Fete obligate să se prostitueze în Italia, bărbați care muncesc 11 ore pe zi în Marea Britanie și nu sunt plătiți, „badante” exploatate, care fac depresie de dorul copiilor. Despre aceste lucruri a vorbit Natalia Intotero, ministrul Românilor de Pretutindeni, la Centrul de Afaceri, în fața primarilor băcăuani și a șefilor de deconcentrate. Întâlnirea a fost organizată de prefectul Maricica Luminița Coșa și președintele CJ Bacău, Sorin Brașoveanu, în cadrul campaniei „Informare acasă! Siguranță în lume!” „Scopul acestei campanii este de a încerca împreună să-i informăm pe conaționalii noștri care doresc să muncească în afara granițelor asupra riscurilor la care se expun în cazul în care pleacă neinformați. Nu ne dorim să-i încurajăm să plece din țară, de aceea am apelat, în a doua parte a campaniei, la dumneavoastră”, a spus Natalia Intotero, referindu-se la nevoia de unitate, mai ales că 2018 e Anul Centenarului. Unii și-ar dori să se întoarcă în țară dar nu mai știu ce s-a întâmplat acasă, dacă lucruruile s-au schimbat în bine sau nu. Și ei au nevoie de informații, a sugerat Natalia Intotero. „Știu că faceți eforturi ca să dezvoltați comunitatea, să construiți școli, dispensare, drumuri, chiar și locuri de muncă”, a spus ministrul, adăugând că cetățenii din diaspora trebuie informați despre aceste lucruri.
„Vrem să-i aducem acasă”
Sorin Brașoveanu, președintele CJ, le-a amintit celor prezenți că județul Bacău este printre cele care au un procent foarte mare din populația activă în afara granițelor țării. „Cei care cad în capcana rețelelor de traficanți sunt persoane cu un nivel de educație scăzut, ușor de racolat, ușor de convins”, a precizat Sorin Brașoveanu. Se fac eforturi pentru prevenirea traficului însă, din păcate, „aceste rețele sunt mereu cu un pas înaintea corelării legislației noastre cu cea europeană”. Președintele CJ Bacău s-a referit și la criza forței de muncă și nevoia de a-i aduce pe români acasă. Nu e simplu deoarece, stabiliți de mulți ani în străinătate, ei nu mai sunt dispuși, azi, să trăiască în orice condiții. Pentru a produce schimbările așteptate de cetățenii din țară și cei din afară, primarii fac eforturi să acceseze programe și să depună proiecte. „Fiecare încearcă să dezvolte comunitatea începând de la infrastructura rutieră până la utilități. Mulți s-ar întoarce acasă, dar parcă n-ar mai vrea să aibă WC-ul în curte”, a explicat Sorin Brașoveanu, apoi a vorbit și despre măsurile luate împreună cu DGASPC, între care manualul destinat prevenirii racolării tinerelor de către proxeneți.
Un milion de copii născuți în străinătate
S-a mai vorbit despre solidaritate, despre taberele destinate copiilor născuți în străinătate – peste 500.000 în Italia și 450.000 în Spania etc. – care trebuie ajutați să descopere România, despre cursurile de limba română desfășurate în aceste țări și alte măsuri care sunt desfășurate în colaborare cu misiunile diplomatice, cultele și instituțiile publice. Daniela Achiței, Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane, s-a referit la tragediile trăite de români versus poveștile de succes, precizând că grupările de traficanți sunt formate din conaționali. În final, primarii și șefii de deconcentrate au urmărit un material video care a cuprins mărturii ale unor români explotați, recomandări pentru cei care vor să muncească în afara țării, numerele de telefon pe care le pot accesa cei care au nevoie de ajutor: 0800.800.678 și +4021.313.31.00.
Cauți un loc de muncă în străinătate?
Nu accepta cu ușurință ofertele de muncă găsite online, prin telefon sau la recomandărilor cunoscuților;
Nu apela la persoane necunoscute în mod direct;
Verifică cu atenție oferta locului de muncă;
Citește cu atenție clauzele contractului de muncă sau de mediere;
Verifică adresa și existența angajatorului străin pentru care ai optat; asigură-te că în țara unde urmează să muncești nu ai nevoie de procurarea în prealabil a unui permis de muncă;
Citește cu atenție prevederile contractului; în cazul în care există aspecte neclare, solicită sprijinul unui jurist.
Ce riști dacă accepți să lucrezi„LA NEGRU” în străinătate
Ai parte de condiții de muncă periculoase sau vătămătoare; nu îți primești banii;
Salariul este sub nivelul muncii depuse și sub salariul minim din acea țară;
Nu ai parte de asigurare medicală, asigurare în caz de accident, ajutor de șomaj, cotizare pentru pensionare;
Salariul primit nu acoperă cheltuielile de întreținere;
Nu îți poți permite întoarcerea în țară din lipsă de bani; devii ținta grupărilor de trafic de persoane.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.