7 noiembrie 2024

Moinestiul sta in continuare pe o punga de gaz

• Comitetul Local pentru Situatii de Urgenta a hotarât monitorizarea stricta a intregii zone si a cerut instituirea de masuri asiguratorii

In zona Moinesti au fost identificate coloana unei noi sonde de petrol abandonata si mai multe forme rudimentare de exploatare a petrolului (puturi de titei), care au dus, de-a lungul timpului, la infestarea solului cu hidrocarburi, cauza probabila a prezentei gazelor in sol. Situatia se afla permanent sub control pentru a nu deveni periculoasa – spune primarul municipiului Moinesti, Viorel Ilie.



In cursul anului 2013, reprezentantii companiei E.ON au sesizat, intr-o zona a orasului, emisii minore de gaze si au alertat Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta, autoritatile orasului, Garda de Mediu, Agentia Nationala pentru Resurse Minerale si compania OMV Petrom, Moinestiul fiind prin excelenta o zona petrolifera in care Petrom inca exploateaza zacamintele de titei si gaze. Cercetarile facute de specialisti au determinat prezenta gazelor numai in sol, nu si in atmosfera.

Cu toate acestea, au fost ordonate lucrari de punere in siguranta a unei sonde abandonate de zeci de ani, iar acestea au inceput in luna august 2014. Masura a fost una speciala, iar locuitorii din zona afectata au fost evacuati timp de mai multe zile.

„Continuam permanenta monitorizare a zonei si masurarea concentratiei de gaze, cu echipele E.ON siOMV Petrom. N toate situatiile in care s-a constatat modificarea nivelurilor concentratiei de gaze din sol a fost convocat Comitetul Local pentru Situatii de Urgenta, care a stabilit extinderea zonei de monitorizare, asigurarea unei ventilatiipermanente a subsolurilor cladirilor si a spatiilor inchise si refacerea instalatiilor elecrice din subsoluri si din spatiile comune.”
Viorel Ilie, primarul muncipiului Moinesti

In cazul sesizarii prezentei gazelor, cetatenii sunt indrumati sa apeleze de urgenta numarul de telefon 112 si Serviciul Voluntar de Urgenta Moinesti (tel. 0733.959.412).

În industria de titei si gaze, termenul de „abandonare” se refera la închiderea definitiva a unei sonde de explorare sau productie care nu mai este profitabila. Coloana de acces catre titiei si gaze naturale este cimentata. Se foloseste un sigiliu ermetic aplicat mecanic (cimentarea sondei), dar sunt folosite si dopuri de beton suplimentare. Sonda este curatata, pentru a se asigura ca nu mai exista urme de hidrocarburi. Astfel, gaura de sonda este inundata.

Toate componentele de fier sunt taiate pâna la o adâncime de 2,5 m, iar la gura sondei se foloseste o placa de metal, peste care se pune beton si pamânt.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014