12 ianuarie 2025

Miorita paste doar pe pajisti licitate: Ciobanii se vor lupta pentru iarba oilor

Toate pajistile din judetul Bacau vor fi concesionate prin licitatie deschisa, cu publicare pe SEAP. Masura este prevazuta in aStrategia privind organizarea activitatii de imbunatatire si exploatare a pajistilor la nivel national, pe termen mediu si lung”. Ciobanii bacauani risca sa-si piarda afacerea, in cazul in care nu castiga concesionarea pasunii. Asocierea pare singura solutie pentru iesirea din impas a crescatorilor de animale si pentru respectarea conditiilor de mediu in ceea ce priveste protejarea pasunilor.

In cel mai scurt timp, autoritatile locale care nu au atribuit pasunile prin licitatie vor trebui sa demareze procedura de concesionare. In judetul Bacau sunt cateva mii de hectare de pasune. In cadrul intalnirii prefectului cu primarii si sefii unor institutii deconcentrate, s-a pus si problema pasunilor. „Romania este pe locul cinci in Europa, dupa suprafata de pasune. Avem 4,9 milioane de hectare. Este foarte important cum stim sa folosim aceasta resursa”, a spus Ioan Chiriac, directorul DADR Bacau. Cei care folosesc pasunile au obligatia intretinerii lor, conform normelor europene. Pentru asta, li se plateste o subventie de aproape 100 de euro la hectar. „In comuna avem cinci ciobani. Cui dam pasune? Vom avea probleme”, a spus primarul Marius Gheorghita, primarul din Pargaresti. „As sfatui pe toti crescatorii de animale sa se asocieze”, a spus subprefectul Tudorita Lungu. „Daca e concesionat, nu are voie sa se aseze altcineva pe pasune . L-ati prins, l-ati ars cu amenzi”, a spus prefectul Claudiu Balan.



Autoritatile locale, nemultumite de pierderea subventiei

[ad#stire] Statul plateste o subventie de aproape 100 de euro pentru intretinerea in bune conditii a pasunilor. Acesti bani veneau la consiliile locale, care administrau pasunile si atribuiau contracte pentru intretinerea acestora. In comuna Sarata inca nu s-au concesionat pasunile. „Avem 42 hectare de pasune si patru ciobani. Vor face o asociatie, se vor pune de acord si vor folosi toti pasunile”. In Parjol sunt 361 hectare de pasune si 2.500 de vaci. Consiliul Local Parjol a primit o subventie de peste 1 miliard de lei pentru pasune. „Au venit specialistii de la APIA, care ne-au spus ca indicat ar fi sa fie o vita la un hectar. Cum sa rezolvam problema asta. Era mai bine daca ramaneau pasunile la autoritatile locale”, a afirmat primarul Dorinel Horchidan. Comuna Glavanesti are 105 hectare de pasune, pentru care a primit in 2009 aproape 400 milioane de lei. „Nu mai avem niciun control asupra acestor pasuni. O sa le dam cuiva. Pierdem subventia. Ce garantie avem ca va avea grija de aceste terenuri?”, se intreaba si Gheorghe Tilibasa, edilul din Glavanesti.

Mircea Merticariu



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img