• inspectorii DSV au dat amenzi zeci de mii de lei comercianților care vindeau legume-fructe de import, cu etichetă românească • un depozit de legume fructe a fost închis, amendat cu 28.000 de lei • tone de marfă au fost retrase de pe piață
Peste tot, piața e plină de marfă vândută ca fiind produsă în România, dar care, în realitate, este importată din alte țări. Tarabele din piețe, dar și aprozarele sau magazinele mici de cartier se întrec să vândă marfă de import cu etichete românești. Mai nou, și hypermarket-urile au la vânzare legume și fructe achiziționate de la importatori, vândute drept produse autohtone.
Toți comercianții vor să trăiască pe spinarea clienților
Consumatorii sunt atrași în piețe și în magazine de marfa frumos colorată care, pe deasupra, mai au și etichete care să-ți confirme că e de pe câmpurile de la noi. Din păcate, de zeci de ani, prin piețe, găsești marfă pretins a fi produsă pe meleagurile noastre, când pe tarlalele de la noi, culturile abia încep să capete câteva frunze. De altfel, în repetate rânduri, clienții s-au plâns de acest aspect, fără însă ca autoritățile să ia măsuri consistente de combatere a acestui fenomen. Chiar și producătorii locali mi-au destăinuit că, printre produsele smulse de prin grădinile lor, au mai strecurat și marfă luată de la agrosiștii arabi sau turci.
„Ce să facem? Trebuie să trăim și noi”, mi s-a spus de fiecare dată. Partea bună este că timid, cu pași mici, lucrurile par a se mișca nițel. Cel puțin așa rezultă din recentele controale mixte efectuate de inspectorii Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Bacău, în colaborare cu Direcția Agricolă și Poliția locală. „La o unitate tip supermarket din Bacău, s-au identificat deficiențe privind etichetarea fructelor și legumelor proaspete referitor la originea acestora, constatându-se neconcordanțe între originea înscrisă pe eticheta de pe ambalajul produselor și eticheta de expunere la vânzare”, a declarat Luminița Ionescu, purtătorul de cuvânt la Direcției sanitare Veterinare Bacău.
Astfel, pentru inducerea în eroare a consumatorului final, supermarket-ul a fost sancționat cu amendă de 10.000 de lei. În plus, s-a dispus retragerea de la raft a produselor etichetate fără respectarea prevederilor legale.
Amendă de 28.000 de lei și închiderea afacerii unui angrosist
În urma acelorași controale tematice, la un depozit de produse agricole, inspectorii DSV au mai depistat că nu sunt respectate regulile trasabilității fructelor și legumelor proaspete. Mai exact, nu se putea stabili cert de unde provine marfa. „Din ancheta comună efectuată împreună cu inspectorii Inspectoratului de Poliție Județean și ai Direcției pentru Agricultura Județului Bacău, s-a constatat că, pentru produsele aflate pe stoc, nu se poate demonstra trasabilitatea acestora, motiv pentru care a fost aplicată sancțiune cu amenda în valoare de 6.000 de lei”, au precizat reprezentanții DSVSA Bacău. În plus, s-a constatat că și etichetarea produselor ambalate în unitate și livrate către alți agenți economici era incorectă.
Mai exact, nu erau deloc respectate lotizarea și originea menționate pe documentele de proveniență. În aceste condiții, agentul economic a fost sancționat cotravențional cu amendă în valoare de 22.000 de lei și retragerea de pe piață a produselor etichetate necorespunzător. Ca măsura complementară, s-a mai decis și suspendarea temporară a activități depozitului, cel puțin „până la revizuirea procedurilor operaționale de lucru în unitate privind trasabilitatea produselor recepționate și comercializate”. Grav este că produsele de aici au ajuns cu certitudine la comercianții din piețele agroalimentare și în magazinele de peste tot, evident cu documente aparent corecte, dar care atestau, în mod fals, că acestea sunt românești.
Practic, prin aceste măsuri, autoritățile de control din alimentație confirmă, în sfârșit, ceea ce consumatorii reclamau de multă vreme: și anume faptul că aproape peste tot găsești legume și fructe de import, cu etichetă românească.