6 septembrie 2024
Zona zeroEu știuMihai Codreanu, părintele sonetului românesc

Mihai Codreanu, părintele sonetului românesc

Astăzi, 25 iulie, se împlinesc 148 de ani de la nașterea lui Mihai Codreanu, poet și dramaturg români, membru corespondent al Academiei Române. Născut la Iași în 1876, Codreanu a lăsat o moștenire literară de neprețuit, fiind recunoscut ca cel mai prolific sonetist român și părintele sonetului românesc.

Biografie

Mihai Codreanu a venit pe lume în Iași, într-o familie cu o puternică tradiție intelectuală. Tatăl său, Mihail Costache Codreanu, originar din Târgu Ocna, a fost judecător și profesor de latină la Colegiul Național din Iași, iar mama sa, Natalia Codreanu, era fiica preotului Dimitrie Mânzariu (Mârzescu) și sora politicianului Gheorghe Mârzescu. Din nefericire, tatăl său a murit când Mihai avea doar 1 an și 7 luni, lăsându-și familia într-o situație financiară dificilă.

Codreanu a urmat cursurile liceale la Iași, Bacău și București, dovedind de timpuriu un interes deosebit pentru literatură. Pentru a se întreține, a dat lecții de limba română și a lucrat ca corector la ziarul „Evenimentul”. În ciuda visului său de a deveni actor, problemele de vedere care au apărut după vârsta de 30 de ani l-au determinat să renunțe la acest plan, însă nu l-au împiedicat să continue să scrie sonete, dictându-le prietenilor săi apropiați.

Studii și activitate literară

Codreanu a urmat cursurile Facultății de Drept și ale Facultății de Filosofie din Iași, concomitent cu studiile la Academia de Artă Dramatică, unde l-a avut profesor pe actorul State Dragomir. În cariera sa, a deținut funcții importante: director al Teatrului Național din Iași (1919-1923), profesor și rector al Conservatorului de Artă Dramatică din Iași (1933-1939), și director al revistei “Însemnări ieșene”.

Debut și operă

Mihai Codreanu și-a făcut debutul literar în revista bucureșteană “Lumea ilustrată” în 1891, cu poeziile Sonet și Glossă. De-a lungul carierei sale, a publicat numeroase volume de sonete și poezii, printre care:

  • Diafane (1901)
  • Din când în când (1903)
  • Statui (1914)
  • Cântecul deșertăciunii (1921)
  • Turnul din fildeș (1929)
  • Statui. Sonete și evadări din sonet (1939)

Premii și recunoașteri

Talentul și contribuția lui Mihai Codreanu la literatura română au fost recunoscute prin numeroase premii și distincții. A primit Premiul “Năsturel Herescu” al Academiei Române și Marele Premiu Național de Poezie în 1925. A fost decorat cu Legiunea de Onoare a Franței pentru traducerea piesei de teatru Cyrano de Bergerac de Edmond de Rostand și a fost numit Cavaler al Academiei Franceze.

Mihai Codreanu s-a stins din viață la 23 octombrie 1957, în Iași, la vârsta de 81 de ani, în vila sa, cunoscută drept Vila Sonet, de pe Strada Rece.



spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img