15 noiembrie 2024

Mii de avorturi in fiecare an

Ignoranta, inconstienta si reticenta la contraceptie

Produsele contraceptive sunt accesibile acum atât femeilor care au bani pentru a le cumpara, cât si celor cu venituri modeste. Acestea din urma beneficiaza de un program al Ministerului Sanatatii si pot primi pilule contraceptive, prezervative sau chiar sterilete la pret simbolic. Cu toate acestea, mii de femei recurg la avort in fiecare an in cabinetele de ginecologie din spitale, policlinici si unitati medicale private.



Conform unul studiu al Institutului pentru Politici Publice (IPP), dat publicitatii cu ocazia Zilei Mondiale a Contraceptiei (din 2007, aceasta se celebreaza anual pe 26 septembrie), in fiecare zi, intre 350 si 400 de femei recurg la întreruperi de sarcina în România. Raportata la 5 milioane de femei fertile, aceasta cifra ne situeaza pe locul 6 in lume, cu un total de 100.000-128.000 pe an. Intr-un raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii se arata ca România are cea mai mare rata a avorturilor din Europa: 480 la 1000 nascuti vii, ceea ce reprezinta dublul mediei din Uniunea Europeana. Directia de Sanatate Publica (DSP) realizeaza periodic statistica intreruperilor de sarcina, insa cifrele sunt departe de realitate. Desi sunt obligate sa raporteze avorturile, clinicile si cabinetele private le tin la secret. Prin urmare, cifrele reflecta doar rata intreruperilor de sarcina din sistemul sanitar public .

Avorturile, mult mai scumpe decât pilulele

Potrivit IPP, statul ar trebui sa investeasca mai mult in preventie. Un argument in sprijinul acestei idei este acela ca anual se achizitioneaza, prin Ministerul Sanatatii, produse contraceptive in valoare de 500.000 de euro, dar se cheltuiesc 5 milioane de euro pentru a se deconta spitalelor publice serviciile medicale in intreruperile de sarcina incomplete (avorturile spontane). Pacientele cu acest diagnostic beneficiaza de gratuitate, in timp ce avortul la cerere se plateste, chiar si in unitatile sanitare publice. „Din pacate, multe dintre femei prefera sa dea 100 de lei pentru un avort, dar spun ca nu au bani pentru cursa sa vina la Bacau sa ia contraceptive gratuite”, ne-a declarat dr. Irina Frunza, de la cabinetul de planificare familiala din Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) Bacau.

Ignoranta la scara mare

Programul prin care Ministerul Sanatatii asigura contraceptive gratuite pentru un grup tinta de femei (eleve, studente, femei din mediul rural sau cu venituri foarte scazute) se deruleaza prin Directia de Sanatate Publica, cabinetele de planning familial si o parte din cabinetele medicilor de familie care au competenta in contraceptie. Cabinetul de planning familial de la SJU are cea mai mare adresabilitate, desi in scadere. „Vin mai putine femei decât in anii trecuti, ne-a declarat dr. Frunza. Parca sunt tot mai ignorante. Iau contraceptive cât iau, dupa care intrerup si le vedem la usa la avorturi. Ele spera ca dupa câteva luni de luat pilule nu mai sunt fertile. Le sfatuim sa recurga la sterilet, le si ajutam, dar nu accepta.” Pentru un sterilet, care le-ar feri de sarcini nedorite timp de 8 ani, o femeie ar trebui sa plateasca la cabinet doar 10 lei.

Barbatii, „alergici” la prezervative

Medicii le ofera femeilor si alte facilitati, pentru a incuraja contraceptia. „Le dam pilule pentru trei luni, de exemplu, explica dr. Frunza. Le cerem sa vina doar la prima consultatie, dupa care poate veni oricine in numele lor, sotul, o vecina, oricine are drum la Bacau. Sunt care la consultatie promit sa ia pastile, dar nu mai vin in lunile urmatoare. Si avem contraceptive foarte bune, de ultima generatie.” In luna septembrie, adresabilitatea a mai crescut. „Se cunoaste ca a inceput scoala. Au aparut elevele si studentele.” In schimb, barbatii nu calca deloc pe la cabinet pentru a solicita prezervative. Singurii care se adreseaza personalului de aici sunt cei care vin sa ridice pilulele contraceptive pentru sotii.

„In cadrul campaniei de informare despre metodele contraceptive, s-au realizat materiale informative (brosuri, pliante) care s-au distribuit prin cabinete medicale individuale, cabinete de planning familial, farmacii, cabinete medicale scolare si in comunitatile defavorizate prin asistentii medicali comunitari si mediatorii sanitari. Aceasta campanie va continua cu o serie de activitati informativ-interactive la solicitarea cadrelor didactice din unitatile de invatamânt.”
Anda Dumitrescu, purtator de cuvânt DSP Bacau

In primul trimestru din acest an, in trei spitale publice (Spitalul Judetean de Urgenta, Spitalul Municipal Onesti si Spitalul Municipal de Urgenta Moinesti) si in Policlinica cu Plata Bacau au fost inregistrate 1125 intreruperi de sarcina. Cifra este in scadere fata de anul trecut când, in aceeasi perioada, s-au raportat 1238 de cazuri de avort in aceleasi unitati sanitare. Spitalele din Buhusi si Comanesti nu au raportat niciun caz, femeile din aceste zone apelând la serviciile din spitalele si cabinetele din localitatile vecine.

In primele sase luni ale anului 2011, 72 de adolescente au trecut prin experianta avortului. 11 dintre acestea aveau sub 15 ani, iar 61, intre 15 si 18 ani. In primul trimestru al acestui an, cifrele au mai scazut. Spitalele publice au raportat 5 intreruperi de sarcina la grupa de vârsta sub 15 ani si 53 la grupa 15-18 ani. Nu se cunoaste cifra avorturilor la adolescente in sistemul privat.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014