Pietele bacauane sunt pregatite pentru sarbatori si ofera tot ce trebuie pentru o masa bogata de Paste. Cumparatorii se plâng insa de pretul prea mare al mieilor si asteapta reduceri. Casul s-a scumpit usor fata de saptamânile trecute, dar legumele au ramas inca accesibile. La mare cautare sunt ingredientele pentru bucatele specifice Sarbatorilor Pascale, chiar daca si aici comerciantii au mai ridicat pretul.
In aceste zile, pietele sunt cele mai aglomerate locuri din oras. Clientii vin si pleaca, iar unii dintre ei abia au pus câte ceva in sacose. Vedetele sunt, asa cum este si firesc inainte de Paste, mieii. Crescatorii nu se arata insa prea incântati de vânzari. „A inceput slabut anul acesta, ne-a declarat Nicusor Alexa, venit in Piata Centrala din comuna Stanisesti. Este inceputul. Poate in saptamâna dinaintea Pastelui Ortodox sa mearga mai bine.” Toti cei veniti sa vânda miei in pietele bacauane isi pun speranta in saptamâna aceasta. „Am cheltuit foarte mult cu ei, cu nutretul, cu tainul, ca fara boabe nu se poate face nimic, ne-a spus si Viorica Lucanu, de la Vultureni. Mieii sunt buni anul acesta, dar parca anul trecut au fost mai mari. Iarna asta geroasa i-a afectat, oricât i-am ingrijit. Oricum, clientii cauta sa aiba intre 8 si 12 kilograme bucata.” Din cauza vânzarilor reduse, crescatorii nu indraznesc sa sacrifice mai mult de 10 miei pe zi si spera sa nu ramâna cu ei nevânduti. Au avut si oferte de la intreprinzatori care cumpara miei, berbecuti si oi din Moldova pentru a le vinde in special la Constanta. „Dar dau numai 10 lei pe kilogramul in viu, ne-a spus Nicusor Alexa. Nu ne convine, la ce cheltuieli avem pâna cresc. Nici cu 13 lei nu ne convine.”
Abundenta de marfuri in piete
In fata tarabelor se inghesuie clientii, dar multi dintre ei sunt doar curiosi. „Ma uit numai la preturi, ne-a marturisit Vasile Marcu. Mieii sunt cam scumpi pentru noi, cei care nu traim din salarii mari. Daca era la 16-17 lei kilogramul mai mergea. Sper sa scada. Daca nu, cumparam dupa Pasti.” Si Maria Paduraru, pensionara, ne-a spus ca doar se uita la miei. „O sa-l inlocuiesc pe masa de Paste cu ce-a da Dumnezeu. Din 500 de lei pensie de unde sa platesti si datoriile, si mâncarea? Când era 8-9 lei kilogramul cumparam, dar la 22 nu-mi mai permit.” Pe tarabe se pot vedea si tot felul de legume si fructe. Cele mai cautate sunt in aceasta perioada ridichile, salata verde si spanacul. Gospodinele se opresc si in dreptul pungilor cu miez de nuca pentru cozonaci insa pretul de 17 sau 18 lei pe kilogram nu prea imbie. Tot atât costa si kilogramul de cas, pe care producatorii si comerciantii l-au scumpit zilele acestea, mizând pe faptul ca este o traditie sa se gaseasca si asa ceva pe masa de Paste a românilor. Pentru ca aceasta sa fie demna de sarbatoare, o familie trebuie sa scoata din buzunar câteva sute de lei, ceea ce pentru multi poate insemna salariul pe o luna.
Doina Mincu
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.