Deloc întâmplător, primul proiect de pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Județean (CJ) Bacău de joi a vizat aprobarea acordării Premiului de Excelență domnului Steven Cooper, președintele Asociației „Lumina”, un partener de suflet al băcăuanilor.
În același timp, „Lumina” e organizația care a construit în Bacău, pe Calea Romanului, primul hospice din România destinat exclusiv îngrijirii copiilor cu boli incurabile. Cel care a vorbit despre Steven Cooper a fost Sorin Brașoveanu, care îl cunoaște bine din perioada în care era directorul DGASPC. El a povestit despre emoția trăită de Cooper când, după Revoluție, a vizitat Secția de distrofici din Dofteana și Căminul Spital din Ungureni.
Când a văzut în ce condiții trăiesc copiii abandonați s-a întors în Marea Britanie și a înființat fundația „Cry in the Dark” („Strigăt în Întuneric”). Cum de la distanță era dificil să influențeze lucrurile în bine, în 1999 a revenit în România și a înființat și aici o asociație, „Lumina”, iar în 2000 a deschis Casa „Lumina” din Comănești, care a preluat 24 de de copii din cele două centre rezidențiale.
Copiii cu boli incurabile au „casa” lor
Al doilea proiect al lui Steven Cooper a fost „Casa Albert” din Luncani, care găzduiește centrul de zi și echipa de îngrijiri paliative la domiciliul copiilor diagnosticați cu boli limitatoare de viață. Aceasta găzduiește anual circa 120 de voluntari din Marea Britanie, care participă la activitățile centrului de zi, fac lucrări de construcție sau reparație la domiciliul pacienților și desfășoară activități educaționale cu copiii din Poiana Negustorului. Ultimul proiect al Asociației „Lumina” a fost realizat cu implicarea CJ Bacău, CL Bacău și al Fundațiilor VELUX. E vorba despre Centrul pentru Îngrijiri Paliative Pediatrice, primul de acest fel din țara noastră.
La încheierea poveștii, Steven Cooper a fost aplaudat, apoi, însoțit de Mihaela Dumitrache, directorul asociației, a fost invitat în fața aleșilor pentru a-i fi înmânată diploma, ca semn al recunoștinței băcăuanilor și autorităților. Modest, el a afirmat că, împreună cu CJ Bacău și CL Bacău, „suntem pionieri în acest tip de servicii”, prin urmare băcăuanii ar trebui să fie mândri. „Din partea Asociației «Lumina», un mare mulțumesc. Și copiii care beneficiază de aceste servicii spun, cu siguranță, mulțumesc”. El și echipa sa au vrut să părăsească sala discret, dar nu au scăpat de aplauze.
Prezența lui Steven Cooper înseamnă peste 4 milioane de lire investite în România în clădiri, mașini, medicamente, activități, hrană salarii etc., îngrijirea a mii de beneficiari, copii și adulți diagnosticați cu boli incurabili, sprijinirea familiilor acestora, prezența a peste 2500 de voluntari britanici, pregătirea a sute de specialiști în domeniul îngrijilor paliative, mii de kilometri străbătuți cu bicicleta pentru a strânge fonduri și a promova aceste servicii.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.