A fost nevoie de un an de zile ca UE sa se razgândeasca si sa permita comercializarea in toate tarile membre a micilor românesti preparati dupa formula traditionala.
Poate va veti gândi ca subiectul micilor este derizoriu, fata de alte probleme mult mai grave care macina constructia europeana; din pacate, insa, este definitoriu pentru birocratia europeana. O birocratie care ajunge sa lupte pentru a-si conserva propriile puteri in loc sa se foloseasca de forta sa pentru a rezolva lucrurile.
Interdictia utilizarii bicarbonatului de sodiu in produsele din carne s-a luat pentru a impiedica negustorii sa vânda carnea alterata careia i se masca mirosul prin folosirea aditivilor.
Totusi, ca si in alte cazuri, legiuitorul european nu s-a interesat de „victimele colaterale” pe care le face. A decis sa interzica bicarbonatul fara sa-i pese ca in felul acesta afecteaza sute de producatori din intreaga Uniune care realizau produse traditionale care foloseau si ingredientul interzis.
Asa au fost interzisi micii românesti, Kasseler’, ‘Bräte’ si ‘Surfleisch’ din Germania si Austria, ‘lomo adobado’, ‘pincho moruno’, ‘careta adobado’ si ‘costillas adobadas’ din Spania, toorvorst’ si ‘ahjupraad’ din Estonia, ‘gyros’, ‘souvlaki’, ‘bifteki’, ‘soutzoukaki’ si ‘kebap’ din Grecia, ‘cevapcici’ si ‘pljeskavice’ din Croatia, dar si sunca sarata de Craciun din Finlanda.
România a incercat sa obtina o derogare de la aceasta interdictie; celelalte state au incercat si ele. Lupta juridica a durat mai bine de un an. Timp in care producatorii au inregistrat pierderi care nu vor fi compensate in nici un fel.
Pentru ca una din problemele principale ale UE este criza de supralegiferare; organismele europene vor sa reglementeze absolut toate problemele. Si o fac fara sa se gândeasca prea mult la consecinte. In cazul de fata problema a fost rezolvata. Exista nenumarate alte cazuri in care reglementarile europene sunt absurde.
De exemplu, UE a interzis termometrele cu mercur pentru a proteja populatia dar obliga cetatenii, prin interzicerea becurilor cu incandescenta, sa foloseasca becuri economice care contin mercur.