostare, transfer etc., apoi vor ajunge la depozitul din Bacau. “Acesta este principiul UE: un judet, un depozit”, afirma seful ADIS. El recunoaste ca au fost multe probleme in relatia cu primarii si CL: “Unii au privit ADIS ca pe un «detergent universal», care rezolva problemele trecute, prezente si viitoare, altii ca pe o entitate exterioara lor, desi localitatea era membra a ADIS.”
Cea mai dificila problema a fost si va ramâne mentalitatea. “Am, insa, extrem de multa incredere in functionalitatea serviciului si a imbunatatirii calitatii mediului inconjurator, declara Bogdan Seto. Vom sustine campanii de informare masive si agresive, impreuna cu operatorul si cu sprijinul institutiilor din fiecare localitate. Eu spun ca vom reusi.”
Pentru gestionarea deseurilor, in judetul Bacau, au fost derulate proiecte cu fonduri de preaderare (inainte de 2007) si cu fonduri de aderare. Astfel, prin programul ISPA au obtinut bani municipiul Bacau si 22 de comune, iar prin PHARE, comuna Helegiu, singura, si patru asocieri: 1. Comanesti-Sl. Moldova-Darmanesti-Dofteana-Agas-Asau-Ghimes-Brusturoasa-Palanca, 2. Moinesti-Poduri-Zemes-Magiresti, 3. Tg. Ocna-Tg.Trotus-Pirgaresti, 4. Casin-M. Casin. Acestea au infiintat statii de transfer, compostare, balotare etc. Alte 65 de UAT beneficiaza de proiectul “Sistem integrat de management al deseurilor solide”, derulat prin POS Mediu, la initiativa CJ Bacau.
“Usor nu va fi. In Huruiesti nu e ca in buricul târgului. Oamenii sunt invatati sa duca gunoiul la râpa, in spatele casei. Va fi greu sa-i dezobisnuim, dar vom discuta cu ei si ii vom lamuri.”
Ioan Zabrautanu, primar comuna Huruiesti
“Va fi foarte bine deoarece gunoiul va fi ridicat de la poarta. In cele din urma, trebuie sa ne aliniem la regulile UE. Eu cred ca oamenii se vor obisnui sa beneficieze de acest serviciu si sa plateasca pentru el.”
Diana Albu, viceprimar comuna Poduri
“Fara discutie, va fi mai bine decât pâna acum. Duceam gunoiul la groapa veche si eram mereu amenintati cu amenzile. Am avut contract cu un operator, dar nu s-a mai prezentat. De acum, vom scapa de griji!”
Ion Ciuche, primar comuna Iz. Berheciului
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.