2 octombrie 2024
Top StoryMinistrul Turismului, întâlnire cu membrii Asociației Staţiunilor Balneare, la Slănic Moldova

reuniunea a avut loc în organizarea Asociației Naționale a Stațiunilor Balneare și Balneoclimaterice din România

Ministrul Turismului, întâlnire cu membrii Asociației Staţiunilor Balneare, la Slănic Moldova

Ministrul Antreprenoriatului și Turismului, Constantin-Daniel Cadariu, s-a întâlnit, la Slănic Moldova, cu reprezentanți ai autorităților locale din orașe și județe cu stațiuni balneare.

Reuniunea a avut loc la inițiativa Asociației Naționale a Stațiunilor Balneare și Balneoclimatice din România (ANSBBR), al cărei președinte este primarul orașului Slănic Moldova, Gheorghe Baciu. La întâlnire au venit și deputații Mircea Fechet, Elena Horătău și Cătălina Ciofu.



Au mai fost prezenți și subprefectul Tudorița Lungu, viceprimarul de Bacău Liviu Alexandru Miroșeanu și primarii Valentin Vieru (Moinești), Cristian Aurelian Ciubotaru (Târgu Ocna), Constantin Toma (Dărmănești), Adriana Enache (Mănăstirea Cașin) și Câdă Ionică (Măgirești), dar și o parte dintre șefii unor instituții județene, precum și consilieri locali din Slănic Moldova. 

Președintele ANSBBR a conturat un tablou al principalelor probleme care trebuie rezolvate pentru turism în general și pentru turismul balnear în special, iar intervențiile ulterioare în dezbatere au dezvoltat astfel de probleme.

Constantin-Daniel Cadariu a explicat obiectivele pe care le are acum de urmărit ministerul pe care îl conduce și a început cu prima problemă rezolvată, a voucerelor de vacanță, a căror valabilitate a urcat de la unul la cinci ani.

„Trebuie să subliniez – a spus Gheorghe Baciu – că de când este ministru domnul Cadariu am avut o foarte bună colaborare cu dumnealui. Și sunt destule probleme de rezolvat. Deocamdată, în afară de voucerul de vacanță, și alte măsuri sunt în lucru, iar la Târgul de turism din 24-27 februarie de la Romexpo sperăm să ne fie prezentat un plan de astfel de măsuri”.

 În vizor, siguranța afacerilor din turism

 Constantin-Daniel Cadariu a venit la minister din turismul bucovinean și este convins că soluțiile așteptate de antreprenorii din domeniu trebuie să ducă la siguranța pe termen lung a planurilor de afaceri, mai ales după doi ani de pandemie și în condițiile economice, geopolitice și militare de acum.

Ministrul turismului a anunțat și efectuarea plăților pentru sectorul Horeca, cu o infuzie de 450 de milioane de euro, dar și crearea cadrului legal pentru planul „Horeca 2”, pentru atenuarea pierderilor suferite în anul 2021.

O atenție specială – a mai precizat ministrul – este acordată întreprinderilor mici și mijlocii inclusiv din domeniul turismului, pentru care se vor acorda importante granturi, dar și stimulării incoming-ului (atragerea de turiști străini în România).

„Vom lucra și la alte programe, eventual chiar propuse de antreprenorii din sectorul balneo – a precizat ministrul. Forma finală a tuturor programelor va rezulta în urma discuțiilor între reprezentanții ministerului și cei din teritoriu, astfel încât aceste programe să vină pe așteptările antreprenorilor și celor care se ocupă de administrarea turismului de orice fel”.

Nu au fost omise în discuții nici probleme legate de PNRR-Planul Național de Redresare și Reziliență, prin care și cei din turism așteaptă sprijin financiar pentru proiecte de dezvoltare a stațiunilor. Ș, cum era de așteptat, nu puteau fi ocolite nici problemele legate de domeniile schiabile, de care dispun destule stațiuni din țară, inclusiv unele stațiuni balneare.

 O prioritate: promovarea turismului românesc

 S-a discutat și despre promovarea turismului românesc, pentru care s-a constituit un consiliu de brand, un grup de lucru care să contureze măsuri necesare a acestui brand de țară. Ministerul a solicitat deja autorităților locale și unor instituții sau întreprinderi din domeniu să afișeze la loc vizibil logo-ul și brandul de țară în turism.

Astfel, Daniel Cadariu nu a omis nici problematica înființării de Organizații de Management al Destinației-OMD, prin asocierea autorității publice locale din componența destinației cu plătitori de taxă specială pentru promovare turistică, respectiv membri din cadrul destinației ai confederațiilor/federațiilor patronale reprezentative, cu activități în domeniul turismului, organizații patronale, angajatori din cadrul destinației turistice etc.

Legea pentru OMD există, dar nu au fost date nici acum normele de aplicare, deși există deja 19 astfel de asocieri create.



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img