„Nedeia de la Padurareni” a devenit, in doar câtiva ani, cel mai mai important festival folcloric de pe Valea Solontului. Are deja o traditie, fiind la a VII-a editie. Organizata pe un platou, incadrat de paduri si dealuri inverzite, departe de tumultul vietii cotidiene, inca de la primele ore ale zilei, sute de copii, tineri si oameni in vârsta, cu masini, carute sau pe jos, au luat drumul catunului Padurareni, din comuna Solont.
Initiatorul si sufletul acestei manifestari cultural-artistice si religioase este preotul din parohia Cucuieti, Irinel Cernat, presedintele Asociatiei Folclorice „Florile din Cucuieti”, totodata, si coordonatorul Grupului Folcloric cu acelasi nume, sprijinit de Primaria si CL Solont, primar Eusebiu Alexandrescu, in parteneriat cu Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Bacau. Dealul de la Padurareni a devenit un amfiteatru cultural, amenajat si dotat, prin stradania parintelui Cernat, sprijinit de Primarie, de cetateni, dar si cu ajutorul unor sponsori din Italia, cu tot ce este necesar, scena, vestiare, cantina-restaurant, lac de agrement, platou pentru spectatori si comertul ambulant.
„Nedeia de la Padureni s-a nascut acum sapte ani, la initiativa si la ideea Preasfintitului Ioachim Bacauanul, care a binevoit sa vina la noi, in sat, si sa faca o slujba arhiereasca, finalizata cu o serbare câmpeneasca, la care au participat mai multe formatii din Bacau. De atunci, am permanentizat aceasta serbare, care are loc in fiecare an de Sfintii «Constantin si Elena».
Este o sarbatoare de suflet, la care simtim ca traim româneste, atunci când exprimam cântecul, dansul si portul românesc, ale noastre, de pe Vaile Trotusului, Tazlaului si Solontului, dar, mai ales, dorim sa le transmitem mai departe, celor care vin dupa noi. Aducem multumiri Domnului si tuturor celor care s-au invrednicit sa fie alaturi de noi”, ne-a spus preotul Irinel Cernat.
Copii si batrâni, pe scena festivalului
Anul acesta, au raspuns invitatiei de a sustine spectacole formatiile artistice „Caraselul” din Gaiceana, condus de primarul comunei, Stefanel Abdula, Grupurile folclorice „Bradul” (instructor Toma Paraschiv), „Braduletul” (instructor Lenuta Moraru), din Asau, o ingemanare dintre copii si batrâni, „Moinesteanca” (instructor prof. Maricica Ifrim), cât si cunoscuta formatie de dansuri si cântece „Ciucurelul”, instructor Mitica Pricope, coordonator prof. Pavel Sova, al Colegiului National „Vasile Alecsandri” din Bacau.
Au incântat spectatorii, cu dansurile batrânesti din Asau, ale celor din Gaiceana, cu o suita in care vedeta a fost primarul Stefanel Abdula, dansator, dar si solist la muzicuta, frumoasele dansuri ale copiilor din Asau sau Bacau. S-au remarcat costumele populare originale, specifice fiecarei zone sau localitati, acuratetea dansurilor, cât si maestria solistilor de muzica populara, excelând intregul ansamblu „Florile din Cucuieti”, care a incheiat spectacolul, seara târziu.
Primarul Abdula – sufletul formatiei din Gaiceana
„La ansamblul nostru, vin tineri, dar si oameni in vârsta, pentru a dansa, pentru a cânta melodii vechi, lasate de bunii si strabunii nostri. Eu am incercat sa fiu alaturi de ei, fac parte, impreuna cu sotia, din formatia «Caraselul», pe care am infiintat-o acum 10 ani. Avem un repertoriu foarte frumos, care place publicului, suntem invitati permanent la diferite festivaluri, cum este si acesta, la care venim cu placere, unde parintele Irinel Cernat stie sa organizeze, dar si sa primeasca oaspetii”, ne-a declarat Stefanel Abdula, primar si coordonator al formatiei din Gaiceana.
Au raspuns invitatiei la Nedeia de la Padurareni prefectul Constantin Pocovnicu, Ionel Floroiu, vicepresedinte al Consiliului Judetean, care au transmis mesaje de incurajare si de felicitare pentru organizatori, promitând participantilor ca, in scurt timp, vor fi demarate lucrarile de asfaltare si consolidare a drumului de legatura intre Solont si Cucuieti, pe o lungime de 5,7 kilometri, in valoare de 88 de miliarde de lei.
In aceeasi zi, a fost si hramul satului, locuitorii pregatindu-se gospodareste pentru a primi oaspeti, cozonacii si sarmalele asternându-se pe mese, spre deliciul celor care au gasit portile deschise, osteniti de drum.