26 noiembrie 2024

Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor: „Declar război total tăierilor ilegale de păduri!”

Principalele obiective asumate ale noului ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor, băcăuanul Mircea Fechet, sunt reducerea poluării și stoparea tăierilor ilegale de material lemnos. În cadrul unei recente întâlniri cu silvicultorii băcăuani, oficialul guvernamental a cerut mai multă implicare în stoparea jafului din pădurile județului.

Stop tăierilor ilegale!



Tăierile ilegale din pădurile județului Bacău trebuie stopate, chiar dacă județul nostru nu se află în topul rușinii, a fost mesajul transmis de Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, la întâlnirea pe care a avut-o la Direcția Silvică Bacău, cu șefii de Ocoale Silvice din județ și conducerea instituției.  „Chiar și așa, a solicitat ministrul Fechet, vă rog să faceți tot posibilul să protejați pădurile noastre. Sunt băcăuan și mă simt dator față de concetățenii mei să îmbunătățim situația, cât de mult posibil. Veți găsi în mine un partener, sunt gata să vă sprijin cu tot ce aveți nevoie, pentru a nu se mai tăia ilegal pădurile. Mă bucur foarte mult să constat că în județul Bacău nu avem situații deosebite, dar vă rog să nu lăsați garda jos”. În cadrul întâlnirii, s-a discutat și despre aprovizionarea populației cu lemne de foc pentru această iarnă, concluzia fiind că cei peste 100.000 de m.c. pregătiți acoperă  necesarul județului Bacău.

 Plantația de brazi de Crăciun, de lângă Bacău

Împreună cu silvicultorii, ministrul Mircea Fechet a vizitat plantația de brazi de Crăciun, de la Ocolul Silvic Fântânele, plantație tânără, situată în imediata apropiere a Bacăului. Înființată în jurul anului 2000, pe o suprafață de 5,5 ha, aici au loc anual plantări, în funcție de suprafața rămasă liberă după recoltare. A fost soluția la care silvicultorii băcăuani au apelat pentru a valoriza terenul aflat sub linii de înaltă tensiune, fapt ce ar împiedica plantarea arborilor care ar ajunge la înălțimi mari.

„Vă felicit pentru această soluție, semn evident al preocupării de a regenera și de a rentabiliza producția. Cred că este mai bine să avem în case brazi de Crăciun crescuți și tăiați controlat, în asemenea plantații, în locul celor importați, aduși din alte țări sau, mai rău, a celor tăiați ilegal. Mai ales când noi, aici, la câțiva kilometri de Bacău, avem această pepinieră”, le-a spus ministrul Fechet silvicultorilor băcăuani.

Pădurea de fag de la Runc, unică în Europa, un veritabil colț de rai

Poate că puțini băcăuani știu că la Runc, lângă Buhuși, există o pădure de fag, veche de circa 150 de ani, întinsă pe 52 de hectare, declarată rezervație naturală. Arborii falnici, drepți, ating înălțimi și de 42-45 de metri, iar cantitatea de masă lemnoasă pentru un hectar este de 800 de metri cubi. „Este minunat că există ceva atât de spectaculos în județul Bacău, a spus ministrul Fechet. Aici este ceva unic. Avem nevoie de cât mai multe asemenea locuri, dacă vrem, într-adevăr, să lăsăm o moștenire generațiilor viitoare. La câțiva kilometri de aglomerarea urbană, avem un colț de rai, ar fi păcat să nu-l păstrăm și să nu îl promovăm”.

 „Lemnul din pădurile românești trebuie valorificat superior și controlat”

„Una dintre prioritățile mele este ca lemnul din pădurile României să fie valorificat superior. Este un subiect care se discută de ani buni și, din păcate, guvernările anterioare nu au găsit soluții eficiente. De exemplu, putem valorifica lemnul pentru construcția de case, pentru realizarea altor produse finite, care să creeze plus valoare, nu doar să tăiem și să facem cherestea, așa cum se făcea și acum 100 de ani. Aceste elemente pot fi puse în circuite de producție, care să crească valoarea lemnului”, a mai declarat Mircea Fechet, la întâlnirea cu silvicultorii băcăuani.

Amendă record în județul Bacău pentru arderea ilegală a deșeurilor

Pe lângă preocupările legate de protejarea pădurilor, noul ministru a generat ample acțiuni de stopare a arderilor ilegale a deșeurilor. În urmă cu o săptămână, comisarii Gărzii de Mediu au închis un parc auto din satul Onișcani, județul Bacău, unde se ardeau componente de la mașinile dezmembrate, iar societatea a primit amenzi record, de 70.000 de lei. Războiul împotriva arderilor ilegale a deșeurilor a continuat, câteva zile mai târziu, la Sintești, lângă București, unde ministrul Fechet a descoperit mai multe situații de arderi ilegale de deșeuri, în cazul cărora au fost aplicate amenzi.

Publicat de SC DEȘTEPTAREA SA, la comanda PNL, cod AEP 11200025

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014