15 ianuarie 2025

Microintreprinderile pot alege

Microintreprinderile platitoare de impozit pe profit pot opta pentru plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor incepând cu anul fiscal urmator. Optiunea se poate face prin depunerea unei declaratii speciale pâna la data de 31 ianuarie a anului pentru care se plateste impozitul pe veniturile microintreprinderilor.

O persoana juridica româna nou-infiintata poate opta sa plateasca impozit pe veniturile microintreprinderilor incepând cu primul an fiscal daca, la data inregistrarii la Registrul Comertului capitalul social nu era detinut de catre stat sau autoritati locale, iar in termen de 60 de zile se angajeaza cu contract individual de munca cel putin o persoana. “Microintreprinderile care in cursul unui an fiscal realizeaza venituri mai mari de 100.000 euro vor calcula si vor plati impozit pe profit incepând cu trimestrul in care s-a depasit limita veniturilor, luând in calcul veniturile si cheltuielile realizate de la inceputul anului fiscal, fara posibilitatea de a mai reveni la acest mod de impozitare in perioada urmatoare”, ne-a declarat Mircea Muntean, directorul executiv al Directiei Generale a Finantelor Publice Bacau. Astfel, impozitul pe profit datorat reprezinta diferenta dintre impozitul pe profit calculat de la inceputul anului fiscal pâna la sfârsitul perioadei de raportare si impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat in cursul anului respectiv. Cota de impozitare pe veniturile microintreprinderilor este de 3% si se aplica asupra bazei impozabile constituita din veniturile din orice sursa din care se scad, printre altele, veniturile aferente costurilor stocurilor produse, veniturile realizate din despagubiri, veniturile aferente costurilor serviciilor in curs de executie, etc.
Alexandra Zaharia



O microintreprindere este o persoana juridica româna care indeplineste cumulativ, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent urmatoarele conditii:
– realizeaza venituri, altele decât cele din domeniul bancar, asigurarilor si reasigurarilor, pietei de capital, jocurilor de noroc, consultanta si management;
– are de la 1 la 9 salariati, inclusiv;
– a realizat venituri de pâna la 100.000 euro;
– capitalul social al acesteia este detinut de persoane, altele decât statul si autoritatile locale.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img