Surprize neplacute pentru bacauanii care vor ajutor de caldura
Bacauanii care au dreptul la ajutor de caldura au avut parte de o surpriza neplacuta la centrele de distribuire a formularelor. Chiar daca acestia nu au solicitat decât subventia de la bugetul de stat, li s-a impus sa incheie cu CET conventia de furnizare/primire agent termic. Mai mult, celor care intreaba de ce sunt obligati sa incheie aceasta conventie daca nu vor si ajutorul de la bugetul local li se raspunde ca toti banii pentru subventionarea facturilor vin de la primarie.
„Eu am o pensie de 393 de lei, ne-a declarat Terica Avadanei, locatar intr-un bloc de pe strada Lalelelor. M-am dus sa completez cererea pentru ajutorul de caldura. Mi s-a pus in fata un formular si mi s-a cerut sa semnez o conventie cu CET-ul. Le-am spus doamnelor de acolo ca nu vreau sa inchei aceasta conventie. Mi-au raspuns scurt: «Vrei ajutor, o faci. Nu o faci, nu iei ajutor». Le-am explicat ca nu am nevoie de ajutorul de la primarie. Il vreau doar pe cel de la bugetul de stat. Cica nu se poate. Pentru cât mi-ar plati mie primaria din factura nu se merita sa ma leg de CET”. Potrivit Ordonantei de Urgenta 70/2011, venitul lunar al Tericai Avadanei, incadrat in transa 355,1-425 lei, ii da dreptul la ajutor de caldura de la bugetul de stat pentru acoperirea a 40% din factura. De la bugetul local se poate acorda o compensatie de aceeasi valoare. Daca factura de caldura a familiei Avadanei ar fi de 500 de lei, Primaria Bacau i-ar putea acorda un ajutor de cel mult 200 de lei. „Ma lipsesc de banii astia decât sa inchei conventia.” Pusi in fata acestei conditii si anul trecut, multi bacauani au renuntat la ajutor. Dupa cum se vede, si anul acesta vor fi astfel de situatii.
Ori nu stiu, ori ii mint pe locatari
„Eu am intrebat cu ce drept imi impune primaria conditii, ne-a declarat un locatar care astepta sa-i vina rândul la biroul de relatii cu publicul al CET din zona Trandafirilor. Noi avem venitul sub 200 de lei pe membru de familie si, dupa cum mi-a explicat doamna administrator de la asociatia de proprietari, 80% din factura se acopera cu ajutorul de la stat. Cica primaria ar putea sa-mi mai dea cel mult 14%. Nu vreau conventie pentru atât. Se spune ca iti dai acordul sa vina cei de la CET in control la tine in casa. Se vorbeste ca este greu sa te debransezi. Daca la anul nu se mai da ajutor si vreau sa renunt la caldura?” Pentru a fi convinsi sa oficializeze legatura cu CET-ul, locatarilor li se spune, in punctele de distribuire a formularelor, ca ajutorul vine de la primarie. Am primit sesizari de la locatari in acest sens si le-am verificat. Am cerut informatii de la Primaria II, biroul pentru asociatii de proprietari. Ni s-a explicat ferm ca este obligatorie conventia, fiindca asa a decis primaria, care acorda acest ajutor.
Conventie bagata pe gât
Bacauanii care nu si-au debransat inca locuintele de la sistemul centralizat de furnizare a agentului termic au slabe sanse sa scape de aceste conventii. Potrivit unei hotarâri a Consiliului Local Bacau din 30 septembrie, „preluarea/predarea in facturare si incasare individuala a energiei termice livrate de CET” devine obligatorie. Cei care depun in termen de 2 luni documentele sunt scutiti de 50% din penalitati. Cei care refuza risca amenzi intre 300 si 500 de lei.
Doina Mincu
„Trebuie sa incheiati conventia cu CET-ul daca vreti ajutor de caldura. Nu puteti opta pentru ce ajutor doriti. Tot ajutorul il da primaria. Nu da nimic guvernul. Si nu inteleg cu ce va deranjeaza conventia asta.”
Un angajat al Primariei Bacau, biroul pentru asociatii de proprietari
Potrivit OUG 70/2011, in sezonul rece 2011-2011, fondurile necesare pentru plata ajutorului de incalzire se asigura de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale. Autoritatile administratiei publice locale pot stabili, prin hotarâre a consiliului local, masuri de protectie sociala din bugetele locale. Acestea pot fi sub forma de subventie lunara pentru a se acoperi diferenta dintre costul real al gigacaloriei produse de CET si cel stabilit pentru populatie, dar si sub forma ajutoarelor lunare, in completarea celor acordate de la bugetul de stat.