16 noiembrie 2024

Miei vanduti ca painea calda

Veterinarii sunt cu ochii
pe comerciantii ambulanti

Cei 40 de miei adusi in Piata Centrala inca de la primele ore ale diminetii s-au vandut in cateva ore, mai ales dupa ce comerciantii au mai lasat ceva la pret. aAm sacrificat dimineata (ieri n.a.) la abatorul de la Nicolae Balcescu doar 15 miei, ne spune Ion Vlasie, din satul Slobozia, comuna Stanisesti. Pentru fiecare animal taiat am platit manopera cate 5 lei. La inceput am vrut sa dau kilogramul de carne de miel cu 20 lei, dar cand am vazut ca oamenii stramba din nas, am lasat cu 18 lei. Mai am doi miei si plec acasa. De fapt azi (ieri, n.a.) am testat piata sa vad cum merge. Deocamdata nu pot sa-mi fac niste calcule”. La taraba alaturata, comercianta cantareste un miel ceva mai micut. Clienta, o femeie intre doua varste, se jeluie incetisor, cand a vazut ca acul cantarului trece de 5 kilograme. aMa costa aproape un milion de lei. Nu stiu ce sa fac. Am zis sa cumpar de azi, pentru ca sunt convinsa ca de saptamana viitoare vor sari preturile. Insa vad ca este maricel si mielutul asta de 16 lei kilogramul. As vrea din cel mai mare, de 20 lei kilogramul, ca are mai multa carne. Dar nu am atatia bani. Chiar nu stiu ce sa fac. As manca si miel, dar nu ma indur sa dau atatia bani din pensie”. Iuliana Manole, femeia care are miei la vanzare se jura ca pretul este mic fata de munca depusa. aTot la fel s-au vandut si anul trecut, spune apriga femeie. Dar dupa seceta din vara lui 2007 ganditi-va ce bani am investit in nutret. E munca multa si mieii mai mari ii dam cu mai multi bani. Mai am acasa 200 de iezi si 200 de miei de vanzare. Nu stiu insa daca am sa reusesc sa scap de toti acum de Paste”.



Comerciantii ambulanti
sunt vanati de veterinari

Pe rastelul amenajat in milocul halei de lactate mai sunt doar cativa miei. Veterinarul pietei mai verifica inca o data stampila de pe carcase si cu un ochi critic se uita la tavile pe care au cazut cateva picaturi de sange. aIn privinta mieilor, fac doar o verificare de rutina. Ei vin marcati cu stampila veterinarului din abatorul unde sunt sacrificati si cu un certificat sanitar veterinar. In ce ne priveste, noi avem grija ca toti comerciantii sa aiba echipament adecvat. Daca nu-si aduc ei halat de acasa atunci le punem noi la dispozitie sort si manecute. Totodata le-am asigurat apa potabila curenta si prosoape de unica folosinta. Cetatenii care fac cumparaturi din piata pot sa aiba toata increderea in produsele cumparate de aici”, ne spune dr. Florin Pahontu, medicul veterinar din Piata Centrala. Nu acelasi lucru se intampla cu bacauanii care cumpara carne de la comercianti ambulanti. aPentru a preveni acest lucru, de astazi (ieri n.a.) noi efectuam controale in tot judetul. Oamenii trebuie sa stie foarte clar. Ce se taie in gospodarie nu trebuie sa iasa pe poarta. Este doar pentru consumul familiei respective”, explica dr. Gheorghita Vlad, seful Biroului pentru Igiena si Sanatate Publica Veterinara din cadrul Directiei Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Bacau.Scris de Lili Adochitei




Descoperă mai multe la Desteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014