Rasturnare de situatie in dosarul de trafic de influenta in care au fost trimisi in judecata fostii demnitari Gabriel Berca si Mihai Banu. Cei doi au fost audiati in instanta, iar Banu si-a retras o parte din declaratiile date la urmarirea penala.
Cei doi au intrat in atentia procurorilor dupa un denunt facut de afaceristul Viorel Rusu. Fostul ministru de Interne, Gabriel Berca, se spune in rechizitoriu, prin intermediul lui Banu, ar fi pretins si primit, de la Viorel Rusu, suma totala de 220.000 euro pentru a interveni pe lânga membri ai Guvernului în vederea alocarii unei sume de bani catre Primaria Ardeoani pentru achitarea unor lucrari facute de firma lui Rusu.
“Din coroborarea probatoriului (…) rezulta ca în perioada aprilie 2010 – începutul anului 2012, persoana cu putere de decizie în cadrul organizatiei judetene Bacau a PDL a fost inculpatul Berca Gabriel. Din aceasta pozitie, Berca Gabriel a stabilit atât sumele ce au fost pretinse si primite de Banu Mihai de la Rusu Viorel, cât si destinatia acestor sume de bani, respectiv modul de cheltuire”, se mai arata în rechizitoriu. Berca a respins constant toate acuzatiile, si cele referitoare la traficul de influenta in favoarea lui Rusu, si cele privind finantarea PDL Bacau.
Banu, insa, a recunoscut nuantat faptele, in fata procurorilor, dar a dat vina pe Berca. “Banu Mihai a recunoscut ca, în perioada cuprinsa între toamna anului 2010 si primavara anului 2012, a fost de mai multe ori la Rusu Viorel, de la care a luat sume de bani, în lei sau euro, totalizând, în opinia inculpatului, echivalentul a 80.000 euro.
Banu Mihai a aratat ca toti acesti bani au fost predati lui Berca Gabriel la sediul partidului, în calitatea sa de presedinte al organizatiei si ca acesta a stabilit destinatia sumelor de bani, astfel: o parte din acestia (aproximativ 50% din suma primita de la Rusu Viorel) erau destinati cheltuielilor partidului, iar diferenta ramânea în posesia si la dispozitia lui Berca Gabriel, ca presedinte de partid, cu titlul de ‘cheltuieli de protocol’”, se precizeaza în rechizitoriu.
Rusu era „un sponsor traditional al partidului”
In instanta, Mihai Banu s-a sucit. A lasat sa se inteleaga ca procurorii l-au atras intr-o capcana si de aceea a dat declaratie impotriva lui Berca. Pentru ca intre timp, dupa eliberarea din arest, lucrurile s-au clarificat, cei doi par sa fi cazut la pace, iar declaratia lui Banu suna altfel:
„Nu am primit niciodata bani de la Rusu pentru a interveni la Guvern sau la alte structuri ale statului pentru a obtine finantare pentru scoala din Ardeoani. Când eram in ancheta, procurorii DNA mi-au aratat pe monitor o declaratie de presa a lui Berca din care reiesea ca el ma suspecteaza ca eu as fi luat banii de la Rusu. Si de aceea, in declaratia din iulie am spus ca am primit 80.000 de euro, in mai multe transe, pe care le-am dat lui Berca. In aceste conditii, am dat acea declaratie, influentat de ce spunea Berca. Aceasta suma, de 80.000 euro, a fost cheltuita de Rusu pentru PDL, dar nu mi-a dat-o mie. Au fost cheltuieli electorale. Eu nu am primit bani, nu am pretins si nu am dat de inteles ca ii voi rezolva problema lui Rusu”, a declarat Banu.
Pe de alta parte, el recunoaste ca imediat dupa ce s-a inscris in PDL, in 2010, a fost informat ca Rusu era „un sponsor traditional al partidului”. „Am fost prezentat lui Rusu de catre colegii mai vechi: Constantin Draganuta, Silviu Bondor, Adrian Popescu. La acea intâlnire s-a discutat despre sponsorizarea lui Rusu la campania din 2009 la alegerile prezidentiale, cu suma de 250.000 euro. Rusu a confirmat acest lucru. S-a discutat ca Rusu sa continue sa sponsorizeze partidul”, mai spune fostul deputat.
PDL si-a stins datoria fata de Rusu cu doua licitatii
Atent in exprimare, Banu a preferat sa nu-l mai acuze direct pe Berca, dar a strecurat, ca din greseala, acuzatii indirecte si banuieli proprii legate de sponsorizarea lui Rusu: „Rusu nu mi-a propus niciodata niciun troc si nu a cerut vreo favoare de la mine. (…) Primarul din Ardeoani, Victor Diaconu, mi-a spus ca Berca i-a promis sprijin… Dar toti politicienii faceau asemenea promisiuni. Nu insemna un troc, erau doar declaratii politice. In arest, Berca mi-a confirmat ca a fost o declaratie politica. (…) Putere sa rezolve aceasta situatie, in sensul alocarii sumelor de la buget, o avea Berca, prin natura functiei.
Eu, ca deputat, toate demersurile la nivelul ministerului, le faceam prin Berca. Dar niciodata nu l-am auzit pe Berca sa spuna ca va rezolva aceasta problema la Guvern.”
Declaratiile lui Banu par contradictorii, dar confirma, per ansamblu, intentionat sau nu, ca Rusu nu a sponsorizat din simpatie PDL si ca intre cele doua tabere conturile s-au reglat: „M-am intrebat mereu si i-am intrebat si pe cei din conducerea PDL daca au vreo obligatie fata de Rusu pentru sponsorizarea cu 250.000 euro. Mi-au raspuns ca nu mai au nicio obligatie si ca l-au ajutat cu doua licitatii – Scoala Ardeoani si Agentia de Mediu.”
In 2010, mai declara Banu, s-a discutat chiar si in Biroul Permanent al PDL despre alocarea de fonduri de la Guvern pentru investitia din Ardeoani. S-au facut si verificari, la insistentele primarului, si s-au gasit nereguli. „Initial, s-au alocat 480.000 lei din totalul de 5 milioane lei, valoarea proiectului. Au fost incalcate prevederile legale, in conditiile in care s-a organizat licitatie fara un buget corespunzator.
Nereguli erau si in privinta pretului investitiei. 1.700 euro/mp, fata de 600 de euro/mp, de exemplu, cât a costat o investitie la Directia Agricola”, a explicat Mihai Banu. Dar tot acest interes fata de lucrarea din Ardeoani nu a insemnat nimic. „Lui Berca i-am spus ca primarul si Rusu ne tot toaca sa-i ajutam. Berca a spus ca nu se poate”, a sustinut Banu in instanta. Revenind la banii dati de Rusu (pe care nimeni nu i-a luat, dar ei au intrat cumva in PDL), cert este ca ei au provocat conflicte in partid, iar in jurul lui Banu au aparut banuieli inca din 2012.
„Au aparut discutii in partid ca eu as fi bagat in buzunar banii dati de Rusu. Si atunci i-am prezentat lui Berca o lista data de Rusu cu toate chletuielile facute de acesta. Discutiile au aparut in campania electorala pentru alegerile locale din 2012 când nu mai erau bani”, arata Banu. Tot el considera ca licitatiile extrem de multe câstigate de Rusu au legatura cu sponsorizarile mai mult decât generoase de care a beneficiat PDL.
Putea sa-l ajute pe Rusu, dar nu a vrut
Declaratia fostului senator Gabriel Berca merge pe aceeasi linie. Toate discutiile au fost in limitele legii. Despre problema finantarii investitiei din Ardeoani a aflat, in 2010, la deschiderea anului scolar, când a fost inaugurata si lucrarea la scoala si când primarul comunei a vorbit public despre datoriile restante.
„In calitate de senator, in masura in care imi permite legea, am spus ca este posibil ca Guvernul sa aloce bani, in conditiile legii, având in vedere si HG din 2006 prin care s-a aprobat investitia”, a explicat Berca. Si el sustine ca, la acel moment, i-a atras atentia valoarea foarte mare a investitiei, suma care a crescut in timp.
„In perioada 2010-2012, au fost date patru HG prin care au fost alocate sume intre doua si cinci miliarde lei vechi, plata efectuându-se prin Inspectoratul Scolar. In total, 15 miliarde. S-a mai facut o plata in 2014 si astfel s-a ajuns la o suma totala de 70 de miliarde. Scoala are 1.300 de mp utili. La un simplu calcul, ajungem la valoarea de 1.200 euro/mp util, pretul unui apartament bun in Bucuresti. Apoi, mai exista o neregula. Cum sa organizezi o licitatie fara sa ai finantare?! Mi-a atras atentia ca hotarârea Consiliului Local Ardeoani nu avea sursa de finantare ceea ce, in opinia mea, este ilegal. Fostul prefect, Constantin Scripat, si fostul vicepresedinte al Consiliului Judetean, Silviu Bondor, confirmau atunci, in declaratii de presa, ca suma depasea posibilitatile financiare ale judetului”, a mai aratat Gabriel Berca.
Fostul senator sustine ca niciodata nu a pretins si nu a primit de la Rusu bani, nici direct, nici prin interpusi, si nu a promis sa intervina la Guvern. Nici bani pentru partid nu a primit, mai spune Berca. Ba mai mult, a refuzat sa-l primeasca pe Viorel Rusu in momentul in care acesta, insotit de Banu, i-a facut o vizita la birou, in perioada in care era ministru de Interne. „Daca eu aveam o obligatie fata de Rusu, in calitate de ministru de Interne, as fi putut sa-i rezolv problema si nu as fi ajuns aici. Eu intreb: daca Rusu imi trimitea bani, nu ar fi fost normal ca in tot acest timp sa dea un telefon si sa ma intrebe daca banii au ajuns la mine?”, a incercat Berca sa-l convinga pe judecator.
Fiul lui Banu, anchetat pentru complicitate
In instanta, a dat declaratii si fiul lui Mihai Banu, anchetat pentru complicitate la trafic de influenta. Lucian Banu, avocat in Baroul Bacau, a dat explicatii in legatura cu un teren, de 10.000 mp, pe care i l-a vândut lui Rusu la suma de 150.000 lei. El sustine ca nu a avut cunostinta de vreo fapta de trafic de influenta sau luare de mita si ca la mijloc este „o insiruire de evenimente nefericite care au dus la aceasta situatie”.
„In 2008, am achizitionat acest teren, dar actele de vânzare – cumparare au fost facute pe alt nume pentru ca urma sa divortez si nu voiam ca terenul sa fie bun comun si sa-l impart cu fosta sotie, dar si pentru ca aveam datorii si riscam sa fiu executat. Tatal meu mi-a spus ca Rusu Viorel este interesat sa cumpere un teren si i l-am vândut la pretul de 3,5 euro/mp”, a declarat Lucian Banu.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.