Interviu cu Dorin Aradavoaicei
– Editia 2010 a Grand Prix-ului de atletism de la Onesti a fost una jubiliara pentru Mihaela Melinte, prilejuindu-i retragerea din activitatea competitionala. Ce ne puteti spune despre aceasta mare sportiva?
– In 1998, la CE de la Budapesta, la aruncarea ciocanului fete (proba introdusa pentru prima data la competitiile europene de seniori), Mihaela Melinte confirma faptul ca titlul de campioana a Europei cucerit de ea la Turku (in Finlanda) in 1997 este inceputul unui lung sir de succese. La Budapesta ea a castigat doua medalii de aur care au mobilizat-o si pentru CM de la Sevilla. Aici Mihaela a cucerit primul titlu de campioana mondiala al acestei probe venite printre ultimele in familia atletismului – aruncarea ciocanului. Prin aceste performante si cu o tehnica desavarsita, Mihaela Melinte a convins lumea atletismului adaugand noi succese. Ea a devenit dubla campioana mondiala universitara (la Catania si la Palma de Mallorca) si a dus recordul probei la 76,04 metri, fiind cea mai buna atleta a acestei probe.
– Mihaela Melinte a revolutionat aceasta proba…
– Intr-adevar. Pe documentele vremii, numele clubului de unde Mihaela a stabilit recordul mondial – SCM Bacau, a fost alaturat cu Vila Construct, Amicii si ASCO Bacau, cei care au intins o mana generoasa, convinsi ca la Bacau s-a nascut o noua stea a atletismului mondial. Mihaela Melinte a revolutionat proba de aruncarea ciocanului si a devenit sportiva de aur de care avea nevoie la acel moment atletismul romanesc. Nu putem uita ca toate aceste rezultate sunt asociate cu numele antrenorului Teodor Agache, cel care a descoperit-o la Scoala nr. 1 Bacau ca jucatoare de handbal, la recomandarea prof. Cornel Ciocoiu. Mihaela Melinte s-a nascut la 27 martie 1975 la Bacau, intr-o familie numeroasa, cu 10 copii, a sotilor Melinte (ce au concurat si ei ca atleti, la aruncari). A inceput sportul la 11 ani sub indrumarea prof. Agachi si de la primul succes, din 1994 (cucerirea titlului balcanic la junioare cu o aruncare de 62,9 m), a progresat mereu aducand la SCM Bacau momente de adevarata euforie, de satisfactii deosebite, pe care nu le mai incercasem pana atunci. Mihaela a demonstrat lumii ce inseamna munca, daruirea si pasiunea pentru a ajunge acolo sus, unde aerul este atat de tare, ea antrenandu-se pe frig si ploaie, baza sportiva fiind neadecvata, fara conditii deosebite. La Sevilla ea a fost premiata cu 30 000 de dolari si a fost declarata "superwoman".
– Cat de bogat este palmaresul sportiv al Mihaelei Melinte?
– Detinand suprematia probei, ea are peste 200 de medalii cucerite in competitiile internationale, 27 de titluri obtinute in intrecerile de senioare. A fost castigatoare a Superligii Europei, la Munchen, a Cupei Europei de mai multe ori, atat la aruncari lungi cat si la Campionatele Europene in aer liber, a Campionatelor Balcanice de mai multe ori. Putem spune, fara nicio rezerva, ca Mihaela Melinte a fost simbolul atletismului de la SCM Bacau, clubul care pentru prima oara in istoria sportului romanesc a invins in clasamentul national cele mai titrate grupari – Dinamo, Steaua.
– Activitatea sportiva a Mihaelei Melinte a fost una deosebita…
– Da. A fost sportiva nr. 1 a tarii precum si in topul mondial al primilor 10 sportivi ai lumii la probele din intreg atletismul mondial. A participat la ceremonia decernarii Oscar-urilor Atletismului, festivitate care a avut loc in anul 1999 la Monte Carlo. Cand lucrurile pareau sa mearga spre medalia olimpica la Sidney, cand atat Federatia Internationala de Atletism cat si cea europeana prevedeau o prima campioana olimpica a probei aruncarea ciocanului, au intervenit niste nereguli care au declansat un sir intreg de deziluzii. Suspendarea sa pe nedrept a fost vestea ce a bulversat intreaga lume a sportului. Atunci fostul primar al Bacaului, Dumitru Sechelariu, s-a opus vehement lui Tiriac si Comitetului Olimpic Roman, socotiti terminatorii unei sportive ce avea foarte multe de spus… Antrenorului Teodor Agachi si Mihaelei Melinte le-au fost decernate titlurile de "Cetatean de onoare" al Bacaului.
– CSM Onesti are o sectie de atletism sustinuta de multe performante notabile. Poate merge acest club pe drumul SCM Bacau?
– Atletii de la CSM Onesti (Enache, Cristina Negru, Aichimoaie, Hristea, Suhanea, fratii Potoroaca) au declansat impreuna cu antrenorul George Ardeleanu o noua era a atletismului onestean si se impune grabnic reinfiintarea sectiei de atletism la CSS Onesti si cooptarea unor antrenori la CSM pentru celelalte probe. Grupa aruncari are la Onesti o traditie prin veteranul Bartha cu fiii sai Levente si Lorand. Suntem siguri ca atletismul onestean va urca pe noi culmi odata cu venirea la conducerea CSM Onesti a entuziatei directoare Ingrid Istrate, care sa fie sprijinita de autoritatile locale.
– Ati fost printre promotorii organizarii la Onesti a Grand Prix-ului de Aruncari Lungi. Ce ne puteti spune despre acesta?
– Este cel mai galonat concurs de acest gen si isi continua drumul chiar si in conditiile actuale. Desi pentru noi este un moment de ingrijorare aceasta criza, atat Federatia Romana de Atletism, Directia Judeteana pentru Sport cat si Primaria municipiului si CSM Onesti si SCM Bacau si-au dat mana sub umbrela Agentiei Nationale de Tineret si Sport si au organizat aceasta competitie. Dorim sa multumim primarului Onestiului, Emil Lemnaru, la fel ca si viceprimarului C. Florian si consilierului Ioan Negoita, care au fost nelipsiti de la acest concurs ca si Doinei Melinte (fost director al DSJ, actualul presedinte al ANTS), care permanent ne-a ajutat material si sufleteste pentru reusita competitiei.
Ion Moraru