8 noiembrie 2024

Mirii de pe Toaca

Este povestea a doi tineri kinetoterapeuți băcăuani, iubitori ai muntelui, care au hotărât să-și unească destinele. Și asta, deasupra norilor ce învăluie în majoritatea zilelor anului – ca un voal, vârful Toaca din Ceahlău.

Pragul celor 350 de trepte



„Au fost mai aproape de cer și de divinitate. Când doi tineri se hotărăsc să-și unească destinele, se cade ca rudele și prietenii să le fie alături la oficializarea deciziei. Cu totul altceva este să-i invite să participe, la ceremonia cununiei, tocmai la 1.904 m altitudine. Simona și Liviu Sava din Bacău au hotărât ca, în acel moment, să se afle… la înălțime. Se întâmpla în anul 2005. Pe 4 iunie, după un urcuș de mai bine de o oră de la Cabana Dochia din masivul Ceahlău până pe vârful Toaca, doi preoți le-au dat binecuvântarea. Și nu au fost deloc singuri. Ocolașul Mare le-a fost martor. Șerpuind pe poteca ce urcă spre vârf, alaiul celor aproape o sută de nuntași i-a urmat, mai repede sau mai încet, după vârstă și puteri.

Rochia albă de mireasă și costumul deschis al mirelui, două pete de culoare și puritate contopite în măreția muntelui, erau și îndemn pentru cei care urcau pentru prima dată la o asemenea altitudine. Membri ai Clubului de Ecologie și Turism „Veniți cu noi” din Bacău, tinerii căsătoriți au o mare pasiune, adăugând iubirii lor iubirea pentru crestele înalte. Liviu are 26 ani și este kinetoterapeut în Bacău, iar Simona, 20 ani, este studentă tot la kinetoterapie. Muntele și drumețiile i-au apropiat și mai mult. Peripețiile lor, povestite cu haz, stârnind de multe ori amuzamentul prietenilor din club. Masa, dansul și felicitările au avut loc la Cabana Dochia. Gazda, cabanierul Todirel Țigănici, s-a străduit să le asigure confortul și buna dispoziție până a doua zi dimineață.

În timpul petrecerii s-au rememorat toate peripețiile din timpul pregătirilor de nuntă: transportul tortului care avea patru nivele, a lumânărilor de cununie, șampaniei și a celorlalte produse pe cărările muntelui, micile probleme cu echipamentul care a mai cedat din cauza greutăților, cărate cu spatele. Demnă de remarcat a fost condiția fizică surprinzătoare, a unor oameni mai în vârstă care au cochetat cu înălțimile. Cel mai tânăr nuntaș a avut patru luni și jumătate, iar cel mai în vârstă, optzeci și doi. Acesta, îmbrăcat la costum, cravată și pantofi, le mai cerea celor tineri «doar un minut răgaz» și se ținea de cuvânt. La revenirea acasă, Simona a concluzionat:«Acolo sus ne-am simțit mai aproape de cer și divinitate, de străbunii noștri», iar Liviu a subliniat că «toată lumea a fost la înălțime, la propriu și la figurat și le mulțumesc tuturor celor care ne-au fost aproape în acest moment deosebit». Le urăm și noi casă de piatră și cât mai multe drumeții.”

Prezentul continuu

După 14 ani constat că ce le uram atunci… s-a împlinit. Prin intermediul coordonatorului Clubului de Ecologie și Turism „Veniți cu noi” Bacău, pedagog Remus Lupu, am aflat că soții Sava s-au stabilit de peste zece ani în Franța – Normandia, într-o comună apropiată de malul oceanului, unde funcționează Clinica de Readaptare – Reeducare Cardiovasculară (postoperatoriu). De zece ani, Liviu Sava este Șef de Clinică și Șeful Departamentului Recuperare, considerând că are o singură problemă în acest sens: este și șeful soției. Fiind obișnuit din România cu voluntariatul, membru al clubului „Veniți cu noi” și paramedic oficial în competițiile din cadrul Campionatului Național de Turism, organizat de Federația Româna de Turism Sportiv, bineânțeles că și în Franța este un voluntar activ. Liviu este președintele Clubului „Inimă și Sănătate”, care se ocupă cu organizarea campaniilor pentru promovarea măsurilor de prevenire și combatere a maladiilor, a bolilor cardiovasculare.

Deasemenea, periodic, susține în școli cursuri de prim ajutor. Acomodarea cu francezii nu a fost foarte dificilă, dar în urma activității lor, a profesionalismului, a comportamentului social în comunitate, au și acum un gust amar când sunt întrebați: „chiar sunteți din România?”. Deși sunt foarte respectați, toată familia se străduiește, în continuare, să facă cinste și o imagine foarte favorabilă țării. Vechea pasiune „a muntelui” a rămas foarte vie, satisfăcută doar de falezele pietroase de la țărmul Atlanticului și de Le Mont-Saint-Miche  (un „munte” care are doar… 78 m înălțime). Bineînțeles că atunci când reușesc să ajungă în România, unul din obiectivele rămas drag lor este Muntele Ceahlău.

Familia are trei copii: MATEI – 13 ani – (după nunta părinților la Cabana Dochia – Ceahlău, a urmat petrecerea lui de botez la Cabana Fântânele, de la poalele Ceahlăului); ANDREI – 11 ani – care împreună cu Matei (poreclit de colegi Maradona de România, sau Hagi) au fost selecționați la un colegiu sportiv, unde au rezultate foarte frumoase, și ALICIA ELENA – 19 luni – poate cea mai activă cățărătoare pe toți bolovanii întâlniți în cale. Visuri, gânduri de viitor? Un parteneriat, o colaborare cu școli și ong-uri din Bacău pentru schimburi de experiență în toate demeniile educației și, bineînțeles al turismului.
Sunt doi băcăuani care și-au unit destinele pe un vârf de munte, urmându-și soarta spre împlinire, departe de casă, pe țărmul Oceanului Atlantic.

Ca mulți alții care au plecat visând la o viață mai bună. Nici ei nu și-au uitat originile, cum nici noi nu i-am uitat. Deșteptarea!!!
 




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014