5 noiembrie 2024

Moartea nefireasca a unui pilot temerar

Pilotul de incercare Vasile Alexandru Bibire va fi inmormântat miercuri, la Manastirea Tarcau din judetul Neamt. El a murit sâmbata seara, la Spitalul de Boli Infectioase si Tropicale “Victor Babes“ din Bucuresti, in urma unor complicatii provocate de virusul malariei, pe care l-a contactat in timpul unei deplasari in statul african Mozambic.

Vasile Alexandru Bibire s-a nascut la 15 martie 1969, in comuna Ungureni. Era casatorit si avea un copil de 21 de ani. A absolvit Scoala Militara de Ofiteri de Aviatie „Aurel Vlaicu”, specialitatea „naviganti activi” in 1991. Intre 1991 – 1995 a fost incadrat ca pilot de vânatoare in Regimentul 71 Aviatie Câmpia Turzii. Din 1995 pâna in 2001 a fost pilot-sef avioane supersonice in cadrul Grupului 95 Aviatie de Vânatoare Bacau iar intre 2001 – 2004, comandant de patrula la Centrul 95 Trecere pe avioane supersonice Bacau. Intre 2004 – 2008 este instructor de zbor la escadrila 952 aviatie scoala la Baza 95 Aeriana iar in 2008 este trecut in rezerva si incadrat ca pilot de incercare la Aerostar.



A zburat pe avioane IAR 825, L 29, MiG 21, IAK 21, L 39, IAK 52, Festival si aparate ultrausoare, având la activ 1500 de ore de zbor. „A fost un bun camarad si un bun pilot, dedicat familiei si profesiei, un prieten bun si un bun tata”, ne-a declarat comandorul Florin Capitanu, loctiitorul comandantului Bazei 95 Aeriene Bacau.

Fratele sau a murit intr-un accident aviatic

Ioan Bibire, fratele sau, a fost tot pilot. A murit pe 22 februarie 1996, intr-un accident aviatic, la Baia Mare. Ioan era copilot pe aeronava de calibrare a TAROM, care s-a prabusit. Au murit, atunci, zece persoane: opt din avion si doua la sol. Maniera socanta in care familia a fost anuntata de decesul barbatului, de catre o echipa PRO TV, a ramas in analele istoriei presei la capitolul „Asa Nu!”.

Ramona Ionescu

Al doilea caz de malarie de la inceputul anului

Pilotul este al doilea bacauan diagnosticat cu malarie, de la inceputul acestui an, potrivit oficialilor de la Directia de Sanatate Publica (DSP) Bacau. El ar fi murit in urma unei complicatii, iar ultimele analize efectuate ar fi fost negative pentru malarie.

„Anul acesta au fost cinci suspiciuni de malarie, dintre care doua s-au confirmat. Este vorba despre persoana decedata si un alt barbat, de 42 de ani, din judet, care acum este acasa si este sanatos”, a declarat Anda Dumitrescu, purtator de cuvânt la DSP Bacau. Ambele cazuri au fost de malarie de import, adica bolnavii au contactat boala pe timpul sederii in zonele tropicale, acolo unde afectiunea este frecventa, si asta pentru ca n-ar fi luat tratament profilactic. De aceea, specialistii le recomanda bacauanilor care calatoresc in tarile Africane sa se informeze cu privire la bolile de acolo si sa solicite tratament preventiv. In cazul malariei sunt mai multe medicamente ce pot fi prescrise de medic, doar ca, pentru a-si face efectul, trebuie administrate corect, inainte, pe timpul sederii, iar uneori chiar si dupa revenirea in tara.

Pâna acum nu s-a reusit realizarea unui vaccin impotriva acestei boli care este transmisa de femela tântarului Anofel. Simptomele bolii pot aparea in sapte zile, dar perioada de incubatie poate dura si opt sau zece luni si sunt asemanatoare unei banale raceli. Se manifesta prin febra, frisoane, cefalee, transpiratii, greturi si varsaturi cu alterarea starii generale. De aceea, cei care se intorc din zonele de risc si prezinta aceste simptome, trebuie sa se prezinte imediat la spital. (Geta Panaite)




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img

Alte titluri

spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri