Vice-campioană olimpică la Paris, halterofila legitimată la CSM Onești a adus, după o așteptare de 20 de ani, o nouă medalie la Jocurile Olimpice pentru județul Bacău
Jocurile Olimpice de la Paris au intrat în istorie. Cu nouă medalii cucerite, dintre care trei de aur, patru de argint și două de bronz, România s-a clasat pe locul 23 în ierarhia națiunilor: cel mai bun bilanț pentru delegația tricoloră în ultimii 16 ani. Din cele nouă medalii izbutite de Team Romania în Franța, una aparține halterofilei de 21 de ani de la CSM Onești, Mihaela Valentina Cambei. Originară din comuna Dofteana, Cambei s-a laureat vice-campioană olimpică la categoria 49 de kilograme, cu un total de 205 kilograme (93 la stilul smuls și 112 la aruncat), fiind întrecută, cu un singur kilogram, de chinezoaica Zhihui Hou. Prin reușita de la Paris, halterofila CSM Onești a urcat din nou județul Bacău pe podiumul olimpic după o așteptare de 20 de ani. Și pentru că prestația Mihaelei Cambei la cea de-a 33-a ediție a Olimpiadei de Vară a fost una de nota zece, vă propunem un portret în zece tușe al medaliatei noastre.
Vis. Pentru Mihaela Vali Cambei, Paris 2024 a fost prima Olimpiadă din carieră. În urmă cu patru ani, la rubrica „(S)portretul săptămânii” publicată de cotidianul „Deșteptarea”, halterofila din Dofteana mărturisea: „Cea mai mare dorință a mea este să devin campioană olimpică”. Este clar că titlul de vice-campioană obținut la Paris este un pas important că aurul olimpic, mai ales că sportiva antrenată de Valeriu Calancea are de partea sa și vârsta. Urmează Los Angeles 2024!
Premieră. Desemnată cea mai bună halterofilă a Europei în 2023, Mihaela Cambei a reușit o premieră la Paris 2024, cucerind prima medalie olimpică din istoria halterelor românești la feminin. Ce-i drept, la Londra 2012, Roxana Cocoș se laurease, la rândul său, vice-campioană olimpică (categoria 60 kg), însă, după revizuirea probelor doping luate la momentul respectiv, românca a fost descalificată, pierzându-și, astfel, medalia. Per total, ultima medalie olimpică la haltere pentru România fusese cucerită de Nicu Vlad, la Atlanta 1996.
Record. Evoluția excelentă a Mihaelei Cambei la actuala ediție a Jocurilor Olimpice a obligat-o pe chinezoiaca Zhihui Hou să-și forțeze limitele. Campioană olimpică la Tokyo 2021, Hou avea o singură șansă pentru a-și păstra titlul după ce Cambei ajunsese la un total de 205 kilograme în finală: să-și bată recordul la aruncat și, cu 117 kg, să ducă totalul la 206, cu un kilogram peste reușita româncei. Chinezoaica și-a bătut recordul și, la ultima încercare a finalei, a întrecut-o pe Cambei.
Accidentare. Reușita Mihaelei Cambei la Paris este cu atât mai importantă cu cât halterofila noastră a plecat spre Paris acuzând o accidentare la cot. Nu a fost singura problemă medicală cu care halterofila CSM Onești s-a confruntat pe parcursul Olimpiadei. În finală, după a doua încercare de la stilul aruncat, Cambei a dezvăluit că „am simțit că-mi rămâne mâna pe podium, pentru că am avut un cârcel foarte mare, mi s-a oprit și degetul. Cotul mă durea foarte tare, dar mi-am spus că ori la bal, ori la spital”. Și bal a fost!
Somn. După finala care i-a adus argintul olimpic, Mihaela Cambei nu a reușit să doarmă. Consumul fizic și nervos ieșit din comun nu i-au permis să se odihnească aproape deloc. Chiar și la câteva zile distanță, Cambei continua să întâmpine probleme din acest punct de vedere: „Nu pot realiza pe de-antregul desfășurarea concursului pentru că sunt , în continuare, obosită. Încă sunt într-un șoc, cu toate că mi-am dorit foarte mult această medalie”.
Nadia. Unul dintre cele mai frumoase complimente adresate Mihaelei Cambei au aparținut campioanei nepereche a gimnasticii, oneșteanca Nadia Comăneci. „Mândră de tine”, i-a spus „Zeița de la Montreal” vice-campioanei olimpice de la haltere, pe care a vizitat-o a doua zi după finală, în Satul Olimpic.
Tatuaj. Mihaela Vali Cambei este pasionată de tatuaje. Are nu mai puțin de 11. Primul dintre ele, reprezentând cercurile olimpice, și l-a făcut pe bicepsul drept, după ce a cucerit bronzul la Jocurile Olimpice pentru Tineret în 2018. După performanța de la Paris, Cambei vizează al 12-lea tatuaj: „Vreau să-mi tatuez și medalia de argint cucerită în Franța”.
Muzică și machiaj. Mihaela Cambei nu intră niciodată în concurs fără a fi machiată. „Așa mă simt eu cel mai bine, chiar și la antrenamente. Nu am stare de a ridica dacă nu sunt machiată”, preciza halterofila, care nu se poate antrena decât pe muzică: „Din bagajul meu nu lipsește boxa. Am peste 200 de melodii selectate. Ascult în special melodii motivaționale care mă ajută mult în procesul de pregătire”.
Port-drapel. Pentru reușita sa din finala categoriei 49 kg la haltere, Mihaela Cambei a fost desemnată să ducă drapelul tricolor pe Stade de France, duminica trecută, la ceremonia de închidere a Jocurilor Olimpice de la Paris. „Este un moment la care visează orice sportiv”, a declarat halterofila CSM Onești.
Pauză. După această Olimpiadă, Mihaela Cambei se va bucura, în sfârșit, de o mică vacanță, o parte din aceasta urmând să fie petrecută cu familia, în comuna natală, Dofteana, al cărei cetățean de onoare este. „Acasă, voi mânca mâncarea care-mi place cel mai mult: cartofi prăjiți, moi, așa cum doar mama știe să facă, aripioare și varză murată”, a spus Mihaela, care-și va lua astfel și o mică pauză la slăbire. Așa cum spuneam, vacanța nu va fi însă lungă deoarece la orizont se profilează Europenele de Tineret și apoi Mondialele de Seniori.