3 ianuarie 2025

Moda animalelor de companie inca nu a apus

Bacauanii iubesc in continuare câinii, pisicile si chiar iguanele sau serpii

Câini, pisici, dar si veverite, papagali, canari, perusi, porcusori de Guineea si chiar serpi, tarantule sau iguane. Sunt doar câteva din animalele de companie pe care bacauanii le ingrijesc acasa. Aceasta moda nu a apus, in ciuda crizei resimtite in toate domeniile de activitate, doar ca a suferit anumite… modificari.

De departe cei mai multi iubitori de animale de companie din Bacau sunt stapâni de câini (iar procentul sare de 70 la suta). Medicii veterinari au observat insa ca in ultimii 4-5 ani s-au rarit "de pe piata" rasele mari de câini, iar acum este moda "animalutelor mai mici, mai usor de intretinut". "Nu mai sunt rase de câini de tip Dalmatian, Colli, Shauntzer, Boxer, Ciobanesc german, Fox Terrier, chiar si Cocker, Doberman sau Caniche, insa sunt tot mai multi stapâni de câini de talie mica sau mijlocie de tipul York Shire terrier, Bichon, Westy, Shi Tzu, Buldog francez si englez. O explicatie ar fi si faptul ca sunt câini mult mai usor de intretinut, care necesita un spatiu mai mic pentru joaca si somn, o cantitate mai mica de hrana. In plus, câinii de talie mica sunt mai jucausi, mai energici, iar media lor de viata este mai mare fata de cei de talie mare", a explicat dr. Alin Moscu, medic veterinari. Cu toate avantajele pe care le ofera cresterea acestor animale de companie, stapânii lor trebuie sa stie insa ca acesti câini au blana cu firul lung, greu de intretinut, care trebuie zilnic ingrijit, coafat, toaletat (asta la capitolul dezavantaje).

Urmeaza pisicile



Urmatoarea categorie de animale crescute de bacauani sunt pisicile. Predomina rasa europeana, comuna, dar au inceput sa reapara stapânii de birmaneze, siameze si chiar persane. Toate insa sunt rase metis (fara pedigree). "Pisicile sunt altfel. Ofera altceva. Sunt calme, teritoriale, foarte atasate de stapân, cu o energie pozitiva, care calmeaza, care au acea «hotie frumoasa» in a iubi stapânul. Insa si aici exista incovenientul parului care cade, mai ales ca vorbim de un par scurt. In schimb pisica este un animal care se imbolnaveste mai greu decât catelul", a mai spus dr. Moscu.

Legatura permanenta cu medicul veterinar curant

Si intr-un caz (câinii) si in celalalt (pisicile) trebuie insa avut in vedere faptul ca aceste animale se imbolnavesc. Mai repede sau mai târziu, dar se imbolnavesc. De aceea controlul medical de specialitate, mai ales dupa vârsta de 7 ani, este obligatoriu macar o data la trei luni, mai ales pentru ca animalele isi ascund foarte bine semnele bolilor. Asta nu inseamna ca pâna ce animalul implineste 7 ani, medicul veterniar nu trebuie vizitat. "Recomandarea noastra este ca, mai ales dupa aceasta vârsta, vizita la medicul veterinar sa fie obligatorie. Trebuie sa se realizeze examene paraclinice, analize si ecograf, macar o data pe an, chiar daca animalul nu prezinta niciun semn de boala. Legatura cu medicul veterinar insa trebuie sa fie insa permanenta si strânsa, la orice vârsta a animalului", a precizat si dr. Rodica Tugui, medic veterinar. Este bine de stiut ca pisica femela, care nu este de valoare genetica, poate fi castrata la vârsta de 1 an (pentru a nu aparea in timp diferite probleme de sanatate pe fondul dereglarilor hormonale), iar cateaua, la 5 luni, pâna la primul ciclu. Tot dr. Rodica Tugui a observat in timp ca cele mai frecvente boli la catei sunt insuficienta renala si cardiaca (in special la cei in vârsta), tumorile si chisturile mamare (la femele) si hipertrofia sau hiperplazia de prostata (la masculii de peste 6 ani). La pisici, cea mai frecventa afectiune este otita parazitara.

Sunt si posesori de animale exotice

Fara sa mai mire pe nimeni, un procent mai mic, de nici 2 la suta, din iubitorii de animale de companie din Bacau sunt stapânii de animale exotice. Iar aici se includ veveritele norvegiene (cazuri izolate), maimutele (mai rar), papagali, canari, perusi (peste 80 la suta din posesorii de animale exotice), dar sunt si bacauani care au in casa broaste testoase, porcusori de Guineea, hamsteri, sinsila, chiar si iguane, serpi sau tarantule. Patologia la aceste animale este insa greoaie, dar intretinerea, foarte simpla si accesibila.

Pentru ca e canicula, nu uitati ca si animalele sufera din cauza caldurii

Tot specialistii vin cu sfaturi pretioase pentru cei care au animale de companie si care nu stiu ce trebuie sa faca pentru prietenii lor necuvântatori atunci când afara este foarte cald. Medicii veterinari atrag atentia bacauanilor care au câini sau pisici ca si animalele sufera din cauza temperaturilor extreme, la fel ca si oamenii. Acestea devin agitate si iritate si pot suferi accidente vascular-cerebrale atunci când temperatura depaseste 35 de grade Celsius. "În aceste cazuri, temperatura animalelor depaseste 41 de grade Celsius si poate aparea edemul pulmonar sau ranirea muschilor inimii ori a sistemului nervos central. Aceste cazuri pot duce la decesul animalelor. Câinii sufera adeseori accidente vasculare daca în toiul verii sunt lasati închisi în masina sau daca fac prea multa miscare atunci când afara este foarte cald. Lasând animalul într-o masina închisa, direct în soare, chiar cu geamul coborât, poate fi fatal pentru el. Respiratia sacadata, un mijloc fiziologic normal de racire a organismului, satureaza de fapt aerul cu vapori de apa calzi transformând interiorul masinii într-un «steam-room». Ele devin usor agitate, apar varasturile si poate urma pierderea cunostintei sau lesinul”, ne-a spus dr. Gheorghita Vlad, medic veterinar la Directia Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Bacau.

Prim-ajutor pentru animale

Potrivit specialistilor, câinii si pisicile nu transpira la fel ca oamenii, de aceea la temperaturi mari gâfâie din ce în ce mai tare, se deshidrateaza si poate aparea socul termic. Animalele tinere sau cele în vârsta sunt mai expuse la soc pentru ca nu se pot aclimatiza în mod eficient. Acest lucru este valabil si pentru câinii din rasele cu par lung ca Husky, Ciobanesc german, Chow chow. Dificil este si pentru anumite rase cu botul scurt, gen Shit Tzu, boxeri, Bull dogs si pentru pisicile persane care sunt foarte sensibile din cauza anatomiei fetei, care face ca respiratia sa fie mai dificila. „În caz de soc termic, stapânii pot acorda primul ajutor animalului de companie. Temperatura corpului poate fi scazuta cu o baita cu apa rece sau cu un prosop îmbibat în apa rece aplicat pe gât, piept, picioare si abdomen. Frectiile sau compresele cu alcool ale labutelor vor avea un efect foarte rapid. Acordarea de prim-ajutor poate fi vitala în salvarea unui animal de companie de la accidentul vascular cerebral cauzat de caldura, dar trebuie vazut apoi si de un specialist”, a mai adaugat dr. Vlad. În perioade caniculare, se recomanda plimbarea câinilor dimineata foarte devreme sau seara târziu, iar atunci când sta în casa sa i se asigure în permanenta apa proaspata.
Roxana Neagu
Geta Panaite

Recomandari pentru crescatorii de animale pe perioada caniculei:
– sa asigure în permanenta apa potabila si la o temperatura adecvata pentru adapare;
– sa tina animalele în adaposturi corespunzatoare;
– sa le administreze hrana în cantitati mai mici, dar de mai multe ori pe zi;
– sa ude animalele cu apa la intervale regulate pentru a favoriza reducerea temperaturii corpului.

In ultima perioada s-a observat o noua tendinta printre bacauani – aceea de a se atasa tot mai mult si de a lua acasa câinii de rasa comuna, gasiti de pe strada (asa numitii maidanezi). Chiar si daca au deja un animal de companie "de rasa". "De ce? E simplu. Aceste suflete nevinovate se ataseaza foarte rapid de noul stapân, ofera loialitate, afectiune neconditionata, sunt animale docile si foarte rezistente la boli", conchide dr. Moscu.

Si daca vorbim de rase de câini care au cam disparut din Bacau, de rase de câini care au devenit "la moda", sunt insa rase de câini care "au ramas". Adica acele animale de companie care sunt in continuare crescute la casa sau la curte, fara a fi pe cale de a-si pierde in timp … urma labutelor. Iar aici pot fi enumerate rasele de Labrador, Husky, Golden Retriver, Ciobanesc mioritic, Ciobanesc carpatin sau Ciobanesc bucovinean.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img