Inspectorii Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Bacău verifică mierea vândută în târgurile și magazinele din județ. Controalele sun efectuate în scopul combaterii fraudelor alimentare din acest domeniu.
„Cu ocazia controalelor oficiale efectuate la nivelul unităților din domeniul alimentației publice, inclusiv la producătorii particulari, inspectorii DSVSA Bacău verifică întreaga gama de produse alimentare existente în unități, inclusiv produsul miere de albine”, au precizat reprezentanții autorității de control.
Astfel, vor fi preluate probe din mierea aflată în circuitul comercial, urmând a fi analizate în laboratorul de specialitate de la sediul instituției. În situația în care vor fi depistate nereguli la mierea analizată, cei în cauză riscă să le fie confiscată marfa contrafăcută și să fie amendați cu mii de lei.
Mierea bună versus mierea contrafăcută
De reținut că mierea contrafăcută poate fi relativ simplu observată, chiar și de nespecialiști. Un indiciu ar fi zaharisirea mierii, știindu-se că acest proces natural al mierii este influiențat de raportul dintre fructoză şi glucoză din produs. Astfel, unele sortimente de miere (de salcâm sau de mană) cristalizează extrem de lent, sau deloc, iar altele mai repede (tei, rapiţă, polifloră).
Or, mierea contrafăcută nu cristalizează niciodată, păstrând-și permanent starea lichidă. În orice caz, mierea cristalizată nu trebuie încălzită, ci consumată în această formă, întrucât ridicarea temperaturii la valori de peste 40-45 de grade Celsius determină pierderea calităţilor. Se mai poate deosebi mierea „bună” de cea „rea” prin faptul că mierea naturală, cu mici excepţii, curge „în fir”, în timp ce mierea contrafăcută picură.
Vâscozitatea mierii poate fi influiențată, eventual, de vremea mai ploioasă. Pe de altă parte, mierea întinsă pe pâine, dacă este naturală, nu se va îmbiba în aluatul copt. În schimb, falsul va fi absorbit, ca un burete, de către pâine.