Proiectul Regulamentului de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar, elaborat de Directia Generala a Invatamantului Preuniversitar din cadrul Ministeruluui Educatiei si Cercetarii, a starnit deja numeroase polemici, desi nici nu si-a inceput bine circulatia la nivelul unitatilor scolare din toata tara. Toti cei care l-au accesat pe site-ul Ministerului, cadre didactice, elevi sau parinti, au avut imediat reactii, ba (unii dintre ei) chiar adevarate alergii vis-a-vis de continutul unor articole.
S-a zis cu grevele spontane ale elevilor
Conform asteptarilor, elevii au fost cei dintai care au dorit sa afle ce mai au voie sa faca si ce le este interzis. Reactiile n-au intarziat. Nu atat art. 111 a creat panica („elevii trebuie sa aiba o comportare civilizata si decenta”), pentru ca prevederea respectiva figurase si in regulamentele anterioare, cat unele noutati strecurate in detalierile din art.112. Daca elevii stiau si pana acum ca nu au voie sa distruga sau sa deterioreze documentele scolare sau bunurile din patrimoniul scolii, au aflat acum ca s-a zis cu grevele spontane: „Este interzis elevilor… sa organizeze si sa participe la actiuni de protest care afecteaza desfasurarea activitatilor de invatare sau care afecteaza frecventa la cursuri ale elevilor…” Toate protestele fata de o problema sau alta se vor face in scris, la conducerea scolii, individual sau in numele unei clase (grup de elevi).
Si cu fumoarele amenajate ce facem?
Acelasi articol 112 vine cu o precizare care a starnit reactii adverse chiar la nivelul unor directori scolari. Sunt foarte multe licee care au amenajat in curte locuri speciale pentru fumat, in timpul pauzelor. Si iata ca acum vine articolul 112 si-i scoate pe elevi nu numai din curtea liceului, ci chiar de pe strazile limitrofe institutiei scolare respective. Elevii nu vor mai avea voie sa fumeze „in perimetrul unitatilor de invatamant si in afara acestuia”. Ramane la latitudinea fiecarui director de liceu sa interpreteze sintagma „perimetrul unitatii de invatamant”, dar, in mod normal, acest perimetru include si curtea unitatii scolare respective, presupunand ca este imprejmuita. Iar cat priveste strada din fata scolii, aceasta este imediat „in afara perimetrului” scolar, ramanand, deci, zona interzisa fumatului, pentru elevi.
Unele interdictii au provocat frisoane
Alergiile au fost provocate indeosebi la capitolele interdictii si sanctiuni. S-au inasprit sanctiunile in cazul unor abateri deosebit de grave, cum ar fi „lansarea unor anunturi false cu privire la amplasarea unor materiale explozibile in perimetrul unitatilor de invatamant”. Elevii depistati ca fiind autorii unor asemenea alarme false sunt pasibili de exmatriculare din toate unitatile de invatamant, fara drept de reinscriere, pentru o perioada de timp mai lunga de un an. Sunt prevazute sanctiuni graduale, in functie de gravitatea faptei comise, si elevii care „au tinute comportamentale si atitudini ostentative si provocatoare”. Aici intra cerceii din nas, din barbie, din obraji sau din alte parti ale corpului, „aflate la vedere” (atat la fete, cat si la baieti), tatuajele stridente, jumatatile de bluza si blugii prea mulati pe corp. La acest mic capitol, sanctiunile sunt … la aprecierea consiliului profesoral, incepand cu observatia individuala (care „consta in dojenirea elevului” si mergand pana la mustrarea in fata clasei sau a consiliului profesoral, chiar cu scaderea notei la purtare in cazul in care elevul nu se conformeaza noilor norme de comportament in incinta scolii.
Incetineala legislativa, singura scapare
Ultimele trei articole ale proiectului sunt singurele care-i mai insenineaza pe elevi. Astfel, art.168 precizeaza ca „prezentul regulament intrã an vigoare la data publicãii an Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, iar art.170 provoaca un oftat de profunda usurare: „an termen de 30 de zile de la data publicãrii prezentului regulament an Monitorul Oficial al Romaniei, unitãþile de anvãþãmant sunt obligate ca, pe baza acestuia ºi a dispoziþiilor legale an vigoare, sã elaboreze regulamentul intern”. Asadar, mai intai proiectul intra in dezbatere publica, apoi se fac propuneri, acestea sunt analizate, adoptate sau respinse, se definitveaza texul final, se aproba, se publica in Monitorul Oficial si, abia dupa 30 de zile de la publicare, unitatile de invatamant vor trece la aplicarea regulamentului intern. Oricat de repede s-ar misca lucrurile de aici incolo, ca romani ce suntem nu putem aduce lucrurile in faza lor finala mai devreme de Craciun, iar atunci, cum gerul va prinde sa muste, oricum vor dispare jumatatile de fusta, iar mucurile de tigara din locurile special amenajate in curtile liceelor vor putea fi acoperite cu putina zapada. Noi, romanii, gasim iesiri neasteptate din orice situatie. Iar liceenii nostri sunt sclipitori si la acest capitol.
Pareri de profesori
n Nadia Voicu, directorul Colegiului National „Henri Coanda”: „Noi aveam deja un asemenea regulament, trebuie sa-i mai facem unele corectii, in functie de noile prevederi ale acestui proiect. Avem si un angajament privind comportamentul elevilor pe durata celor patru ani de studiu, pe care parintii il semnau la inceputul clasrei a IX-a, acest tip de angajament urmand sa devina contract. Consider ca noul Regulament are foarte multe parti bune, dar si unele discutabile, cum ar fi neconcordantele dintre continutul unor prevederi si proiectul privind descentralizarea invatamantului”.
n Vasile Cautis, directorul Colegiului National „Vasile Alecsandri”: „Noi ne consultam intotdeauna cu elevii. Tocmai pornind de la aceste consultatii am amenajat acel loc special pentru fumatori, intr-un colt al curtii liceului. Acum, noul regulament prevede interzicerea fumatului in perimetrul scolii. Pentru mine, ca profesor de matematica, perimetrul este suma tuturor laturilor terenului respectiv. Vom gasi un loc regulamentar in afara acestui perimetru, dsi ideal ar fi sa-i convingem pe elevi sa nu mai fumeze. Asupra celorlalte prevederi vom mai medita si vom lua masurile corespunzatoare”.
Scris de Stefan OLTEANU