28 octombrie 2024
ActualitateMii de bacauani, la munca in strainatate prin reteaua EURES

Mii de bacauani, la munca in strainatate prin reteaua EURES

Exodul fortei de munca din judetul Bacau in strainatate, mai ales in tarile Uniunii Europene, capata dimensiuni din ce in ce mai mari. O dovedeste faptul ca numai in primele doua luni ale acestui an 259 de bacauani au depus cerere la compartimentul EURES din cadrul Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM), solicitându-i sprijinul in gasirea de lucru in afara României.

In total, de la infiintare, la compartimentul amintit, care are ca obiect principal de activitate ocuparea fortei de munca in strainatate, au fost inregistrate peste 2.700 cereri. Foarte multi solicitanti si-au atins scopul, unii dintre ei, dupa ce au fost introdusi in baza de date a AJOFM Bacau, reusind sa plece la munca intr-un stat al UE prin discutia directa cu angajatorul.



„Prin intermediul nemijlocit al institutiei noastre au plecat la munca in strainatate 1.077 persoane. Ele au lucrat ori lucreaza in tari precum Austria, Cipru, Danemarca, Finlanda, Franta, Germania, Italia, Marea Britanie, Republica Ceha, Spania ori Ungaria. Aceste persoane au fost angajate in industrie, agricultura, constructii, in domeniul forestier, in asistenta medicala, in sectorul hotelier, gastronomic sau cel al ingrijirilor la domiciliu”, a declarat Andreea Avram, directorul executiv al AJOFM Bacau.

Celor 1.077 de bacauani li se adauga alte mii care au ajuns sa munceasca in afara prin contact direct cu firma angajatoare, inregistrata la AJOFM Bacau cu oferte de munca. Alte mii de persoane lucreaza peste granitele României in urma demersurilor facute pe cont propriu, dar aceasta procedura implica si anumite riscuri. Pentru a le evita, cel mai bine este ca persoana care doreste sa plece la munca in strainatate sa se adreseze compartimentului EURES din cadrul AJOFM Bacau. Acest compartiment desfasoara activitati de mediere a ofertelor de locuri de munca in reteaua EURES.

Aceasta este reteaua serviciilor publice de ocupare europene si a partenerilor sociali si a fost creata pentru facilitarea mobilitatii fortei de munca, activând in toate statele UE/SEE si Elvetia. Ea ofera servicii de informare, consiliere, mediere, plasare si recrutare a fortei de munca, prin intermediul compartimentelor EURES care activeaza la fiecare agentie de somaj din tara, precum si pe portalul www.eures.europa.eu. Reteaua nationala este constituita din 45 consilieri EURES iar portalul din România este www.eures.anofm.ro.



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img