26 noiembrie 2024

Mitul câinilor turbați

În ultima perioadă, aud din ce în ce mai des vorbindu-se despre câini turbați. Că o spun oamenii de rand, fără pregătire, e una.

Grav e că aud expresia câine turbat de la persoane reprezentând autorități publice sau din rândul forțelor de ordine.



Hai să lămurim poveștile și exagerările care induc în eroare opinia publică.

Ultimul caz pe care îl cunosc eu de om care a turbat fiind mușcat de un câine în județul Bacău a fost în 2011! ATENȚIE! Mușcat de câinele familiei, din curte, în mediul rural (Racaciuni). Nu de un câine „maidanez”.

Din păcate, familia a mers târziu cu fetița la Spitalul Județean Bacău, nu a considerat important să informeze medicii despre mușcătură iar finalul, deși copilul a fost transferat la Iași, a fost unul tragic.

Ne sună diverși cetățeni să venim urgent să le luăm câinele pe care l-au crescut de mic pentru că „a turbat”. În realitate, vorbim de exemplare cu potențial agresiv, ajunse la maturitate, de care nu s-a ocupat nimeni.

Sînt câini cu care nu s-a socializat, ținuți în lanț sau închiși într-un spațiu limitat (padoc). Câinii sunt prietenoși cât sunt pui sau juniori. Dacă în această perioadă, nu sunt disciplinați să asculte de cineva, să se supună comenzilor, ajunși la maturitate va fi foarte greu, chiar imposibil să se supună stăpânului.

Pentru unii proprietari, agresivitatea generată de ținutul în lanț e sinonimă cu turbarea. Complet fals. Un câine nu turbează pentru că stă la soare. Temperaturile ridicate din timpul verii nu îl fac pe câine să turbeze.

Nici faptul că un câine a băut apă fierbinte (e prea deștept să bea) nu duce la turbare. E un alt mit, povești populare. Turbarea este cauzată de un virus care se poate transmite prin mușcătură, zgârietura sau prin salivă de la un animal bolnav (câine, pisică, vulpe, etc) la om sau către un alt animal domestic sau sălbatic.

În România, spre deosebire de țările vestice, vaccinarea antirabică este anuală. În Occident, vaccinarea se face o dată la 3 ani, cazurile de animale bolnave fiind foarte rare. Pentru animalele sălbatice, în România se fac campanii de vaccinare aeriană, cu momeli ce se aruncă din avion. Vectorul principal al virusului rabiei este vulpea.

Important, s-a constatat că animalele sălbatice bolnave de rabie își schimbă comportamentul: devin foarte prietenoase, stau la mângâiat. Animalele domestice bolnave devin extrem de agresive.

Prin urmare, nu au rost aceste exagerări cum că „mi-a turbat câinele de la căldură”. Agresivitatea sau dominanța canină manifestată de anumite exemplare nu este egală cu turbarea.

Există această posibilitate nefericită. Din acest motiv, toți cei care lucrăm în Serviciul Gestionare Câini din cadrul Primăriei Municipiului Bacău sîntem vaccinați profilactic cu 3 doze de antirabic.

Dar, repet, ultimul caz de om mușcat de un câine turbat în județul Bacău a fost acum 11 ani. De câinele din curte.

De atunci, situația este ținută sub control prin vaccinarea animalelor sălbatice ce pot transmite virusul la om sau la alte animale sălbatice sau domestice.

Dinu Păncescu

Șeful Serviciul de Gestionare Câini Fără Stăpân din Primăria Bacău



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014