23 noiembrie 2024

Mii de familii trebuie sa dea banii inapoi

Unda verde pentru acordarea ajutoarelor de incalzire

Cererile pentru ajutorul de incalzire trebuiau depuse pana pe 15 octombrie, dar legea mai spune ca solicitarea se poate face pe tot parcursul sezonului rece. Peste 2.500 de familii trebuie sa dea inapoi ajutorul primit in iarna 2011-2012. Ele au declarat venituri mai mici si bunuri mai putine. Agentia Judeteana de Plati si Inspectie Sociala va fi cu ochii permanent pe beneficiarii de ajutor.



Potrivit legislatiei in vigoare, ieri a fost ultima zi de depunere a cererii pentru acordarea ajutorului de incalzire si a declaratiei pe propria raspundere privind veniturile si bunurile solicitantului. Dar cum legea nu prevede ca dupa data de 15 octombrie primariile nu trebuie sa mai primeasca nicio cerere, cu siguranta, termenul se va amana si anul acesta. Desi legislatia nu a fost modificata iar primariile au fost instiintate din timp sa inceapa procedura de stabilire a ajutoarelor de incalzire pentru iarna 2012-2013. „Mergem pe acelasi sistem ca anul trecut, ne-a spus Cristina Ciobanu, directorul Agentiei Judetene de Plati si Inspectie Sociala (AJPIS) Bacau. Noi le-am transmis mai demult primariilor sa inceapa primirea cererilor. Ele trebuie sa respecte termenele prevazute de Ordonanta 70/2011 privind ajutoarele de incalzire, dar mai devreme de decembrie, nu cred ca vor veni banii.” Pentru energie termica si gaze naturale formularele de cerere si declaratie se transmit furnizorilor pana in data de 15 septembrie. De la acestia formularele trebuiau sa ajunga la consumatorii individuali si asociatiile de proprietari cel tarziu in data de 25 septembrie. Cererile si declaratiile se depun de catre toti solicitantii, indiferent de sursa de incalzire, pana in 15 octombrie. Asa prevede OUG 70/2011, dar tot acest act normativ mai spune ca pe tot parcursul sezonului rece se poate solicita ajutorul, respectiv din momentul in care sunt indeplinite conditiile de acordare. La randul lor primariile trebuie sa transmita titularului dispozitia de acordare a acestui drept pana in data de 15 noiembrie.

Fals in declaratie

Anul acesta, insa, un numar destul de mare de familii care s-au aflat pana acum printre beneficiari isi vor lua adio de la ajutorul de incalzire. Si aceasta deoarece ele au pacalit statul in iarna 2011-2012. In urma controlului intreprins in intervalul 1.04-31.07.2012 de catre inspectorii sociali ai AJPIS Bacau asupra legalitatii platii a 32.038 de ajutoare de incalzire, nu mai putin de 2.500 de familii beneficiare au fost depistate ca au venituri mai mari si mai multe bunuri decat au declarat. Valoarea prejudiciului creat astfel se ridica la 200.332 lei, bani care trebuie recuperati de catre primarii de la familiile care au beneficiat de ei. Numai ca recuperarea banilor se dovedeste a fi destul de dificila. „Intreaga suma trebuie restituita in termen de trei luni de la instiintare. Unele primarii au depasit deja termenul. Am solicitat de la institutiile abilitate un punct de vedere, in sensul ca daca pot sa le blochez conturile primariilor in cauza. Acum astept raspunsul. Stiu ca primariilor le este greu acum sa le ceara oamenilor banii inapoi, dar ele trebuie sa urgenteze recuperarea debitului. Le-am atentionat si asupra faptului ca trebuie sa fie foarte atente la veniturile si bunurile pe care le declara fiecare solicitant, pentru ca noi vom verifica in continuare modul in care a fost stabilit dreptul la ajutorul de incalzire. In cazul celor care nu-si declara corect sumele de bani pe care le castiga si bunurile detinute, avem noi posibilitatea de a-i depista confruntand bazele de date de la institutiile unde sunt inregistrati cu acestea”, a mai spus directorul AJPIS Bacau.

Debitul este in functie de treapta de venit

In functie de treapta de venit in care se incadreaza, debitorii au de dat inapoi sume mai mici ori mai mari de bani. Potrivit OUG 70/2011, dreptul la ajutor pentru cei care sunt racordati la sistemul centralizat de termoficare se acorda, daca venitul pe fiecare membru de familie nu depaseste 786 lei iar pentru persoana singura, trebuie sa fie de pana in 1.082 lei. Pentru familiile si persoanele singure care isi asigura incalzirea locuintei pe baza de gaze naturale (au centrale termice de apartament) sau combustibili solizi (lemne, carbune) ori petrolieri, venitul pe fiecare membru nu trebuie sa fie mai mare de 615 lei. In functie de treapta de venit in care s-au incadrat, in iarna 2011-2012, pentru cei racordati la sistemul centralizat de termoficare, pretul de referinta al gigacaloriei a fost acoperit mai mult ori mai putin de la bugetul de stat iar diferenta a fost suportata din bugetul local. Astfel, pentru familiile cu un venit pe fiecare membru component de pana in 786 lei, compensarea facturii a fost de 5-90 la suta de la bugetul de stat. Persoanele singure, cu un venit de maximum 1.082 lei, au beneficiat din aceeasi sursa de finantare de o compensare de 10-100 la suta din factura. In plus, consiliile locale au avut dreptul sa deconteze pana la 7, 14, 20, 27, 33, 40, 46, 53, 59 sau 61 la suta din factura, in functie de treptele de venit, care nu depasesc 786 lei. Persoanele singure cu venituri intre 786,1 lei si 1.082 lei au primit o compensare de la bugetul local de pana la 63 la suta. Cei care au centrala termica pe gaze au beneficiat de un ajutor lunar de 262 lei, 162 lei, 137 lei, 112 lei, 87 lei, 62 lei, 44 lei, 31 lei sau 19 lei. Familiile si persoanele singure care isi incalzesc locuinta cu lemne, carbune sau combustibil petrolier au primit un ajutor lunar in cuantum de 54 lei, 48 lei, 44 lei, 39 lei, 34 lei, 30 lei, 26 lei, 20 lei ori 16 lei, in functie de treapta de venit in care s-au incadrat. Cele beneficiare de ajutor social, prevazut de Legea 416/2001, au avut dreptul la 58 lei/luna.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014