24 octombrie 2024
ActualitateMinisterul Muncii lasa fara paine mii de someri / Scade plafonul de...

Ministerul Muncii lasa fara paine mii de someri / Scade plafonul de venit pentru acordarea ajutorului de somaj

Din 2009, somerii ale caror venituri vor depasi 500 lei nu vor mai avea dreptul la indemnizatie. In prezent, ajutorul de somaj se acorda in functie de salariul minim brut pe economie, care este de 540 lei. Cei care acum obtin venituri de pana in 540 lei din activitati autorizate beneficiaza de ajutor de somaj. Cea mai mare indemnizatie de somaj este de 689 lei.

Ca si cum nu ar fi de ajuns faptul ca si asa indemnizatia de somaj este foarte mica, plafonul de venituri in raport de care o persoana beneficiaza de ea va fi redus. „Acum somerii care obtin venituri din activitati autorizate potrivit legii beneficiaza de indemnizatie, daca dovedesc ca suma de bani realizata nu depaseste salariul minim brut pe economie, ne-a spus Daniela Balan, purtatorul de cuvant al Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Bacau. In locul salariului minim brut pe economie in raport de care se stabileste indemnizatia va fi introdus indicatorul social de referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca”. Va fi luat in calcul indicatorul in vigoare in luna pentru care se face dovada ca somerul respectiv are venituri mai mici. Desi indicatorul de referinta este mentionat pentru prima data intr-un proiect de hotarare de guvern, pentru modificarea normelor metodologice de aplicare a Legii nr.76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj, afisat pe site pentru dezbatere publica in 2 decembrie, conducerea Ministerului Muncii s-a si grabit sa il stabileasca. Astfel, cuantumul indicatorului de referinta va fi de 500 lei, in timp ce salariul minim brut pe economie a urcat de la 1 octombrie la 540 lei. Prin urmare, somerii care obtin venituri cuprinse intre 501 lei si 540 lei nu vor mai beneficia de indemnizatie, incepand cu 2009.



Dupa o viata de munca, indemnizatie de 689 lei

Masura vine pe o situatie deja destul de dramatica pentru mii de someri. Dintre cei ramasi fara un loc de munca, mai mult de jumatate nu au parte de niciun leu din fondul asigurarilor pentru somaj, desi multi au contribuit la acesta de cand s-a infiintat, adica din anii „90. La sfarsitul lunii octombrie in judetul Bacau erau 12.243 someri. Dintre acestia numai 5.100 mai beneficiaza de indemnizatia de somaj. Restul de 7.143 au iesit de mai multa ori mai putina vreme din perioada pentru care se acorda acest drept. Asadar, daca nu toti, o mare parte dintre ei, nu mai au nicio sursa de venit. Dar nici pentru somerii indemnizati avantajul nu este de invidiat. Cel mai mare ajutor de somaj aflat in plata este de 689 lei si il primeste un barbat care a lucrat peste 35 de ani. Cea mai mica indemnizatie este de 270 lei (50 la suta din salariul minim pe economie) si se plateste absolventilor, care s-au inscris la somaj in termen de 60 de zile de la terminarea studiilor. Potrivit legii, indemnizatia de somaj este de 75 la suta din salariul minim brut pe economie. Pentru cei care au un stagiu de cotizare (vechime in munca) la fond de cel putin 3 ani, se adauga 3 la suta din media salariului brut de baza pe ultimele 12 luni, cei care au intre 5 si 10 ani de contributie, primesc in plus 5 la suta, intre 10 si 20 ani, se mai dau 7 la suta, iar cei cu o vechime in munca de peste 20 de ani au dreptul la inca 10 la suta fata de 75 la suta. Pentru cei cu un stagiu de cotizare de minimum un an indemnizatia se plateste o perioada de sase luni, cei cu peste 5 ani – 9 luni iar la o vechime mai mare de 10 ani, ajutorul de somaj se achita timp de 12 luni.
Elena Tintaru



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img