Autoritățile sporesc acțiunile de control derulate pe tematica prevenirii răspândirii virusului SARS – CoV – 2, mai ales în perioadele de weekend, când băcăuanii aleg să meargă mai des la terase sau în locurile de vilegiatură. În cadrul acestor controale, se are în vedere atât respectarea măsurilor de protecție sanitară și a celor privind distanțarea socială, cât și a cerinţelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor. Aceste acţiuni sunt organizate în sistem integrat, fiind angrenați atât angajații MAI (polițiști, jandarmi, pompieri, polițiști de frontieră și polițiști locali), cât și reprezentanții instituțiilor cu atribuții de control (Direcția Sanitar Veterinară, Protecția Consumatorilor, Inspecția Muncii etc).
Sunt vizate atât piețele, marketurile sau mijloacele de transport în comun, cât și restaurantele, terasele, parcurile, hotelurile sau spaţiile de desfăşurare a manifestărilor religioase ş.a. Astfel, inspectorii sanitari veterinari băcăuani efectuează controale oficiale pentru verificarea cerinţelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, cum ar fi desfăşurarea activităţilor de preparare, servire şi consum a produselor alimentare, dar și prepararea şi comercializarea către consumatorii finali a produselor alimentare şi a băuturilor alcoolice şi non-alcoolice. Sunt verificate spaţiile special amenajate, din exteriorul clădirilor unităţilor de alimentaţie publică.
„Controalele se desfășoară în echipe mixte, cu frecvență mărită, inclusiv în zilele de weekend, cu raportarea zilnică a rezultatelor acțiunilor de verificare și control. Pentru a veni în sprijinul operatorilor economici, și a-i informa în timp util asupra măsurilor pe care trebuie sa le întreprindă, reamintim o serie condiții esențiale în limitarea răspândirii infecțiilor COVID-19. În primul rând, trebuie revizuite circuitele funcționale de producție, preparare, livrare și servire, astfel încât să se respecte măsurile de protecție sanitară pentru a împiedica posibila infecție cu virusul SARS – CoV 2, dar, în acelasi timp, să nu afecteze siguranța alimentelor”, au transmis reprezentanții Direcției Sanitare Veterinare Bacău.
Suspendarea activității unității, fără drept de apel
În plus, operatorii din acest domeniu, înainte de reluarea activităților, trebuie să verifice starea de întreținere a tuturor spațiilor, echipamentelor și ustensilelor necesare pentru desfășurarea activităților permise, dar și stocurile de alimente, eliminându-le pe cele care ar putea produce toxiinfecții alimentare. Totodată, firmele trebuie să-și revizuiască planurile de igienizare și dezinfecție, în sensul creșterii frecvenței acestor acțiuni și a realizării lor cu produse biocide adecvate. Nu în ultimul rând, trebuie făcut triajul observațional al clienților, precum și dezinfectarea meselor după plecarea clienților, a tuturor spațiilor/suprafețelor unde au acces clienții, a ustensilor folosite în timpul servirii meselor.
Foarte importantă este și asigurarea distantării fizice, astfel încât să se evite, pe cât posibil, interacțiunea fizică cu și între clienți. „Acolo unde, ca urmare a controalelor oficiale se constată nereguli grave care periclitează sănătatea cetățenilor, neglijență sau chiar dispreț față de prevederile legale, se vor aplica sancțiuni, care pot merge până la suspendarea activității unității respective”, a precizat dr. Costel Busuioc, directorul executiv al DSVSA Bacău.
Amenzi de aproape 52.000 de lei, în doar trei zile
Rezultatele controalelor s-au văzut cel mai bine în weekend-ul abia încheiat. Astfel, în doar trei zile, peste 700 de obiective (restaurante, terase, parcuri, hoteluri, spaţii de desfăşurare a manifestărilor religioase ş.a.) au fost călcate de echipele mixte de control. Verificări au avut loc și în aproape 1.300 de mijloace de transport. Mai mult, în tot weekend-ul, au fost legimate nu mai puțin de 2.000 de persoane. Controalele au fost organizate sub autoritatea prefectului, la acțiuni participând, zilnic, peste 220 de efective.
Cum era de așteptat, verificările s-au finalizat și cu sancțiuni contravenționale, în total fiind aplicate amenzi de aproape 52.000 de lei. Acţiunile de control organizate în sistem integrat vor continua și în zilele următoare, în toate zonele aglomerate. E mobilizare generală, în contextul în care este posibil să fie prelungită starea de alertă și după 15 iulie, dacă numărul noilor cazuri de infectare cu COVID – 19 va continua să crească, la nivel național.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.