Ministerul Sănătății a aprobat înființarea, la Spitalul Municipal de Urgență din Moinești, a unei Secții clinice de chirurgie generală, prin reorganizarea Secției de chirurgie generală a acestui spital. Semnificația și importanța măsurii au fost detaliate de managerul spitalului, Prof. Univ. Dr. Adrian Cotîrleț. La baza deciziei ministeriale a stat, între altele, și solicitarea Facultății de Medicină a Universității „Transilvania”, din Brașov.
Dr. Adrian Cotîrleț a precizat că statutul de „secție clinică” aduce beneficii pe mai multe planuri: „diversificarea serviciilor medicale cu profil chirurgical și creșterea calității actului medical prin actualizarea permanentă la standardele internaționale ale pregătirii profesionale, a dotării și a tehnicilor folosite, susținerea activităților universitare și postuniversitare privind formarea tinerilor chirurgi în programul de rezidențiat, lărgirea oportunităților ca spitalul din Moinești să devină un mediu profesional emblemă pentru medicii cu experiență, dar și dezvoltarea programelor axate pe cercetare științifică și pe educația medicală continuă”.
Odată cu noul statut al Secției de chirurgie generală, în spitalul din Moinești pot avea loc activități de învățământ medical universitar și postuniversitar pentru studenți și pentru medicii rezidenți. Totul sub directa îndrumare a unor cadre didactice – Prof. Univ. Dr. Adrian Cotîrleț și șefii de lucrări – Lect. Univ. Dr. Mircea Hogea și Lect. Univ. Dr. Codruț Munteanu. Spitalul din Moinești a avut activități de cercetare clinică/studii clinice în Departamentul său de cercetare medicală încă din anul 2008, departament acreditat de Academia de Științe Medicale din România și atestat de Autoritatea Națională pentru Cercetare Științifică.
„În ultimii ani – a precizat dr. Adrian Cotîrleț – a avut loc o creștere a complexității cazuisticii chirurgicale, cu prestarea de servicii medicale către asigurați care provin în proporție de 18% din Moinești, 66% din județul Bacău și 16% din alte județe”. În spital, chirurgii au tratat, în anul 2023, aproape 11.900 de pacienți și au fost efectuate peste 2.000 de intervenții chirurgicale, în Blocul operator adus la standarde europene printr-un parteneriat cu Consiliul Județean și Consiliul Local Moinești. Au fost efectuate, de asemenea, peste 15.000 de intervenții chirurgicale laparoscopice, iar rezultatele au fost prezentate la congrese naționale și internaționale în SUA, Franța și Italia.
Dr. Adrian Cotîrleț a mai precizat că sunt proiecte ample și pentru acest an.
Cu același prilej au fost oferite detalii și despre amplul Simpozion care va fi organizat la Spitalul din Moinești cu prilejul Zilei Mondiale a Sănătății, din 7 aprilie 2024, dar și despre Zilele Mediale ale Spitalului Municipal de urgență din Moinești, din 11-13 iulie 2024 (ediția a XIX-a), la care sunt așteptați circa 2.000 de participanți din România și mai multe alte țări.