9 ianuarie 2025

Mitomania la români

Românii au talent de povestitori, talent care este depasit doar de cel de ascultatori. Ca popor, ne place sa ascultam povesti.

Si carui natii nu-i plac povestile? Doar ca noi, ca români nu doar ascultam istorisirile, le mai si credem fara sa ne punem intrebari. Si, hraniti cu tot felul de povesti, pe care le luam de bune, ajungem sa ne aruncam cu pieptul gol in lupta, fara sa ne intrebam daca motivul pentru care murim este real sau a fost inventat.



Credem, astfel, ca tot ceea ce e vine din afara este bun prin simplul fapt ca e strain, ideile, produsele, oamenii care vin din afara tarii sunt cu doua-trei clase peste orice e românesc. Daca un american sau un german ne-ar spune ca doi si cu doi fac cinci, am fi in stare sa-l ucidem cu pietre pe românul care ar incerca sa ne spuna ca rezultatul corect este patru.

Nu mai invatam nimic la scoala, nici istorie, dar suntem ferm convinsi, cum am vazut recent pe retelele sociale, ca in perioada interbelica România era spaima Europei in materie de economica. Asta desi analfabetismul, ne spun statisticile, era de aproape 60%, cel mai mare procent din Europa iar speranta de viata era de 40 de ani.

Dar lumea este ferm convinsa ca o duceam bine, ca intre cele doua razboaie a fost epoca de aur a tarii, o perioada la care ne gândim cu nostalgie pentru ca nu va mai reveni niciodata. La fel, am mai intâlnit, in perioada alegerilor, indei de genul „României i-a fost cel mai bine când a fost stapânita de nemti”.

Le-as recomanda celor care inca mai cred in Mos Craciun (sau Santa Klaus, cu voia Dvs.) sa studieze lucrarile istoricilor despre ocupatia germana a tarii in Primul Razboi Mondial si sa vada cum au ramas, de exemplu, bisericile din Braila fara clopote pentru ca germanii aveau nevoie de materie prima pentru materialul de razboi.

Nu-mi fac iluzii, ideile de acest gen sunt, in mare rezultatul manipularii politice; vina, insa, au si cei care le-au crezut si le-au propagat convinsi ca sunt reale.

Desigur, este destul de greu sa-l convingi pe unul care e convins ca daca da „Like” la o poza, va primi unul din cele 500.000 de telefoane gratuite, ca nu tot ceea ce scrie pe Facebook este obligatoriu sa fie adevarat.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img