Ministrul Apărării: Aerostar Bacău va asigura mentenanța pentru F16 si va colabora pentru sistemele Patriot

    Guvernul României intenționează să sprijine compania Aerostar pentru a deveni un centru (hub) regional pentru industria aeronautică din Europa de Sud-Est – a anunțat vineri, 11 mai, în Bacău, ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor.

    „Armata Română – a declarat ministrul, citat de ziarul Deșteptarea – va colabora fără nici un fel de dubiu cu societatea Aerostar pentru programele majore de înzestrare pe care le are. Aici se va face cu siguranță mentenanța pentru avioanele F16 pe care Forțele Aeriene le au în dotare, iar Aerostar este într-o fază foarte avansată de negociere cu Lokheed Martin și pentru F16, dar mai ales pentru sisteme HIMARS, la fel și cu Raytheon pentru programele referitoare la sistemele de rachete Patriot”.



    Ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor, s-a aflat vineri în Bacău alături de ministrul Cercetării și Inovării, Nicolae Burnete, dar și de ambasadorul SUA în România, Excelența Sa Hans Klemm. Primul obiectiv vizitat a fost societatea Aerostar, unde la întrevedere au fost prezenți și președintele Consiliului Județean, Sorin Brașoveanu, și primarul municipiului Bacău, Cosmin Necula. Vizita a fost făcută la scurt timp după ce la Aerostar a venit și președintele Klaus Iohannis, pe 26 aprilie.

    „Am făcut această vizită – a declarat Mihai Fifor – la invitația colegilor noștri din Bacău Gabriel Vlase, vicepreședinte al Camerei Deputaților, și senatorul Dragoș Benea. Oricum voiam să facem o asemenea vizită, pentru că în opinia noastră în acest moment în România Aerostar Bacău reprezintă un etalon, punctul de reper pentru industia aeronautică din această parte a Europei. Este o întreprindere cu state vechi în domeniul aeronautic, cu care Armata Română colaborează de foarte multă vreme”.

    România mai cumpără 36 de avioane F16

    Serviciile de mentenanță pentru F16 sunt agreate la Aerostar pentru primele șase avioane de acest tip care au intrat în dotarea Forțelor Aeriene. Dar România va mai achiziționa 36 de astfel de aparate.

    „Așteptăm să se închidă perioada de ofertare – a precizat Mihai Fifor. Am fost în Israel, avem discuții avansate cu această țară, am primit o ofertă și din Grecia și desigur una și din Portugalia. Cert este că vom alege cele mai bune aeronave și cele care sunt compatibile cu nevoile Forțelor Aeriene Române. În foarte scurt timp, o delegație de la noi va face o deplasare în Israel pentru a vedea aeronavele propuse de ei. Eu sper ca în cel mai scurt timp să putem să avem o concluzie vizavi de achiziționarea aeronavelor. Dar, programul se va derula pe câțiva ani, ca și partea de mentenanță”.

    Perspectiva ca Aerostar să devină un hub regional al industriei aeronautice este susținută și de interesul Croației în acest sens. „Am discutat în repetate rânduri cu omologul meu din Croația, o țară care și ea cumpără F16 și caută și un furnizor de servicii de mentenanță. Dar, discutăm și cu celelalte țări din regiune, pentru că România își dorește să devină un hub pentru industria de apărare” – a spus ministrul Apărării de la noi.

    Ministrul a mai avut, vineri, în agenda sa de lucru în Bacău și vizite de informare în Baza 95 Aeriană „Erou Căpitan Aviator Alexandru Șerbănescu” și la Batalionul 630 Parașutiști „Smaranda Brăescu”.




    Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

    Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.