23 decembrie 2024

Milioane pentru eolienele și fotovoltaicele din agricultură și industria alimentară

Statul oferă între 500.000 și 1,4 milioane de euro pentru independența energetică a fermierilor și a producătorilor de alimente. Un beneficiar poate primi până la 20 de milioane de euro, dacă investițiile sunt în locuri de consum diferite.

O oportunitate fără precedent este oferită de stat fermierilor și producătorilor din industria alimentară, în special întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM), confruntați, în ultimii ani, cu mari probleme de lichidități. Astfel, din 5 noiembrie, operatorii din aceste sectoare pot aplica în cadrul unei Scheme de ajutor de stat pentru a primi subvenții în scopul achiziționării de capacităţi pentru producerea energiei electrice din surse regenerabile – panouri solare și generatoare eoliene. Este vorba despre capacități noi de producere, pentru autoconsum, a energiei electrice din surse solare sau eoliene (sub 1 MW inclusiv și peste 1 MW), cu sau fără capacități de stocare integrate. Autoconsumul se referă la energia produsă, livrată şi utilizată local de către beneficiar şi care reprezintă minimum 70% din producţia pe un an a centralei regenerabile finanţate. Se dorește atât reducerea semnificativă a emisiilor din agricultură, cât și încurajarea și spijinirea producătorilor din aceste domenii pentru a investi în energia electrică din surse regenerabile. Bugetul schemei este de 500 milioane euro, pe perioada 2023 – 2028, banii provenind din Fondul pentru Modernizare, alocat de Uniunea Europeană.



Beneficiari,- persoane fizice autorizate, IMM-uri până la fabrici de alimente sau băuturi

Cei care pot solicita acest sprijin neramburasbil sunt  întreprinderile din sectorul agricol și din industria alimentară (microîntreprinderi, întreprinderi mici, mijlocii și întreprinderi mari, inclusiv PFA, II, IF, precum și cooperativele agricole ori societățile cooperative agricole care dețin active fizice de producție și/sau procesare produse agro alimentare). Însă, pot depune proiecte pentru realizarea acestor investiții și organizațiile sau federațiile de organizații din domeniul îmbunătățirilor funciare (OUAI/FOUAI). Potenţialii beneficiari agricultură şi industria alimentară trebuie să aibă înscrise şi autorizate în statutul societăţilor ca activităţi principale sau activităţi secundare desfăşurate următoarele coduri CAEN: cod CAEN 01 – Agricultură, vânătoare şi servicii anexe, cod CAEN 10 – Industria alimentară, cod CAEN 11 – Fabricarea băuturilor. În mod evident, la data depunerii proiectelor, solicitanții nu trebuie să se afle în incapacitate de plată/în stare de insolvenţă, faliment, lichidare, sau nu au afacerile conduse de un administrator judiciar ori activităţile comerciale suspendate. În plus, nu trebuie să figureze cu datorii la bugetul consolidat al statului.

Capacități instalate de peste 1 MW

Pentru investiții, ajutorul de stat calculat poate fi de 1.400.000  euro/MW, pentru capacități eoliene instalate mai mici de 1 MW, inclusiv, sau de 700.000 euro/MW, în cazul capacităților instalate mai mari de 1 MW. Dacă vorbim despre investițiile în instalațiile solare, spijinul este de 1.000.000 euro/MW, dacă acele capacități instalate sunt mai mici de 1 MW, inclusiv, sau de 500.000 euro/MW, la capacități instalate mai mari de 1 MW. Nu sunt eligibile proiectele care sunt propuse pentru a înlocui capacităţi mai vechi de producere de energie electrică din sursele regenerabile şi nici proiectele care nu au prevăzut un autoconsum de minimum 70% din energia electrică produsă prin capacitatea nou-instalată. În plus, nu sunt acceptate proiectele mixte care propun investiţii în capacităţi de producţie de energie din surse eoliene şi surse solare. În schimb, se pot depune mai multe proiecte de către un singur beneficiar, însă doar dacă investițiile vizează locuri de consum diferite, valoarea totală pe beneficiar să nu depășească 20.000.000 euro. Sunt eligibile costurile de investiţii în capacităţi de producere a energiei electrice din surse regenerabile, inclusiv în stocarea de energie electrică. Astfel, cu banii primiți, se pot face cheltuieli pentru amenajarea terenului, pentru asigurarea utilităţilor necesare obiectivului, proiectare şi asistenţă tehnică, cu plata diriginţilor de şantier, dar și cheltuieli pentru construcţii şi instalaţii, pentru dotări (utilaje, echipamente cu şi fără montaj), pentru lucrări de construcţii şi instalaţii aferente organizării de şantier, inclusiv cheltuieli pentru probe tehnologice, teste şi predare la beneficiar sau cheltuieli pentru pregătirea personalului de exploatare etc.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img