19 ianuarie 2025
HomeActualitateEconomieMobilă și durere / COMPREL Comănești, în agonie, firmele de profil, prospere

Mobilă și durere / COMPREL Comănești, în agonie, firmele de profil, prospere

Despre COMPREL Comănești, fostul Combinat de Prelucrare a Lemnului (CPL), doar localnicii și cei care au lucrat de-a lungul vremii pe la fabricile colosului industrial își mai amintesc ceva. Considerat cândva o unitate reprezentativă a industriei de prelucrare a lemnului, fostul combinat de prelucrare a lemnului, așezat în imediata apropiere a pădurilor județului, mai este reprezentat acum doar de o hală în care se prelucra demult drojdia furajeră. Multă vreme, creditorii combinatului au încercat să execute ce a mai rămas din mândria județului, COMPREL Comănești. Din cauza datoriilor imense pe care le înregistra firma la bugetul consolidat al statului, dar mai ales a imposibilității de a le stinge în vreun fel, societatea a intrat în procedura de lichidare judiciară. Firma care se va ocupa de finalizarea acestui dosar este Instant Expert din Bacău, care deja a făcut anunțuri de vânzare a ceea ce a mai rămas din răposatul combinat de prelucrare a lemnului. În cauză sunt niște bazine de apă amplasate în zona Vermești, al căror preț de vânzare este de peste 3,7 miliarde de lei vechi, inclusiv suprafața de teren aferentă și o fabrică de drojdie, evaluată la prețul aproximativ de 2,1 miliarde de lei vechi (inclusiv terenul aferent). Judecând, însă, după cum arată imobilul, afectat ireversibil de infiltrațiile de apă, este puțin probabil să se găsească un cumpărător. În orice caz, dacă vom reuși să vindem aceste active, cu banii obținuți se va stinge doar o mică parte din debitul înregistrat de COMPREL. Suma datorată de fostul combinat de prelucrare a lemnului este confidențială, dar vă pot spune că este de ordinul sutelor de miliarde de lei, a declarat Gutu Romel, reprezentantul firmei Instant Expert.

Mărirea și decăderea unui colos industrial



Interesant însă este cursul pe care l-a urmat combinatul de prelucrare a lemnului, de la înființare și până în prezent. Înființat pe la începutul anilor ’70, COMPREL (pe atunci CPL) Comănești se putea mândri cu o producție diversificată, incluzând PAL, mobilă, placaj etc. În anii 1991-1992, fabricile sunt supuse unui program de modernizare, printr-un contract de leasing încheiat de COMPREL cu renumita firmă suedeză IKEA, specializată în producerea mobilei. Lucrările au fost realizate cu aportul firmei Dieffenbacher din Germania, considerat cel mai mare producător din lume de utilaje destinate industriei lemnului. Din păcate, la finele anului 1999, ca urmare a datoriilor, COMPREL intră în colaps. Urmează privatizarea, sau mai bine zis pseudoprivatizarea, proces încheiat prin achiziționarea pachetului majoritar de acțiuni de către un investitor, să-i zicem strategic. Ingenioasa strategie s-a dovedit a fi până la urmă o afacere de grup. Asta pentru că proprietarul COMPREL nu a făcut decât să revândă combinatul, pe bucăți, scoțând bani frumoși din această afacere.

Și totuși… afacerile cu lemn prosperă

În momentul de față, de pildă, la Comănești funcționează (unele chiar destul de bine) o fabrică de PANEL, achiziționată de compania finlandeză Finforest (care a ridicat din temelii o afacere de milioane… de euro), o fabrică de scaune curbate, achiziționată de un puternic om de afaceri din București (proprietar al vestitei firme cu același profil din Pancota, județul Arad), tipografia Koala a omului de afaceri Florinel Camară, o fabrică de placaj a firmei Diana Forest, aparținând unui concern spaniol, precum și o fabrică de PAL, trecută din nou în proprietatea afaceristului Perino Baraga, după ce inițial a fost deținută de firma Subex. Drept urmare, vestitul COMPREL a rămas doar cu datoriile, procesele în instanță, scandalurile de tot felul etc. De fapt, această practică, de transfer a datoriilor pe o singură firmă care nici măcar nu mai are activitate, este des întâlnită în ultima vreme, creditorii îndeplinind doar niște proceduri care nu au ca finalitate altceva decât înregistrarea unor cheltuieli cu hârțogăraia, procesele etc. Pe banii contribuabililor, evident, în vreme ce „strategicii” și-au mai adăugat câteva zerouri în conturile bancare.



Alte titluri
Alte titluri

Ultimele știri